23:15

FSA: Tretiraćemo borce Hizbullaha kao plaćenike: Vojni zapovjednik FSA,general Salim Idris,izjavio je u ponedjeljak da je naredio svojim borcima da se ponašaju prema zarobljenim pripadnicima Hizbullaha kao ‘plaćenicima a ne ratnim zarobljenicima’.

Idris je naveo da će pripadnici Hizbullaha biti izvedeni pred vojne sudove “Prema njima se neće ponašati u skladu sa uslovima pomenutim u međunarodnom zakonu i gdje se govori o razmjeni zatvorenika među zaraćenim stranama”.

On također je dodao „Pozivamo sve zainteresirane međunarodne strane da prisustvuju suđenjima kako bi se uvjerili u njihovu ispravnost”.

Zamjenik zapovjednika FSA,pukovnik Malik el-Kurdi kaže da ono što se dogodilo na libanonsko-sirijskoj granici potvrđuje ‘ono što govorimo cijelo vrijeme da su Hizbullah i Iran duboko uključeni u ubijanje sirijskog naroda i da ono što se dogodilo potvrđuje dubinu Hizbullahove strategije u podržavanju sektaškog Vilajet el-Fakih režima u Siriji”. Vladavina fekiha -Vilajetu el-Fakih” je vlast za koju se tvrdi da je božanska jer zamjenjuje odsutnog imama Mehdija, a koja može da poništi i namaz i hadždž kao što može i da poništi Allahovu jednoću (et-tevhid), kao što to tvrdi Homeini i stalno, danonoćno, ponavljaju njegovi sljedbenici.

“Ono što se dogodilo odraz je dogovora sa libanonskom vladom,grad Kusejr je bombardovan s libanonske teritorije i zbog toga smatramo odgovornim libanonsku vladu a naročito Savjet sigurnosti UN-a jer smo upozoravali međunarodnu zajednicu nekoliko puta o uključenosti Hizbullaha i Irana na strani Assadovog režima”.

 U posljednja dva dana četrnaest pripadnika Hizbullaha ubijeno je u borbama za kontrolu nad selima u bliizni granice sa Libanonom.

{youtube}t9MvWlSgzoo{/youtube}

22:30

Opoziciono napredovanje u Dera’i: Protekle sedmice opozicione snage su postigle značajne napretke u gradu Dera’a. Opoziconi napadi na grad su koncentrisani sa istoka i jugoistoka a na internetu je postavljen i video snimak po kojem su opozicionari zauzeli kontrolni punkt na cesti koja vodi ka brani.Cesta se proteže od jugoistoka ka centru grada.Drugi video prikazuje dim i vatru na ulicama,po izvještaju granata je pala u blizini snimatelja.

Opozicionari dobijau bitke na svim stranama grada Dera’a,tako da nije ni iznenađujuće da se borba prenijela i u glavni grad pokrajine.Do sada u gradu Dera’a nisu vođene tako intezivne borbe kao u drugim krajevima.

18:30

Žestoke borbe u Damasku i predgrađima: Prema opozicionim aktivistima žestoke borbe vođene su tokom vikenda u Damasku i njegovim predgrađima.

Lokalni koordinacioni odbori postavili su veoma potresan video snimak dvoje djece koji su ubijeni u Bejadi,predgrađe Damaska.

Video snimak Medijskog ureda iz Damaska prikazuje napad FSA snaga na predsjedničku palatu kao i Mezezh vojni aerodrom na zapadu grada.

Onda postavljen je i video snimak koji prikazuje zgrade u plamenu nakon granatiranja Džubera,sjeveroistočni Damask,dok naredni prikazuje kako borci FSA prolaze kroz rupe u zidovima u Derji,jugozapadni Damask.

Danas su Lokalni koordinacioni odobri izvjestili o žestokom napadu na Džuber o to teškom artiljerijom i minobacačima.Oni su izvijestili da je veliki broj civila ubijen,a da režim također napada i južne četvrti el-Tadamun i Hadžer el-Esved.

U Salhiji,sjeverni dio grada, veliki broj mladića je uhapšen u racijama vladinih snaga.

