21:53

Opoziciono napredovanje u blizini Golanske visoravni: Opozicioni zapovjednik navodi da su preuzeli zgradu vojne obavještajne službe u Hauranu u blizini okupirane Golanske visoravni.

Zgrada koja se nalazi u blizini rijeke Jarmuk, Šadžara, na osam kilometara od razgraničenja sa Izraelom pala je nakon petodnevne opsade,navode opozicioni izvori.

„Jutros smo potpuno preuzeli sigurnosnu zgradu koja je komandni centar Šebbiha”,kazao je Ebu Ijas el-Haurani, član brigade Šehidi Jarmuka.”Kada bi nekoga režimske snage uhapsile u Jarmuk dolini poslali bi ga u vojni obavještajni štab na mučenje te stoga ima stratešku važnost. Sa padom ove zgrade završena je naše potpuno oslobađanje grada Šadžara”, kazao je on.

{youtube} a-5hXVsKY54{/youtube}

21:44

Opozicionari preuzeli još vojnih skladišta: Vojni izvor navodi da su opozicioni borci u subotu preuzeli kontrolu nad skladištima oružja i municije u Han Tomanu,jugoistočni dio pokrajine Aleppo nakon žestokih trodnevnih borbi.

On navodi da se u skladištima nalazio mali broj kutija sa municijom jer su glavne zalihe prebačene prije četiri mjeseca.

Međutim aktivisti tvrde da su opozicionari preuzeli ogromne količine oružje potkrijepljujući svoje navode sa desetinama kutija sa oružjem i municijom samo unutar jednog od skladišta.

{youtube} JH1-D6xPVV4{/youtube}

17.mart

——————————————————————————————————

23:28

Još jedan visokorangirani general prebjegao;Visoko rangirani vojni oficir prebjegao je iz režima Bešara el-Assada u susjedni Jordan te je u intervjuu emitiranom u subotu izjavio kako je moral među onima koji su još unutar režima veoma nizak.

Brigadni general Muhammed Ezz el-Din Haluf objavio je svoj prebjeg u video snimku kojeg je objavila El-Arabija. Na video snimku prikazan je general pored svog sina kapetana Ezz el-Dina Halufa,koji je prebjegao zajedno sa njim.

Stariji Haluf navodi da je veliki broj onih koji su ostali u režimu već izgubio vjeru u njega ali nastavljaju obavljati svoj posao dozvoljavajući Assadu da pokazuje kako ima ogromnu podršku.

“Tu se ne radi o vjerovanju ili igranju uloge”,kaže on dodajući da je u pitanju očuvanje imidža režima pred međunarodnom zajednicom.

On je dodao da se borci Hizbullaha bore u Siriji i to na više frontova ali nije otkrio detalje.

Sejf el-Hurani,jedan od aktivista iz opozicionih grupa koje su pomogle da Haluf sa porodicom pobjegne iz zemlje,izjavio je da je Haluf mlađi već prije šest mjeseci uspostavio kontakt sa opozicionim borcima te da im je dostavio informacije prije nego što je i zatražio da mu pomognu da prebaci porodicu iz Sirije.

Proces prebjega iz Sirije trajao je gotovo sedmicu dana zbog nasilja u južnoj pokrajini Dera’a, koje je prdstavljalo najlakše mjesto za prebacivanje porodice Haluf preko granice.

Prije šest dana opozicionari su izveli Halufa, njegovu suprugu i troje djece iz Damaska u južnu pokrajinu Suvejda. Dva dana kasnije prabacili su ih u Dera’u. Onda su čekali do petka naveče kad je bilo dovoljno sigurno da ih prebace preko granice I predaju jordanskim vlastima, naveo je el-Hurani.

22:25

Tri ruska broda krenula ka Siriji:Tri ruska ratna broda uplovila su u Bejrut na putu ka luci Tartus u Siriji,prenio je u petak Sky News.

Prema ovom izvještaju brodovi prenose na stotine ruskih vojnika kao i napredne raketne sisteme. Međutim u izvještaju nisu date informacije koje se tiču namjere brodova.

Baza Tartus, koja se nalazi 220 kilometara sjeveroistočno od Damaska, formirana je u skladu s ugovorom iz 1971. godine sa vrijeme Sovjetskog Saveza i jedina je preostala ruska vojna baza izvan bivšeg Sovjetskog Saveza.

