22:02

Naoružavanje sirijske opozicije: Viši zapovjednik vojske SAD, general James Mattis, vrhovni oficir američke Centralne komande i zapovjednik marinaca, kazao je da kako je zabrinut da bi neprijatelji SAD mogli završiti sa oružjem koje se daje opozicionim borcima koji se bore protiv predsjednika Bešara el-Assada zbog nestabilnosti u zemlji.

Mattisova izjava u suprotnosti je sa izjavom državnog sekretara John Kerry-ja.

“Razgovarali smo o vrstama oružja koje se isporučuju i od koga”, kazao je Kerry nakon sastanka sa premijerom Katara, koji snadbjeva oružjem sirijsku opoziciju.

„Razgovarali smo o garancijama da oružje dospjeva do pravih osoba i do umjerene sirijske opozicione koalicije”,kazao je on. Kerry je dodao da nema potrebe da SAD dostavlja oružje jer drugi narodi već proslijeđuju dovoljno.

Drugim riječima,SAD je informisana o naoružavanju opozicije te da je Katar uključen. SAD je zadovoljna da za sada naoružavanje prepusti drugima, te je zadovoljna i kome stiže oružje.

Uz sve ovo vjerovatno će se sva pažnja koncentrisati na EU, jer kako bi se naoružavanje nastavilo oni moraju promijeniti embargo na naoružavanje.

Sada je upitno da li je SAD spreman da rizikuje politički kapital ili će sama uraditi ‘prljavi posao’.

21:28

Obama i parlament EU: Brigadni general Salim Idris,vođa opozicionog Vrhovnog vojnog vijeća,prisustvovat će sastanku parlamenta EU i sastanku političke grupacije Liberala i Demokrata za Evropu (ALDE).

Ujedno aktivisti spekulišu da će se vođa opozicione Nacionalne koalicije za Siriju,Muaz el Hatib, zajedno sa Idrisom sljedeće sedmice sastati sa predsjednikom SAD-a Barack Obamom. Ilhan Tahir,turski novinar, upitao je preko svog twetter naloga uputio je direktno pitanje Bijeloj kući vezano za navedene spekulacije.Odgovor koji je dobio ne predstavlja niti negiranje niti potvrdu „trenutno među najavama Bijele kuće nema ništa vezano za predsjednika Obamu.”

Trenutno se čini znatno značajnijim sastanak u Briselu sa parlamentom EU iz praktičnih i logističkih razloga.Kao prvo EU treba da podigne embargo na isporuku oružja ili čak da ga znatno modifikuje, kako bi što više oružja i municije doprlo do sirijske opozicije. Drugim riječima, prije nego što Idris uvjeri Sjedinjene Države, on će morati uvjeriti EU, te kako bi se stvarnost pretvorila u retoriku, EU će biti ključni igrač.

21:04

Obrazovanje: UNICEF,UN-ova agencija za djecu,navodi da je 20 odsto sirijskih škola uništeno ili oštećeno uslijed sukoba.

U pojedinim područjima,poput pokrajine Idlib, 50 odsto škola je pogođeno sukobom.

UNICEF je dokumentovao štetu na 2400 škola,uključujući 772 škole ili 50 odsto u pokrajini Idlib, 300 u pokrajini Aleppo, i 300 u pokrajini Dera’a.

20:59

Iranski kredit:Nacionalna skupština ratifikovala je sporazum koji su potpisale u Teheranu sirijske i iranske vlasti gdje će jedna milijarda kredita od Iranske republike biti iskorištena za uvoz iranske robe.

Ćlanovi Skupštine izjavili su kako će kredit pomoći poboljšanju odnosa između Sirije i Irana te da će Sirija poboljšati finansijske i privredne uslove u postojećoj krizi,ističući iransku podršku Siriji.

Dokumenta iz ureda predsjednika Assada,do kojih je u februraru došao pokret Anonymus, indicira da je Iran dao sirijskom režimu više od jedne milijarde.