18:15

UN: Obje strane počinile zločine u SirijiBivša haška tužiteljica Carla del Ponte predstavila novi izvještaj o ratnim zločinima koje su počinile sve strane.Identificirani su Sirijci na vodećim dužnostima koji bi mogli biti odgovorni za ratne zločine zajedno s jedinicama koje su ih provele i pravosuđe treba početi djelovati, objavila je u ponedjeljak u Ženevi istražna komisija Ujedinjenih naroda (UN), čija je članica i bivša haška tužiteljica Carla del Ponte.

“Vrijeme je da pravosuđe počne djelovati i pozivamo Međunarodni krivični sud (MKS) da to uradi”, rekla je Del Ponte, predstavljajući novi izvještaj o nasilju i ratnim zločinima koje su počinile sve strane u građanskom ratu.

Predsjednik komisije Paul Pinheiro objasnio je da istražna komisija nije “pravosudno tijelo”, već samo prikuplja informacije o zločinima i kršenju ratnog prava i običaja koje su počinile sukobljene strane.

“Ne možemo mi pokrenuti sudske procese, no možemo pritisnuti međunarodnu zajednicu”, kaže Del Ponte, prenosi Hina. (AJB)

17:40

Još jedna opoziciona pobjeda u Hami: U Kafr Nabudi,zapadni dio pokrajine Hama,opozicionari iz Džis el-Šukura u pokrajini Idlib su krenuli južno i uništili veliki broj režimskih tenkova u nekoliki bitaka.Video snimak prikazuje veliki broj uništenih tekova,kao i mrtva tijela boraca za koje na snimku tvrde da su ‘Šebbihe’. Pojedini od Šebbiha su se očito skrivali u velikoj kući čija unutrašnjost je u plamenu,puna rupa od metaka i tijela.

{youtube} E2WHz7pQZ2Q{/youtube}

Drugi video snimak prikazuje opozicioni napad na navedenu kuću

{youtube}JoWG0-ooubQ{/youtube}

Treći video snimak je pomalo nejasan ali prikazuje kako opozicionari zarobljavaju Assadovog vojnika.

{youtube}r2Dh6mJdjSU{/youtube}

17:32

Da li će Evropa podići embargo na uvoz oružja opozicionim borcima?Danas će ministri vanjskih poslova zemalja EU raspravljati o prijedlogu podizanja embarga na uvoz oružja sirijskim opozicionarima. Širok opseg sankcija koje je EU uvela Siriji ističe 1. marta a pojedini britanski i francuski zvaničnici su nagovijestili da bi ovo mogla biti šansa da se podrži naoružavanje opozicije a da se nastavi sa sankcijama režimu predsjednika Bešara el-Assada.

Međutim protekle sedmice francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je da embargo može biti samo uklonjen ‘ukoliko budemo sigurni da ne postoji dalja mogućnost političkog dijaloga”.

U cirkularnom unutrašnje dokumentu iz ureda Catherine Ashton, visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost, stoji “dostava oružja može dovesti do novog vojnog balansa na terenu. Ali to također može potaknuti daljnju militarizaciju sukoba, kao i povećati rizik širenja ekstremističkih grupa kao i poliferacije oružja u Siriji nakon Assada”.

17:19

Opozicija i režimske zračne baze: Naredni video snimak prikazuje opozicione borce kako preuzimaju režimske položaje u ili u blizini režimskih baza u pokrajini Aleppo,ovaj put u blizini vojnog aerodroma Kvers i zračne baze Najrab

{youtube}wITbTAHDvYA{/youtube}

00:17

Nedjelja u Siriji završila se sa 120 ubijenih osoba,uključujući pet žena i osmoro djece,a tri osobe umrle su od posljedica mučenja.

FSA se u nedjelju sukobila sa režimskim snagama na 160 lokacija.Opozicione snage preuzele su kontrolni punkt el-Kabir na zapadu Deir ezZura kao i kontrolni punkt Tal Osman,zarobivši veliki broj režimskih vojnika.Oni su također preuzeli i kontrolu nad Šališ kontrolnim punktom na zapadnom dijelu KafrNabude.