Pored izvještaja Sky News predstavnik ruske mornarice je saopštio da će ruski brodvi ući u luku Tartus. Prema njegovim riječima veliki brodovi za slijetanje aviona Baltičke flote, ”Kaliningrad” i ”Aleksandar Šabalin” su krenuli na prekookeansko putovanje. Plan putovanja podrazumijeva ulazak u libansku luku Bejrut i sirijsku Tartus.

U januaru ove godine oni su dostavili nekoliko jedinica vojne opreme u sklopu izvršenja pomenutog ugovora. Tada je u sirijsku luku uplovilo pet ratnih brodova sa stotinama vojnika, kako su to ruske diplomate navele, u cilju evakuacije ruskih državljana.

Ruski obavještajni izvor koji navodi London Times kazao je da je preko 300 marinaca na brodovima sredstvo zastrašivanja zemalja neprijateljski nastrojenih prema režimu Bešara el-Assada, ključnog saveznika Kremlja.

22:08

SAD ukinule sankcije sirijskoj opoziciji- Vlada Sjedinjenih Američkih Država saopštila je da će dozvoliti svojim kompanijama, bankama i građanima da šalju novac sirijskoj opoziciji koja se bori da sruši trenutnog predsjednika.

19:47

Bespilotne američke letjelice na ‘ekstremni dio’ opozicije: Los Angeles Times pozivajući se na američke zvaničnike objavio je provokativni članak u kojem stoji da CIA potajno pravi planove u cilju zaštite SAD i njenih saveznika prikupljajući obavještajne podatke o navodnim islamskim ekstremistiima za mogući napad bespilotnim letjelicama.

Centar za protivterorizam, koji je zadužen za CIA-in program ubijanja bespilotnim letjelicama u Pakistanu i Jemenu nedavno je izdao naređenje nekolicini oficira da prikupe obavještajne podatke o ‘militantima’ u Siriji koji bi mogli predstavljati terorističku prijetnju,naveli su zvaničnici prema pisanju ovih novina.

Ovi oficiri su oformili jedinicu sa kolegama koji su zaduženi za praćenje El-Kaidinih operativaca i boraca u Iraku. SAD zvaničnici vjeruju da su se pojedini El-Kaidini operativci nalaze u Siriji i da se bore na strani islamske milicije protiv snaga predsjednika Bešara el-Assada.

CIA-ino prikupljanje dosija o ključnim ‘militantima’ daje Bijeloj kući kako smrtonosne tako i nesmrtonosne opcije ukoliko zaključe da je Sirija ‘raj za teroriste’.

01:42

Opozicioni general se obratio svijetu: Naredni video snimak objavljen je juče i prikazuje obraćanje ,na engleskom jeziku, opozicionog generala Selima Idrissa povodom druge godišnjice revolucije.

{youtube} yEBHVCjxYQ0{/youtube}

16.mart

——————————————————————————————————-

23:44

Promjena opozicione strategije:  Ebu Jahja,zapovjednik opozicionih snaga iz Damaska navodi da su opozicionari sada fokusirani na preuzimanje Assadovih luka a ne samo preuzimanje Damaska.On dodaje da su opozicione snage sada spremne da preuzmu i zadrže teritoriju kako u okolini glavnog grada tako i u samom gradu što je potpuni zaokret od opozicione strategije prije mjesec dana.

“Oslobođenje Damaska ne bi predstavljao kraj rata,odnosno kraj Assada,ali bi to bio veliki politički uspjeh. Naša nova strategija je da sada zadržimo teritorije koje preuzmemo od režima a ne da se povlačimo osim ukoliko se radi o životu i smrti. Sada smo se vratili u Derju i nećemo se povlačiti kao što smo to ranije činili iako režim svakodnevno šalje vojnike i tenkove da preuzmu grad. Assadova vojska dolazi gotovo svaki dan, pustimo ih da uđu a onda otvorimo vatru sa svih strana.Na kraju se uvijek povuču uslijed jakog otpora na koji nailaze.

Ranije nismo imali tako dobro oružje te nismo mogli dugo zadržati preuzete teritorije. Sada, iako nije savršeno, puno je bolje. Imamo jače oružje koje nam omogućava da napredujemo”

Njegovo pominjanje dobrog oružja je interesantno jer nagovještava da opozicionari su sada uvjereni da imaju ljudstvo kao i vatrenu moć koja parira režimu na područjima koje su preuzeli.