05. mart

——————————————————————————————————

23:40

Opsada zračne baze Menneg: U posljednje dvije sedmice sirijski opozicionari napadaju posljednju zračnu bazu Assadovih snaga sjeverno od Aleppa.Prošle sedmice uništili su najmanje dva helikoptera unutar baze napadajući je sa minobacačima i raketama. Međutim sada se čini da opozicionari direktno napadaju bazu  i to pješadijom.

Naredni video snimak prikazuje brigadu Bera bin Malik kako napada tenk sa RPG-om

{youtube} vz6bH-EZwK4{/youtube}

Još snimaka, snimljenih sa izvjesne udaljenosti,prikazuje borbe ali naredni video je interesantan jer prikazuje učinke režimskih zračnih napada na samu bazu. Iz snimka je nejasno da li je operacija poduzeta kako bi pogodila opozicionare koji preuzimaju bazu ili su gađani ostaci režimskih helikoptera i municije kao što se to već ranije dešavalo. Bez obzira na to, rijetkost je vidjeti zračni napad u neposrednoj blizni baze osim ukoliko nije već pala ili je blizu pada pod kontrolu opozicionara.

{youtube} REwAuHjcvGY{/youtube}

Menneg baza je mala ali se nalazi u blizini centra opozicionih linija snadbjevanja.Bez Assadovih snaga unutar baze opozicionari će moći dovući još vatrene moći bliže samom gradu,a također kako je sirijska vojska ostala sa relativno malim brojem helikoptera svaki uništen helikopter je veliki gubitak i udarac režimu.

23:25

Žestoke borbe u Jarmuk kampu: Borbe i nisu nešto čudno za palestinski izbjeglički kamp Jarmuk u Damasku ali ovaj kamp je od jutros poprište žestokih borbi

{youtube} rtAFaBvTqEw{/youtube}

17:20

Opoziciona pobjeda na iračkoj granici:Pojavile su se glasine o novim borbama na iračkoj granici a sljedeća priča potiče od Reutersa koji navodi iračkog zvaničnika koji kaže da su „neidentifikovani napadači” ubili najmanje 40 sirijskih vojnika i članove vlade koji su pokušavali pobjeći u Irak. Čini se da je ova grupa dio konvoja od 65 vojnika i zvaničnika koji su se predali iračkim snagama bježeći od opozicionog napada u petak.

Ovaj kratki izvještaj stvara veliki broj pitanja.Jesu li Assadove snage udružene sa Iračanima (veliki dio opozicionara tvrdi da jesu ali do sada smo imali vrlo malo dokaza)?

Da li su ove osobe dezertirale ili su pobjegli iz svojih baza?

17:10

Opozicionari prodrli do centra grada el-Rakka:Sirijski opozicionari napali su glavni grad pokrajine Rakka prodirući do centra grada.Do sad je objavljen veliki broj izvještaja da je veći dio grada,a moguće je i cijeli grad pod kontrolom opozicionih snaga ali ovi izvještaji su još uvijek nepotvrđeni. Ono što je sasvim sigurno jeste da je preuzet ključni trg u centru grada i da je srušena statua Assadovog oca,Hafeza el-Assada,kao i da je preuzeta zgrada obavještajne službe zračnih snaga. Postoji izvještaj o smrti šefa policije i hapšenju dva visoka zvaničnika državne sigurnosti i političke sigurnosti, a šef državne sigurnosti prebačen u Tursku.