U Kabunu FSA je oslobodila kontrolni punkt Pullman. Također u Kabunu oslobođena je autobuska stanica Abasin. U Harasti, predgrađu Damaska, FSA je uništila kontrolni punkt Nur el-Šam u blizini vojne bolnice. U Aleppu opozicione snage napreduju ka Aleppo međunarodnom aerodromu i Nejab vojnom aerodromu.

00:06

Aleppo:Aktivisti javljaju da su opozicione snage uspijele preuzeti autoput Aleppo-Damask koji vodi ka međunarodnom aerodromu Aleppo

{youtube}tZTowVEjFvM{/youtube}

18. februar

——————————————————————————————————

23:56

Opet Hizbullah:Najmanje jedan pripadnik Hizbullaha i pet opozicionih boraca je ubijeno u sukobima na pograničnom području sa Libanonom,unutar sirijske teritorije.

Hadi el-Abdulllah iz Generalnog odbora sirijske revolucije izjavio je da su borbe počele u subotu nakon što je Hizbullah,koji kontroliše osam pograničnih sirijskih sela,pokušao da preuzme kontrolu i nad susjedna tri sunitska sela koja su pod kontrolom FSA.

„Hizbullah je krenuo pješke na sela potpomognut raketnim lanserima.FSA je u ispomoć pozvala dva tenka preuzeta od Assadove vojske kako bi odbili napad”,kazao je Abdullah.

Ranije danas Hizbullahov zvaničnik je izjavio da su dvojica libanonaca ubijena a da je 14 ranjeno dok su pokušavali da se ‘odbrane’ od sirijskih opozicionara i to unutar Sirije.

21:42

Deir ezZur:Po nalogu lokalnog Šerijatskog vijeća uništene su pronađene zalihe alkoholnih pića

{youtube}_5AB3Zh_Hi8{/youtube}

21:38

Dera’a: Opozicioni borci oslobodili su vojni kontrolni punkt (El-Kubbah)

{youtube}pBiaIQH5Pa8{/youtube}

21:35

Homs: Zvanično saopštenje opozicionih boraca o oslobođenju grada El-Taibah u Homsu

{youtube}KlkBFIRKN3E{/youtube}

21:30

Aktivisti javljaju da je FSA oformila prvi bataljon zračnih snaga sastavljen od 10 pilota kao i 10 borbenih aviona35536_344604478981243_1504252270_n

19:45

 Sukobi u Damasku: Borbe u blizini policijske stanice u Kademu

{youtube}XoKmXo03C7M{/youtube}

19:42

Prebjezi:Novinar El-Džezire iz Aleppa, Ahmed Zejdan, donosi izvještaj o prebjegu 650 režimskih vojnika uključujući i 50 oficira

{youtube}KHj1C9amc88{/youtube}

14:42

Opozicionari protiv Hizbullaha?Medijski ured Zajedničke komande FSA,Fehd el-Masri,izjavio je da se gotovo svakodnevno odvijaju sukobi između FSA i pripadnika libanonskog Hizbullaha koji podržavaju Assadov režim.

El-Masri govori o borbama unutar Sirije na libanonskoj granici,gdje je Hizbullah okupirao šest sirijskih sela.On je također optuio Hizbullah za granatiranje pokrajine Damask i to sa libanonske uzvisine Hermel.

U međuvremenu Sirijsko nacionalno vijeće optužilo je Hizbullah za napad na tri sirijska sela u Kusejru,blizina libanonske granice, te da je ubijeno više civila a na stotine ih se prinudno iselilo podgrijavajući sektaške tenzije u području.

17.februar

——————————————————————————————————

23:53

Skud projektili: Assadove snage večeras su granatirale stambenu četvrt Hanano,Aleppo, sa Skud projektilima.