Samo prije mjec dana opozicionari su krenuli sa napadom na četvrt Džuber u Damasku. U to vrijeme nisu mislili da ga mogu zadržati.Sada ne samo da drže pod svojom kontrolom teritoriju već prodiru sve dublje u grad. Izgleda da bez obzira koliko režim uzvraća svojim protivnapadima opozicione položaje u istočnom Damasku i Derjji neće moći slomiti.

On dodaje da jedini razlog što se nisu toliko fokusirali na Damask jeste iz razloga što su znali da će režim pobjeći u Lattakiju. “To je Assadova posljednja destinacija.Assad je svjestan da će doći dan kada će morati otići iz Damaska tako da ojačava svoj položaj u Lattakiji”, kaže on.

„Opozicioni borci su uspijeli preuzeti kopnene terene kao i zračne luke ali nikad nismo uspijeli osloboditi morske luke.Svo režimsko vojno pojačanje dolazi preko morskih luka. Ranije smo vodili bitku u Lattakiji i uspijeli smo postići izvjesne napretke,narod je pokušao da nas podrži demonstracijama ali je režim otvorio vatru na nas koristeći vojne brodove i čamce. Počeli smo operaciju oslobađanja luka te da ih otrgnemo iz režimskih ruku”, kaže Ebu Jahja.

21:08

Opozicioni napredak sjeverozapadno od Aleppa: Dobro opremljen kontigent opozicionih boraca već mjesecima polahko osvaja Assadove baze u ovom dijelu Sirije. Ova grupa boraca je čak vrlo blizu da napadne sami grad Aleppo,što bi poterncijalno označilo slom Assadovih snaga na sjeveru. Assadove glavne baze nalaze se u južnim četvrtima grada i one su glavni fokus opozicionih jedinica.

Danas su se pojavili izvještaji da su opozicione snage napravile značajne napretke u Han Tomanu.

Po izvještaju oni su preuzeli depoe municije,locirana sjeverozapadno od grada Aleppa i to u operaciji koja je počela u četvrtak naveče. U depoima se po izvještajima nalaze 62 skladišta muncije.

Opozicionari navode da su vladine snage granatirale pojedina skladišta.

{youtube} XnANeCjPCuc{/youtube}

Medijski ured iz Aleppa izvještava da opozicionari kontrolišu najmanje tri zgrade sigurnosnih snaga u Han Tomanu.Oni su također uništili najmanje jedan tenk tokom napada.

Opozicionari su preuzeli I nekoliko sela na periferiji el-Safire,istočno od Aleppa. Ranije u update-ima o Siriji pisali smo da se u el-Safiri nalaze najveće zalihe hemijskog oružja u regiji. Opozicione snage su bile vrlo blizu preuzimanja grada, ali ne i baze, kada je veliki kontranapad Assadovih snaga potisnuo opozicionare. U posljednjih nekoliko dana pojavljuju se izvještaji da opozicionari napreduju te da su u blizini grada.

El-Safira nije ništa važnija od bilo kojeg drugog grada. Ipak ukoliko baza hemijskog oružja padne ona može izazvati direktnu vojnu intervenciju kako bi se osiguralo ovo oružje.

19:06

Evropljani naoružavaju opozicionare a Amerikanci obučavaju? U četvrtak francuski ministar vanjskih poslova,Laurent Fabius, pozvao je na podizanje zabrane naoružavanja sirijskih opozicionih snaga.

Iako je malo vjerovatno da će EU, sa primjedbama zemalja poput Njemačke, poduzeti ovaj javni korak, Fabius kaže:”Ako izostane jednoglasna podrška EU-a, francuska i britanska vlada odlučit će da isporuče oružje”, dodajući da je Francuska “suverena nacija”.

Kao što je već poznato Britanija i Francuska,kao i SAD i arapske zemlje,već su uključene u privatne isporuke oružja, koje nominalno finansira i isporučuje Saudijska Arabija, kao i u obučavanju opozicionih boraca u bazi u Jordanu.

Očigledno je da je Fabiusova izjava postupni korak Pariza i Londona u javnom priznanju onoga što se već radi u potaji.

Reuters danas prenosi, uzimajući kao izvor neimenovanog visokorangiranog opozicionog zapovjednika, da je SAD obučavao oko 300 opozicionih boraca u Jordanu kako da koriste protivoklopno oružje te da su se ovi borci vratili u Siriju.