{youtube} 6hFwEmgylJ4{/youtube}

{youtube} fkN8gVLiGmk{/youtube}

{youtube}Rh_6boza9uw{/youtube}

na sljedećem video snimku prikazana je zgrada obavještajne službe zračnih snaga gdje je vidljiv veliki broj boraca  a još veći broj civilnog stanovništva što nagovještava da su borbe završene

{youtube} NU612P7dP1c{/youtube}

04. mart

—————————————————————————————————–

20:52

Rakka:Oslobođenje Safian polja i kontrolnog punkta u Tabaki

{youtube} BR2c9g3qZcE{/youtube}

20:49

Opozicioni napad na grad Rakku iz tri pravca

{youtube} yHLKB-cgU9Y{/youtube}

Opozicionari su oslobodili na stotine zatvorenika iz zatvora u Rakki

{youtube} TVVwth3OhJA{/youtube}

{youtube} CfNoucAXKeo{/youtube}

20:37

Izbori u područjima pod kontrolom opozicionara: U pokrajini Aleppo u područjima pod kontrolom opozicionara održani su izbori za 29 članova vijeća.

„Po prvi put Aleppo ima slobodno izabrano pokrajinsko vijeće.Nadamo se da će cijela Sirija imati uskoro slobodne izbore”,izjavio je kandidat Jahja Naanaa.

Izbori su održani u turskom gradu Gaziantep uslijed sigurnosnih problema u pokrajini.

20:30

Jedan irački vojnik je ubijen dok su tri osobe,uključujući i vojnika ranjene unutar sjevernog Iraka uslijed razmjene vatre između režimskih i opozicionih snaga unutar Sirije.

Glasnogovornik ministarstva odbrane Muhamed el-Askari izjavio je da je vojnik ubijen u subotu uslijed razmjene vatre na Jaarubija graničnom prelazu,kojeg su preuzele opozicione snage.

„Iračke snage kada su pogođene nalazile su se na oko 600 m udaljenosti od graničnog prelaza”,kazao je Askari.

20:26

Jordanski nacionalni prijevoznik Royal Jordanian obustavio je letove iznad sirijskog zračnog prostora iz sigurnosnih razloga: „Ovaj korak reflektuje kompanijinu predanost sigurnosti putnika i sigurosti poslovanja, čak iako taj postupak uključuje dodatne troškove za kompaniju”,izjavio je Amer Hadidi, predsjednik i izvršni direktor Royal Jordanian.

Ova kompanija obustavila je prošle godine svoje redovne letove za Damask.

19:02

Opozicija:Muaz el-Hatib,vođa opozicione Sirijske nacionalne koalicije danas je posjetio područja na sjeveru Sirije koja se nalaze pod kontrolom opozicije

{youtube} O5uPPY85uGI{/youtube}

18:57

Odbrana ‘mezara’ stvaranjem mezarova:Neimenovani izvori i video snimci tvrde da su se šiitski borci iz Iraka i Libanona pridružili  sirijskoj režimskoj vojsci u navodnoj odbrani šiitskih svetišta na jugu Damaska od opozicionara.

Ebu el-Fadi el-Abbas brigada je oformljena prije nekoliko mjeseci i bori se uglavnom oko četvrti Sejjida Zejneb gdje se nalazi Sejjida Zejneb džamija (gdje šiije vjeruju da se nalazi mezar Zejnebe Poslanikove,s.a.v.s, unuke a kćerke Fatime ,r.a., i Alije,r.a.) sa zlatnim mauzolejom.Tu dolaze šiije iz Iraka gdje upućuju molitve uz plač i lupanje po prsima, te tavaflje oko dotičnog kabura poput tavafa oko Ka’be.

18:42

Homs:Video snimak koji prikazuje koliko je razoren treći po veličini grad u Siriji

{youtube} b1wITGjx0zY{/youtube}

18:40

Policijska akademija u Aleppu:Opozicioni borci su objavili seriju video snimaka tvrdeći da su preuzeli policijsku akademiju

{youtube} HvXzCNOh_Vw{/youtube}

{youtube} K1wm4F7vNCI{/youtube}

18:32

Iračka granica: Tenzije i glasine su eskalirale u subotu o sukobima između opozicionara i režimske vojske na iračkoj granici.