{youtube}8QpjucE3BjA{/youtube}

Te rakete sovjetske proizvodnje su nenavođene i neprecizne i obično se ne koriste u gerilskim ratovima

23:45

Idlib:Mara’at el-Numan:Borbe oko baze Vadi el-Daif

{youtube}asLW0HKPMP8{/youtube}

23:28

Aleppo: Opozicionari  preuzeli kasarnu El-Muhaleb 

{youtube} k2CA0gX3YAo {/youtube}

23:13

Dera’a: Opozicionari su u ovoj pokrajini preuzeli vojnu bazu u blizni Zizuna zarobivši režimske tenkove.Tokom borbi za ovu bazu veliki broj režimskih vojnika je ubijen

{youtube}WnkpDt-0dLI{/youtube}

11:42

Zaplijenjena ruska vojna oprema namijenjena Siriji:Vojna oprema iz Rusije namijenjena Siriji zaplijenjena je na jednom brodu koji je u januaru pregledan u finskoj luci Vuosaari, u Helsinkiju, saopćile su u petak finske carine.

Prilikom pregleda, carinski inspektori su pronašli dijelove tenkova u jednom kontejneru na brodu M/S Finnsun, precizira se u saopćenju.

Prema prvim informacijama, kontejner je iz Rusije i namijenjen je Siriji.

Kriminalistička carinska jedinica otvorila je istragu o ilegalnom izvozu vojne opreme. U saopćenju se navodi da su istražitelji već uhapsili četiri osumnjičene osobe koje su dio posade broda M/S Finnsun.

Vlasnik broda M/S Finnsun je Finnlines, jedna od najvećih pomorskih transportnih kompanija u regionu Baltičkog mora, koja je dio Grupe Grimaldi.

(Fena)

09:22

Bez pregovora:Opoziciona Nacionalna koalicija objavila je u petak rezoluciju od osam tačaka koja je jednostavno odbacila bilo kakav prijedlog o pregovorima. U najudarnijoj tački Koalicija insistira: „Bešar el-Assad i njegovo sigurnosno vodstvo koje je odgovorno za postojeće razaraenje zemlje su van političkog procesa i moraju odgovarati za svoje zločine”.

Ovim ne samo da će Assad biti prisiljen da se drži podalje od bilo koje prijelazne vlade,uslov koji odbacuje režim i zemlje poput Rusije, već će se predsjednik suočiti za optužbama poput ubistava,ako ne i općenito za ‘zločine rata’.

Ranije ovog mjeseca vođa Koalicije,Muaz el-Hatib ponudio je režimu pregovore ukoliko ispuni preduvjete poput puštanja političkih zatvorenika. Otvorena vrata s ovom ponudom sada su s rezolucijom zatvorena.

00:27

Petak u Siriji:Petak u Siriji završio se sa 89 žrtava,uključujući dvije žene i šestoro djece.FSA se sukobila sa režimskim snagama na 129 lokacija pri kojima je FSA oborila helikopter koji je pokušavao da se prizemlji na vojnom aerodromu Meng te je zatvorila Eraika cestu na sirijsko-lebanonskoj granici. FSA je također napala skladište municije u Kastalu,Kalamun područje,uzrokujući velike gubitke među režimskim snagama.

U Zabadaniju,FSA je napala Akraba kontrolni punkt.U Katani preuzeli su Selam autoput i ubili više od 30 vojnika na nekoliko kontrolnih punktova u području.FSA je također uništila auto sa tri oficira Republikanske garde i preuzela municiju koju su prevozili. U Deir ezZuru je opkolila 113. brigadu.U Hami,FSA je napala fabriku cementa u KafrBahamu i preuzela kontrolu nad njom.U Dera’i FSA je preuzela kontrolu nad 64.policijskom stanicom.U Hassaki FSA je preuzela kontrolu nad najvećim naftnim poljima. U Aleppu oslobođen je Asan kontrolni punkt na autocesti ka međunarodnom aerodromu Aleppo.Povraćena je kontrola nad bataljonom zračnih snaga u Tal Haselu i preuzet je Bab el-Faradž kao i Abrara Kahrabaa u Manšija području.Opozicionari su također uništili nekoliko vojnih vozila režimskih snaga u različitim dijelovima Sirije.

16.februar

.——————————————————————————————————

22:57

Borbe u jugoistočnom Damasku: Javljeno je o žestokim borbama u Akrabi,između glavnog grada i međunarodnog aerodroma.Podučje izgleda da je ipak okupirano režimskim tenkovima,tenkovima koje opozicionari već danima ‘razlažu u parčiće’.