Neimenovani zapovjednik je izjavio da je Washington odlučio da vrši nezvaničnu obuku opozicionih snaga.

Zapovjednik ističe da su zvaničnici SAD-a kontaktirali prije nekoliko mjeseci opozicionu Generalnu komandu ponudivši pomoć. Generalna komada je onda zatražila od brigada pod svojom komadom da pošalju svoje ‘dobre borce’ na obuku kako bi ih osposobili da koriste napredno oružje poput protivtenkovskihi i protivavioniskih raketa,pored obuke u prikupljanju obavještajnih podataka.

Većina prvog kontingenta od 300 boraca došla je iz Damaska, okolnih sela, i Dera’e, u neposrednoj blizini granice, jer odatle najlakše doći do Jordana.

Izvještaji govore da je ovo tek prva grupa.

15.mart

——————————————————————————————————

21:07

Opozicioni napredak u centru Dera’e: Opozicionari postižu jake napretke na sjeveroistoku grada Dera’a, kao i u Huranu na zapadu,ali danas su opozicionari izvršili intezivan napad na režimske položaje u centru grada,u četvrti Dera’a el –Beled.

Veliki broj video snimaka prikazuje opozicioni napad na kontrolni punkt u blizini Umari džamije

{youtube} 2P-XO2soV4s {/youtube}

Na Bambuseru sirijski aktivisti postaljaju žive prenose dešavanja,jedan od današnjih prikazuje opozicioni napadklikom na Livestream kanal mogu se pogledati najnoviji video snimci.

Ono što je očito jeste da nema zvuka zračnih snaga niti režimskog kontranapada.Opoziciona artiljerija nesmetano napada ovaj kontrolni punkt.

Južni dio grada Dera’a velikim dijelom se nalazi pod opozicionom kontrolom.Okolina grada je sporna ali opozicionari svakodnevno imaju značajne uspjehe. Pad Dera’e i/ili okoline predstavljao bi značajan uspjeh a također bi omogućio opozicionim snagama da krenu sjeverno ka Damasku.

14.mart

——————————————————————————————————-

21:00

Han Šejh, Damask: Opozicioni borci su danas napali vojnu kasarnu u ovom području uništivši dva režimska tenka i preuzevši jedan. Veliki broj režimskih snaga je ubijen nakon što su odbili da se predaju a jedan dio je zarobljen

{youtube} WlXr6TaUcLI{/youtube}

20:52

Opozicionari oslobodili vojnu bazu u Adri,okolina Damaska

{youtube}vHeIAeewn9Y{/youtube}

18:05

Opozicionari uspostavili red i zakon u Lattakiji: Već više od dvije godine veliki broj stručnjaka nazvao je Lattakiju režimskim uporištem.

El Džezira na engleskom objavila je veoma interesantan video snimak iz pokrajine Lattakija gdje opozicionari,a ne režim, pokušavaju uspostaviti red i zakon

{youtube} 0JRWXhF5lx0{/youtube}

17:58

Turske snage unutar Sirije :Anakara je po prvi put u utorak potvrdila da su turske snage izvršile operaciju unutar Sirije.

Turski zvaničnici navode da su specijalne snage uhvatile petoricu osumnjičenih,četvoricu Sirijaca I jednog Turčina, koji su optuženi za bombaški napad u ferburaru kada je ubijeno 14 osoba.

Međutim turski ministar unutrašnjih poslova Muamer Guler negirao je da su turske snage ušle unutar Sirije već da su osumnjičeni uhapšeni na graničnom prelazu

13. mart

——————————————————————————————————–

20:55

Prema Lokalnim koordinacionim odborima 72 osobe ubijene su do momenta njihovog izvještavanja. Interesantno LCC je objavio i smrtne slučajeve među opozicionim borcima u Damasku:

Iz Damaska i njegovih predgrađa izvješteno je da je ubijeno 50 osoba a među njima je 30 boraca FSA; Aleppo 7, Homs 6, Dera’a 3, Hama 2, Idlib 3,Lattakija jedna osoba i Deir ezZur jedna osoba.