U posljednja tri dana snage su se borile za kontrolu nad gradom Jaarabija i zajedničke granice sa Irakom.Aktivisiti i opozicionari navode da kontrolišu Jaarabiju i da su preuzeli kontrolu nad graničnim prelazom rano u subotu.

Iračke snage zabrinute zbog preljevanja sukoba na njihovu teritoriju su ispalile pucnje upozorenja  što je dovelo do toga da mediji izvijeste,naročito El Arabija, da vojska iz Bagrada interveniše na strani sirijske vojske. Irački vojni izvori su negirali tvrdnje opozicionara da su pucali na opozicione borce.

U drugom provokativnom izvještaju gradonačelnik iračkog grada Nineveh izjavio je za El-Džeziru da su sirijski ratni avioni koristeći irački zračni prostor granatirali granični prelaz.

U međuvremenu u subotu sukobi su nastavljeni u pokrajini Aleppo gdje obje strane tvrde da su ostvarile značajne pobjede.Režim navodi da je preuzeo sela uz cestu Hama-Aleppo time otvarajući vitalni put za dopremu zaliha u grad Aleppo.Opozicione snage i aktivisti tvrde da su opozicioni borci koristeći oklopna vozila ušli u policijsku akademiju u blizini Aleppa koja također služi kao vojna baza.

Lokalni koordinacioni odbori navode da su 133 osobe ubijene juče uključujući 36 osoba iz Damaska i njegovih predgrađa,30 u pokrajini Aleppo i 19 u pokrajini Homs.

03. mart

—————————————————————————————————–

21:05

Lejla Rida- izvještaj sa bojnog polja u Siriji

{youtube} -ZYi5Eo0FHY{/youtube}

20:40

Novi uspjeh u Aleppu: Opozicionari su preuzeli kontrolu nad policijskom akademijom u Aleppu

{youtube} whW2ur7zlwI{/youtube}

20:36

Aleppo: Novi sukobi u strateški važnoj četvrti Šejh Sa’ad (autoput ka aerodromu)

{youtube} EhWDiu5UcpI{/youtube}

20:25

Oboren još jedan helikopter: FSA je oborila još jedan režimski helikopter režimskih snaga u blizini Menneg zračne baze u pokrajini Aleppu koja je već sedmicama opkoljena

{youtube}E5u1isvn0uE{/youtube}

{youtube}yRSp6AsZxFk{/youtube}

20:22

Nakon oslobađanja zatvorenika na cesti između Deir ezZura i Damaska opozicioni borci i oslobođeni zatvorenici su zajednički klanjali ikindija namaz

{youtube} NE_jov1h2LM{/youtube}

13:40

Borbe: Sirijska opservatorija za ljudska prava izvijestila je o borbama na preriferiji sjevernog grada Rakke,u blizini granice sa Turskom.

Opservatorija tvrdi da su režimske snage granatirale nekoliko četvrti grada kao i periferne dijelove dok su sukobi ostavili na desetine mrtvih. Opservatorija i aktivisti iz Rakke navode da režim koristi helikoptere u napadu na opozicionare u pojedinim dijelovima grada.

{youtube}wFBYf8mpry4{/youtube}

Aktivisti navode da su opozicioni tenkovi ušli u dvorište policijske akademije u blizini Aleppa

{youtube}_pOdFAQcfTs{/youtube}

{youtube}eqqh_cjgGZQ{/youtube}

Pomaganje ranjenim nakon režimskog granatiranja Džubera u Damasku,javljeno je o jakim borbama u ovom području

{youtube}a6PFXE_NPF0{/youtube}

Priča aktivistkinje: Aktivistkinja za ljudska prava Razan Gazzavi priča o svojim iskustvima od početka ustanka u martu 2011

{youtube} ZBJVYUSLqWM{/youtube}

Borbe oko Aleppa: U petak je izvješteno o žestokim borbama oko grada Aleppa kao i na drugim mjestima u pokrajini.