Naredni video snimak prikazuje napad opozicionog RPG-a na režimski tenk

{youtube} RzaDJ8yILvs{/youtube}

Lokalni koordinacioni odbori navode da je područje pogođeno eksplozivnom bure bombom.Video snimak prikazuje oštećenu stambenu četvrt uslijed eksplozije

{youtube} RR2baoypFBg{/youtube}

22:45

Borbe u istočnom Damasku: Opozicionu ofanzivu u jednom od update-a smo opisali kao strategiju ‘dva koraka naprijed,jedan korak unazad’.Plan je da se ne zadržavaju teritoriej već da se oslabe Assadovi položaji i diktiraju položaji borbi,jednostavno premještaju vrlo brzo borbe iz jednog u drugi kraj Damaska. Međutim fokus je ipak na Džuberu, koji kao da prestavlja prolaz ka istočnom dijelu Damaska.

Danas je javljeno o borbama u Zamalki,istočno od Džubera,naredni video prikazuje borbe u ovom području

{youtube} PlqIL172PdU{/youtube}

Posljednjih dana područje se nalazi pod jakim bombardovanjem a juče je uočen veliki broj tenkova.Većina tenkova je aktivna,međutim naredni video prikazuje uništenog tenka,navodno pod kontrolom opozicionara

{youtube} yHlApFx-IXg{/youtube}

22:18

Borbe u zapadnom Damasku:CFDPC je postavio niz važnih informacija o zapadnom predgrađu Damaska, Muadamiji.Prema najnovijim izvještajima ovo predgrađe je pod teškim granatiranjem iz obližnje vojne baze.Međutim izvještaji također govore o borbama na periferiji predgrađa.

Naredni video prikazuje tenkovsku paljbu po području

{youtube} xEMF3U0RRQ0{/youtube}

Muadamija je strateška lokacija između Derje i režimskih uporišta sjeverozapadno od Damaska

19:56

Ovosedmična poruka iz tradicionalnih demonstracija u Kafranbelu mogla je imati bolji prevod na engleski ali poruka je jasna-kada će svijet intervenisati da zaustavi Assada?

{youtube} 3hv3f8Wy6m4{/youtube}

19:52

Intezivne borbe za aerodrom u Aleppu: Prema Sirijskoj opservatoriji za ljudska prava najmanje 150 vladnih i opozicionih broaca je ubijeno u posljednja dva dana borbi za kontrolu nad međunarodnim aerodrom u Aleppu,glavnom strateškom bazom za operacije Assadove vojske.

Direktor Opservatorije ,Rami AbdulRahman, kaže da su opozicionari u srijedu pokrenuli veliki napad na civilni aerodrom u Aleppu i susjedni aerodrom Najrab. Iz Opservatorije također navode da su opozicionari preuzeli veći dio baze 80.brigade koja je zadužena za odbranu područja,kao i vojne kontrolne punktove.{

19:45

Izbjeglice: Agencija za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO) saopštila je danas da je oko 40.000 stanovnika el-Šeddide pobjeglo nakon tri dana intezivno jakih borbi. El-Šeddida je deseti po veličini grad u Siriji.

19:40

Tijela u pješadijskoj školi u Aleppu: Gotovo 50 tijela režimskih vojnika pronađeno je u preuzetoj pješadijskoj režimskoj školi u Aleppu,naveo je jedan od boracaCorpse-2-300x200 opozicione Tevhid brigade.

On kaže da su pojedina tijela pronađena u masovnim grobinicama dok su druga pojedinačno zakopana.Borac navodi da pojedini ubijeni izgleda da su ubijeni od drugih režimskih vojnika,vjerovatno dok su pokušavali da pobjegnu ili prebjegnu, dok su drugi ubijeni tokom bitke za školu.

Opozicioni borci su preuzeli ovu školu krajem prošle godine.

Novinar stranice Syria Deeply navodi: „Niz nefunkcionalnih tenkova parkiran je u sred kampusa čekajući na rezervne dijelove i mehaničare kako bi ih popravili i koristili u borbama protiv Assadovog režima.Mala grupa opozicionara motri na ulaz,oni su postavili kontrolni punkt na jednoj od glavnih cesta koja vodi ka istočnim i sjevernim dijelovima Aleppa.