Režimske snage danas su granatirala različita područja Damaska, a također odvijale su se i jake borbe unutar izbjeglilčkog kampa Jarmuk.CFDPC je postavio naredni video snimak koji prikazuje kako zemlja-zemlja raketa pogađa Ajn Tarmu, na jugoistoku glavnog grada, dok drugi video snimci prikazuju nastalu štetu uslijed napada

{youtube} IqhLoM7Icjc{/youtube}

{youtube} IqhLoM7IcjcI{/youtube}

20:48

Režim ubija dezertere: Sirijske snage ubile su najmanje 30 vojnih dezertera u zasjedi na cesti koja vodi ka međunarodnom aerodromu u Damasku dok su ih opozicioni borci predvodili ka područjima koje kontrolišu opozicionari,prenosi Reuters.

“Oni su se nalazili na autoputu ka Istočnoj Guti kada su upali u zasjedu”, kazao je opozicioni zapovjednik pod uslovom anonimnosti.

U međuvremnu AP prenosi da se odvija bitka za kontrolu nad međunarodnim aerodromom u Aleppu.

19:33

Turske specijalne snage sarađivale s el-Nusrom-update:Osumnjičeni za napad na pogranični prelaz na granici sa Turskom izjavio je da im je plaćeno 35.000 dolara za operaciju, dodajući da su dobili naređenja od Ammida Havvasa,zapovjednika oružanih snaga sirijske vojske .

„Izabrali smo Cilvegozu granični prelaz zbog toga što je to najvažniji prolaz humanitarne pomoći za izbjeglice koje su pobjegle od el-Assada. Naš cilj je bio zaustaviti humanitarnu pomoć i svaliti krivicu na opoziciju”, izjavio je osumnjičeni,identifikovan samo po inicijalima A.B.. On je također priznao da su vršili pripreme za drugi napad na izbjegličke kampove u gradu Öncüpınar u Kilisu.

Iz svega navedenog postavlja se nekoliko pitanja, kao prvo budući da SAD smatraju opravdanim napade na saveznike i one povezane sa el-Kaidom, uzimajući u obzir da su već el Nusru stavili  na ‘crnu listu’ zbog navodne povezanosti sa el-Kaidom, da li će onda SAD sada izvesti napad bespilotnim letjelicama na turske sigurnosne snage?Djeluje smiješno ali je zanimljiv stav koji će zauzeti SAD povodom ove turske akcije. I kao drugo ako su već turske specijalne snage ušle u Siriju i sirijsku režimsku vojsku već smatraju ozbiljnom prijetnjom a sada imaju ozbiljne dokaze da režim ima upletene prste u napade na turskoj strani, da li će Turska oklijevati da opet iskoristi svoje specijalne snage?

19:24

Assad pokrenuo ‘džihad na džihadiste’: Daily Star prenosi da su državni mediji koriste vjerske vođe kako bi pozvali na podršku predsjedniku Bešaru el-Assadu.

Najviši sunitski vjerski zvaničnici u Siriji,blisko povezani sa režimom,izdali su u nedjelju fetvu pozivajući Sirijce da se pridruže vojci navodeći da se radi o nacionalnoj i vjerskoj dužnosti.

Dar el-Ifta (vijeće za fetve) je navelo da ‘sirijska vojska širi Allahovu riječ u našoj voljenoj zemlji’ u njihovoj ‘odbrani i džihadu za Siriju”.

“Pozivamo sve SIrijce da se pridruže redovima Sirijske arapske vojske”, stoji dalje u njihovom saopštenju.

Ujedno sa ovom fetvom aktivisti prenose da je pokrenuto obavezno služenje vojnog roka za sve muškarce sposobne za borbu. Jedan od izvora navodi da svi muškarci rođeni nakon 1978.godine koji su u rezervnom sastavu su već pozvani ili će biti pozvani u redove sirijske režimske vojske.

18:40

Turske specijalne snage sarađivale s el-Nusrom: Hurriyet, turske dnevne novine,danas su imale dvije bombastične izjave.Prva od njih je da su turske snage sarađivale sa Džebhat el-Nusrom kako bi pratili niz počinitelja januarskog bombaškog auto napada na graničnom prelazu.Druga bombastična vijest je da su turske specijalne snage zapravo ušle u Siriju koristeći informacije dobivene od FSA i Džebhat el-Nusre kako bi uhvatili osumnjičene:

“Tuske sigurnosne snage su kontaktirale naoružanu sirijsku opoziciju,FSA ,koja kontroliše oslobođene zene kako bi uhvatili osumnjičene osobe koje su pobjegle u Siriju. Njihove informacije su proslijeđene el-Nusra frontu i el-Faruk brigadi. Fatih sultan Mehmed brigada koja kontroliše planinska područja u Lattakiji, zapadnoj pokrajini Sirije, također je informisana o ovom pitanju,prema turskim dnevnim novinama Yeni Šafak.