Sirijska vojska povratila je kontrolu nad Jarubija graničnim prelazom na iračkoj granici 24 sata nakon što su ga preuzeli opozicionari. Oni su također ušli u Tel Šegajib koji može sad predstavljati put snadbjevanja režimskih snaga iz pokrajine Hama ka Aleppu.

O sukobima je izvješteno iz vojne baze Nejrab,koja se nalazi na oko 4 km od Tel Šegajba.

{youtube} zBhLz2UeWOM{/youtube}

02.mart

——————————————————————————————————

20:25

Požar velikih razmjera u Aleppu:Nismo sigurni šta je prouzrokovalo ali ogroman požar je prijavljen u jugozapadnom Aleppu. Vjerujemo da je zapaljeno skladište goriva ali nismo potpuno sigurni

{youtube} zBhLz2UeWOM{/youtube}

Borbe u ovom području su vrlo intezivne u posljednjih nekoliko dana ali ono što je nama posebno interesantno jeste da se zapadno odavde nalazi nekoliko velikih vojnih baza koje su se u protekle dvije sedmice pod artiljerijskim napadom opozicionara.

16:59

Sirijski Skud projektili pogodili Irak: Prema Reutersu projektili Skud ispaljeni iz Sirije pogodili su Irak:

„Skud projektili ispaljeni sa teritorije Sirije pali su u blizini sela iračke devete pokrajine u petak,projektili nisu prouzrokovali štetu a prestrašeni stanovnici koji su pobjegli,kazao je gradonačelnik, navode da se radi o ruskoj raketi.

Sukob u susjednoj Siriji i ranije je prelazio na iračku teritoriju.U septembru,petogodišnja djevojčica je ubjiena kada su tri rakete pale u pogranični grad u el-Kaim području.

Skud projektil ruske proizvodnje pao je u blizini sela Juš Tapa, 3km od iračko-sirisjke granice između Telafara i Baadža”, izjavio je Abdul el-Abbas,gradonačelnik Telafara.”

Još uvijek nema informacija odakle su došli Skud projektili.

15:55

Aleppo:Obaranje borbenog aviona režimskih snaga u blizini palate pravde u Aleppu

{youtube}Qbix3ia6riw{/youtube}

13:54:

Oborena još dva režimska aviona?Lokalni koordinacioni odbori izvijestili su da su opozicione snage oborile avion iznad Džinana u Hami dok je bombardovao selo,dok aktivisti javljaju da je oboren još jedan avion u Aleppu,dalje pojedinosti kao ni video snimci još uvijek nisu dostupni

13:48

Masovno ubistvo?Opoziciona Sirijska nacionalna koalicija tvrdi da su režimske snage pogubile 72 osobe i spalile njihova tijela u Malkija selu,u blizini Aleppa.

Koalicija navodi da su najmanje 49 tijela identifikovana nakon ubistva u ponedjeljak.

Medijski ured iz Aleppa tvrdi da su starije osobe,žene i najmanje sedmoro djece među ubijenim, dok 23 tijela nisu identifikovana jer su im tijela isuviše spaljena.

13:42

Izbjeglice: Prema UN-ovoj agenciji za izbjeglice broj sirijskih izbjeglica na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi ubrzano se približava jednom milionu. Agencija ističe da je u aprilu 2012. bilo registrovano samo 33.000 izbjeglica dok je danas njihov broj priližno 940.000 a 60.000 Sirijaca napusti zemlju svake sedmice

00:23

Aleppo:Nakon preuzimanja kontrole nad Umejjada džamije od režimskih snaga opozicioni borci su unutar džamije pronašli prazne boce alkoholnih pića

{youtube}uJAUyk8Rpzg{/youtube}

01.mart

____________________________________________________________________

23:56

Damask:Prebjeg više od 1000 režimskih vojnika

{youtube} C4z52bkCd6I{/youtube}

23:20

Pogođena autobuska stanica u Damasku:Tokom dana režim je žestoko granatirao veliki broj područja u Damasku naročito,iako to i nije neka novina, sjeveroistočna područja Džubera,Kabuna i Dume. Naredni video snimka prikazuje u plamenu autobuski kolodvor u Kabunu