19:29

Opozicioni napredak: U četvrtak opozicionari su postigli značajne uspjehe, zauzimanja gradova kao i režimskih položaja na jugu i istoku uz obranje režimskih borbenih aviona.

Opozicione snage predvođene Džebhat el-Nusrom preuzele su grad el-Šeddada,u blizini naftnog polja Džbejsa u pokrajini Hasssaka.Na jugu opozicionari su preuzeli bazu u blizini el-Sahve u pokrajini Dera’a.

Oba režimska aviona oborena su u pokrajini Idlib.

Lokalni koordinacioni odbori navode da su u četvrtak ubijene 154 osobe, uključujući 46 u pokrajini Aleppo,33 u Damasku i njegovim predgrađima, kao i 25 u pokrajini Dera’i.

15. februar

——————————————————————————————————

22:39

Pala zračna baza u Dera’i: Aktivisti javljaju da je pala baza zračnih snaga u el-Sahva,pokrajina Dera’a. Ovo je ista lokacija na kojoj je uništen vojni konvoj iz zasjede u toku jučerašnjeg dana.

Naredni video snimak prikazuje opozicione borce unutar baze,također i nekoliko novih tenkova i velike zemlja-zrak projektile.

{youtube} motKf6G1xZo{/youtube}

Drugi video snimak prikazuje dva uništena tenka na cesti u gradu.Drugi video snimci prikazuju preuzeto oklopno vozilo. Uzimajući u obzir uništeni konvoj, uništene tenkove,izgubljenu bazu, preuzete tenkove,oružje,municiju,…, sirijska vojska je pretrpjela značajne materijalne gubitke a još značajnije opozicionari su sve bliže i preuzimanju gradova istočno od Dera’e.

{youtube} oM6CVOu9b-I{/youtube}

22:20

Ostaci oborenog aviona:Postavljena su dva video snimka koja prikazuju ostatke aviona koji je oboren u blizini Kan Šejhuna. Ovi ostaci nalaze se u blizini Mureka,na samo 7 km od Kan Šejhuna. Međutim pojedine tvrde da su ostaci aviona viđeni u blizini Ma’arat el-Numana,28 km sjeverno. Ne mora nužno značiti da se radi o istom avionu, bezobzira koliko ih je oboreno sasvim je jasno da se radi o pokrajini Idlib

{youtube} M2KKj_cpmV0{/youtube}

{youtube} avJqXg03Tuk{/youtube}

21:58

Pad el-Šeddade: Kao što smo ranije izvijestili,grad el-Šeddada, koji se nalazi između Deir ezZura i Hassake,pao je pod kontrolu opozicionih snaga predvođenih Džebhat el-Nusrom.

„Trideset boraca el-Nusre,100 sirijskih vojnika i na desetine civila ubijeno je u napadu”,navela je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Glasnogovornik FSA,Umar ebu Lejla, kaže da je Džebhat el-Nusra preuzela zgrade državne sigurnosti i vojne obavještajne agencije u el-Šeddadi.

Ebu Lejla,kaže da je vojni garnizon koji je čuvao obližnja naftna polja,el-Džbejsa,pobjegao uslijed napredovanja opozicionih snaga ka el-Šeddadi kao i da padom ovog grada Assad rizikuje da izgubi cijelu pokrajinu Hassaku.

Sirijski opozicionari već eksploatišu izvjesna naftna polja,sudeći po izvorima,a novac koji dobiju od prodaje koriste za isplatu boraca ili kupovinu zaliha. Sigurno je da proizvodnja nafte ili plina neće uskoro zaživljeti u pravom smislu ali pravi značaj ove operacije je da je ovo još jedan dokaz da je Deir ezZur opkoljen a da je el-Hasssaka odsječena od režima.

{youtube} cKUn9K-ppU8{/youtube}

21:45

Opozicionari oborili režimske borbene avione:Sve više dokaza se pojavljuje o opozicionom obaranju režimskih aviona.