U skladu sa informacijama članovi sirijske opozicije locirali su osumnjičene na području Selma u Lattakiji te obavijestili turske vlasti.Turski specijalni tim doveo je osumnjičene na tursku teritoriju nakon prelaska granice u operaciji kao u filmovima.Zamjenik premijera Bulent Arindž izjavio je da je operacija od 11. marta izvedena poput filmskog scenarija.”

Hvatanje osumnjičenih je velika vijest ali ulazak turskih snaga na teritoriju Sirije uz pomoć Džebhat el-Nusre, grupe koju je SAD stavio na spisak terorističkih organizacija, je svakako značajan razvoj.

18:00

Šejh Aid Al-Qarni: Islamska ulema treba zajednički izdati fetvu protiv Assada– Jedan utjecajni saudijski učenjak pozvao je u ponedjeljak islamske učenjake da izdaju zajedničku fetvu protiv sirijskog predsjednika Bašara Al-Assada, čiji je režim – prema podacima UN-a – ubio više od 70.000 ljudi od početka pobune prije dvije godine. Šejh Aid Al-Qarni je rekao za Al-Arabiyu da bi Vijeće velikih učenjaka iz Saudijske Arabije i Univerzitet Al-Azhar iz Egipta trebali osuditi Assada i njegov režim, dodajući da je ubijanje sirijskog predsjednika opravdano. Izjava šejha Al-Qarnija dolazi nakon saopštenja sirijskog vrhovnog muftije Ahmeda Bedreddine Hassouna u kojem je navedeno da je “vjerska obaveza” muslimana podržati Assada.

Šejh Al-Qarni je rekao da su akcije sirijskog režima usmjerene protiv islamskih principa, dodajući da je Assadov režim počinio zločine nad ženama i nenaoružanim civilima.

“Zbog toga se svi Sirijci trebaju boriti protiv tog režima. Sirijska omladina treba dići ružje protiv režima,” rekao je on za Al-Arabiyu.

Al-Qarni je također govorio o svojoj posjeti izbjegličkom kampu Al-Zaatary u Jordanu, gdje je čuo o “praksama” režima.

“Sirijske izbjeglice u tom kampu kažu da su ih zvaničnici u sirijskoj vojci prisiljavali da kleknu pred slikom Bašara Al-Assada i vrijeđaju Allaha.”

Za minber.ba preveo: Edin Draganović

(Minber.ba/Al-Arabiya)

12.februar

——————————————————————————————————

23:17

Opozicionari preuzeli nekoliko baza sjeverozapadno od Damaska:Od petka opozicionari su preuzeli nekoliko baza sjeverozapadno od Damaska na cesti koja vodi ka pokrajini Dera’a. Iako je teško ustanoviti specifične lokacije poznato je da se ove baze nalaze u Kisvah području kao i u južnim predgrađima.

Pojedini izvori navode da su izvjesne lokacije zemlja-zrak projektila stavljene van upotrebe.Video snimci iz baze 137. brigade prikazuju potpuno funkcionalne projektile.

{youtube} zEQZ53Q9cvI{/youtube}

{youtube} 5HfEeFzUR_g{/youtube}

Također važno je imati na umu da su FSA, brigada Zora islama kao i brigada Šehidi Jarmuka preuzeli nekoliko kontrolnih punktova i baza na granici sa demilitarizovanom zonom na jugozapadu ovih baza.Sve u svemu opozicionari su postigli značajne pomake tokom protekle sedmice u Dera’i i Derji,a kada režimu ponestane baza u ovim područjima opozicionari će onda moći usmjeriti svoje snage na glavni grad.

Uprkos ovome režim ipak ima nominalnu kontrolu nad Huran područjima pokrajine Dera’a,I nad većinom grada Dera’a.Jugozapadni Damask također čuvaju sjedišta 4. oklopne divizije,jedne od najozloglašenijih jedinica pod Assadovom komandom.