{youtube} uRqrUueQyXA{/youtube}

21:12

Značajan uspjeh opozicionara u Damasku:Nakon što je danas FSA potpuno preuzela kontrolu nad četvrti Džuber,Damask, novinar El-Džezire na arapskom jeziku, Ahmed Zejdan je bio sa njima i izvještava da se nalaze na oko 300 m od Abesinija trga u srcu Damaska

{youtube}LQ_53mLai24{/youtube}

21:10

Dera’a: Opozicioni borci proslavljaju pobjedu u Džassimu

{youtube} IatuWu_3kRA{/youtube}

20:26

Uništeni kamion:Grad Idlib je gotovo opkoljen a opozicionari kontrolišu sve glavne ceste u gradu i oko grada iako Assadov režim nastoji da promijeni trenutnu situaciju. Assad je često koristio helikoptere kako bi snadbjeo baze na sjeveru ali veliki broj je oboren ili uništen tako da je ovaj dio Sirije oskudjeva.

Na narednom video snimku prikazano je kako opozicionari uništavaju kamion sa zalihama dok pokušava da dopre do grada, međutim ne radi se ni o kakvim drugim zalihama do vojnim.

{youtube} tsBrZz7KzpI{/youtube}

20:19

Povlačimo vojnike iz mirovne misije zbog napisa o naoružavanju Sirije:Zoran Milanović objavio je kako se rizicima za vojnike koji se nalaze u mirovnoj misiji na Golanskoj visoravni ne može više upravljati i to zbog napisa New York Timesa.

“Ne bježimo s mjesta, ali se izvlačimo i prekidamo tu mirovnu misiju”, kazao je Milanović. “U mirovnoj misiji su naši vojnici naoružani tek kratkim i dugim cijevima i ne možemo biti sigurni hoće li neko poduzeti nešto nakon što su ti napisi objavljeni u NYT-u”.

Podsjetimo, NYT je ovih dana objavio izjave neimenovanih zapadnih dužnosnika o tome da oružje koje se nedavno pojavilo među pobunjenicima u Siriji dolazi iz Hrvatske. Na Golanskoj visoravni nalazi se stotinjak hrvatskih vojnika. (danas.hr)

20:15

Od torture u u zatvoru u Damasku preminulo 12 civila:Dvanaest civila, uključujući četiri člana jedne porodice, svi iz istog distrikta u Damasku preminuli su uslijed zlostavljanja u zatvoru, saopćila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Prema podacima ove organizacije koja ima sjedište u Londonu, članovi porodica preminulih dobili su u srijedu navečer lične karte žrtava od snaga sigurnosti, prenio je Reuters.

Žrtve su živjele u distriktu Nahr Aiša, južno od prijestonice, gdje se racije i hapšenja dešavaju svakodnevno pa ljudi završavaju u zatvorima gdje bivaju zlostavljani i ubijani.

Lokalni komiteti za koordinaciju, takođe, su izvjestili o pogibiji civila imenujući svakoga od njih.

Sirijska opservatorija za ljudska prava koja prikuplja izvještaje mreže aktivistva, advokata i ljekara u civilnim i vojnim bolnicama, dokumentovala je na stotine slučajeva torture koja je dovela do potpune nesposobnosti ili čak smrti ljudi.(Fena)

20:11

Opozicionari u posjedu Skud B? Na narednom video snimku objavljenom od strane El-Džezire na arapskom jeziku opozicionari posjeduju Skud B projektile koji imaju domet oko 300 km.Video je snimjen na nekadašnjoj lokaciji nuklearnog reaktora na sjeveroistoku Sirije kojeg je u protekloj sedmici preuzela opozicija

28.februar

640x392_14445_250551

Leave a Reply

*

captcha *