Naredni video snimak prikazuje borbeni avion u plamenu iznad Ma’arat el-Numana,pokrajina Idlib.

{youtube} elUyiNN2oIY{/youtube}

Kan Šejhun,pokrajina Idlib

{youtube} AqOHM9QzyEM{/youtube}

Naredni video snimak je samo označen kao pokrajina Idlib

{youtube} kXuxAx7S_Q8{/youtube}

Teško je reći ali moguće je da se radi o dva aviona koji odgovaraju izvještaju Lokalnih koordinacionih odbora

21:34

Ubijeni iranski zapovjednik-update: Iranska internet stranica na engleskom jeziku piše da je general Hassan Šateri,zapovjednik Revolucionarne garde,ubijen u Siriji te da su za njegovo ubistvo osumnjičeni izraelski agenti:

Ono što je interesantno sirijska opozicija navodi isto.Pojedini aktivisti ističu da je Šateri ubijen u izraelskom zračnom napadu, 30. januara, na Hizbullahov vojni konvoj koji je prenosio protivavionske projektile iz Sirije u Libanon.

20:15

Bitka za Damask: Današnji izvještaji iz Damaska govore o velikom broju zračnih napada.Naprimjer,grupa aktivista iz Damaska, CFDPC je postavila nekoliko video snimaka borbenih aviona kako nadlijeću istočna predgrađa,uključujući i naredni za koji kažu da je snimak ispuštanja bombi u Istočnoj Guti

{youtube} 4XLg1QCPckk{/youtube}

CFDPC je postavio također slične snimke borbenih aviona iznad istočnog predgrađa Sakbe,kao i veoma potresne snimke pokolja uslijed zračnih napada.

{youtube}Xo4VaO_wmwI{/youtube}

Naredni video snimak prikazuje civile kako pokušavaju iskopati ruševine nakon granatiranja Kafr Batne,također na istoku.

{youtube} PIDC00rdMDw{/youtube}

19:58

Dokaz opozicionih pobjeda: Na početku današnjeg izvještavanja pisali smo o tome da su Lokalni koordinacioni odbori izvijestili da je juče ubijeno 190 osoba. U svom izvještaju oni su dodali,koji smo zanemarili zbog nepostojanja dokaza, sljedeće:

„Sukobi između FSA i režimskih snaga odvijali su se na 120 lokacija ,dva borbena aviona su oborena,jedan u Idlibu a drugi u Kalamunu.FSA se suprostavila režimskoj vojsci na Sfereh cesti uništivši nekoliko režimskih vozila oslobodivši prugu u blizini međunarodnog aerodroma u Aleppu.U Dera’i FSA je oslobodila u Džezehu kontrolni punkt Sahva.”

Vraćajući se unazad može se primjetiti da smo postavili video snimka napada FSA snaga u pokrajni Dera’a,koja se nalazi vrlo blizu Džeezeha,a postoje glasine o borbama na oba mjesta.Kruži glasina da su opozicionari uništili tri tenka u el-Safiri,vrlo važna tvrdnja koju još uvijek ne možemo potvrditi. Još uvijek tragamo za snimcima oborenih aviona ali naredeni snimak se podudara sa izvještajima o obaranju aviona u pokrajini Idlib.

{youtube} kXuxAx7S_Q8{/youtube}

19:10

Opozicioni napredak: Opozicionari tvrde da su preuzeli el-Šeddadeh, grad u blizini iračke granice u pokrajini Hassaka.

Umer ebu-Lejla,glasnogovornik istočne komande FSA,kaže da su borci FSA potpomognuti borcima iz Džebhat el-Nusre preuzeli kontrolu nad el-Šeddadom,koji se nalazi 46 km južno od grada Hassake, nakon preuzimanja zgrada državne sigurnosti i vojne obavještajne agencije

18:29

Iranski zapovjednik ubijen u Libanonu: Iranski zvaničnici potvrdili su da je ubijen zapovjednik iranske Revolucionarne garde,general Hasan Šateri, zadužen za pomoć u obnovi Libanona.Iranska ambasada okrivila je naoružane terorističke grupe za njegovo ubistvo.

18:27

Žestoke borbe u Dera’i:U srijedu opozicionari su izveli izvrstan proboj u gradu Dera’a boreći se sa režimskim snagama na nekoliko frontova.Naredni video snimak,naprimjer, prikazuje opozicionare kako napadaju sigurnosne snage u Dera’i. U rukama jednog od boraca vidljiva je M79 Osa, namenjena je za blisku protivoklopnu borbu. To je pješadijsko bestrzajno raketno sredstvo za višekratnu upotrebu, koje se efikasno može koristiti protiv oklopnih vozila na daljinama do 350 m i protiv nepokretnih ciljeva kao što su živa sila i vatrena sredstva u bunkerima i utvrđenim objektima na daljinama do 600 m.

{youtube}0Nmk3zSQDMA{/youtube}

09:30

 Uništen vojni konvoj u pokrajini Dera’a: Aktivisti navode da su opozicionari uništili Assadov vojni konvoj u el-Sehui, između Dera’e i es-Suvejde. Naredni video snimak prikazuje opozicione borce dok konvoj vozila se nalazi u plamenu i eksplozije odjekuju. Video je pun grafičkih prikaza tijela po ulici.

{youtube} oHSpDZF69Uc{/youtube}

Na narednom snimku prikazan je konvoj u plamenu ali sa udaljenosti dok se dim diže iznad grada

{youtube} XBsXHehElcA{/youtube}

U gradu se nalazi zračna odbrambena baza i već danima se po izvještajima nalazi pod napadima

09:09

Assadova osveta nad civilima:Dva elementa ovog rata u posljednjih nekoliko dana su u izrazitom porastu- broj opozicionih ofanziva i režimskih zračnih napada. Međutim, naoružani teškom artiljerijom opozicionari na ulicama Sirije izgleda da i nisu meta većine zračnih napada, a ni njihova naredovanja nisu zaustavljena.Zapravo opoziciono teško naoružanje i vozila su vidljiva unutar ili u predgrađima svakog velikog grada u zemlji,i djeluju gotovo neometano.

S druge strane, broj civilnih žrtava je u porastu u područjima gdje su intezivna opoziciona napredovanja.Prema Lokalnim koordinacionim odborima 190 osoba ubijeno je u srijedu,a najveći dio u zračnim napadima: Aleppo 56, Damask i njegova predgrađa 37, Idlib 28, Deir ezZur 19,Homs 16,Hama 11, Rakka 14, Lattakija 4 i jedna osoba u Hassaki.

Borbe na terenu su nastavljene, opozicija sprovodi napade na međunarodni aerodrom u Aleppu a istočni Damask je također na udaru.U međuvremenu na zapadu Damaska,Assadove zračne snage,artiljerija i tenkovi su napali Derju,koja je bila centar Assadovog izljevanja bijesa prije započinjanja nove opozicione ofanzive prošle sedmice.

Na video snimku prikazane su eskplozije i pucnjava dok Assadove snage gađaju opozicione položaje

{youtube} VL6g0WGOhWE{/youtube}

Eksplozije u Derji odjekivale su do kasno u noći

{youtube} pBXl2PX_72Q{/youtube}

00:36

Međunarodni aerodrom u Aleppu sve bliži padu:Video snimci tvrde da prikazuju opozicioni napad na bazu 80.brigade,jedne od ključnih brigada za odbranu aerodroma u Aleppu,najveće vojne baze na sjeveru Sirije. Sa ovog aerodroma Assad je pokretao većinu napada na Aleppo a ukoliko padne u rue opozicionara sami grad će biti opkoljen i biće nemoguće poslati pojačanje.

Video snimci prikazuju napad na bazu sa RPG-ovima i snajperima,kao i kako opozicioni borci preuzimaju iz baze municiju i protivavionsko oružje

{youtube}7hvZ-Gg0QQ0{/youtube}

{youtube} Kj6PgKiRls0{/youtube}

{youtube} t8lE79rcddU{/youtube}

{youtube} HCZWfAEZPjM{/youtube}

14.februar

66968_436303866447439_2067647761_n

Leave a Reply

*

captcha *