20:32

Assadove zemlja-zemlja rakete:Naredni video snimak snimljen je u kampusu Homs univerziteta. On prikazuje kako režim ispaljuje zemlja-zemlja rakete prema Baba Amru,Homs. Univerzitet se nalazi istočno od Baba Amra.

Važno je primjetiti da ovakve rakete nisu navođene tako da nije moguće usmjeriti rakete na tačno određen cilj poput vojnih položaja koje su zauzele opozicione snage.Drugim riječima ne postoji način da se izbjegnu ciivlne žrtve ovakvog napada kada se ispaljuju unutar grada

{youtube} lc0XhPyxhd8{/youtube}

18:43

Opozicionari zauzeli važnu bazu na istoku: Opozicione snage izvele su seriju značajnih pomaka u blizini Deir ezZura tokom proteklog vikenda.Napali su bazu 113. brigade,zapadno od Deir ezZura,i to jednu od nekoliko baza koja štiti grad sa zapada.Ove baze su također važne u režimskoj odbrani aerodroma u Deir ezZuru, najveće Assadove vojne baze na istoku. Bez ovih baza aerodrom je jako ranjiv a bez aerodroma režimske snage ostaće bez zračne podrške kao i bez pojačanja i zaliha.

Prilikom ovog preuzimanja veliki broj tenkova i vozila je preuzet, iako većina djeluje da je fukncionalna jedan dio je jasno uništen

{youtube}clQ47hDwI0E{/youtube}

{youtube} bDZQ2L8YZ60{/youtube}

{youtube} 7IaENFpkUEI{/youtube}

{youtube} jJXkJZcy5fQ{/youtube}

Napad na granični prelaz sa Turskom izveo režim: Turska je danas navela da je uhapsila osam osoba, od kojih petorica su već poslana na sud pod sumnjom da su odgovorni za napad početkom ove godine na granični prelaz kada je ubijeno 14 osoba.

Ministar unutrašnjih poslova Turske,Muammer Guler, izajvio je da je policija uhapsila osam osoba, koje su povezane sa sirijskim režimom te su odgovorni za napad na granični prelaz. Kako je on naveo dvojica uhapšenih su su zapravo proveli napad dok su ostali osumnjičeni da su pomagali u provođenju napada.

Opozicioni napad na Busr el-Harir:Grad Busr el-Harir je važno bojno polje u pokrajini Dera’a. On se nalazi na samo 30 km sjeveroistočno od glavnog grad pokrajine, i ko god kontroliše grad ima kontrolu i na d važnim autoputem. Na iznenađenje mnogih opozicionari su preuzeli veliki dio grada u proteklim mjesecima.

Danas se ovaj grad našao pod jakim opozicionim napadom.Nekoliko video snimaka prikazuje jake borbe ali naredni je naročito interesantan. Opozicioanri su opkolili sigurnosnu zgradu i usred jakih borbi traže predaju Assadovih snaga.

{youtube} lSAMJGTW9G4{/youtube}

Jedan od video snimaka prikazuje opozicionare i M60 bestrzajni top na vrhu zgrade kako napada Assadove položaje.M60 je jako učinkovit kako u pogađanju oklopnih vozila tako i utvrđenih položaja

{youtube}z1AQVzQvPM0{/youtube}

Naravno tu su i Assadove zračne snage koje su na napade opozicionara uzvratile granatiranjem grada

{youtube}zcFxzW42kek{/youtube}

Također izvješteno je i o jakim borbama u Kirbat Gaalehu,koji se nalazi između Dera’e i Busr el-Haririja. Grad se nalazi na glavnoj cesti te istovremeni napad na oba mjesta presjeca dvije glavne tačke pristupa režimskom pojačanju a također rasplinjava Assadove snage.Na ovaj način opozicionari onemogućavaju režimskim vojnicima da pobjegu iz baze 38. brigade,baze koju su opozicione snage djelimično ili potpuno preuzele u toku protekle sedmice.

{youtube} X3y7LJ4-RJk{/youtube}

Opoziciona pobjeda u el-Rakki: Prorežimske novine El-Vatan navele su da sirijska vojska neće pokušati da povrati el-Rakku,šesti po veličini grad u Siriji nakon što je ranije ovog mjeseca pao pod kontrolu opozicionih snaga. Oni dodaju da nema potrebe da se pošalje sirijska režimska vojska u ovaj grad kad već postoje zračni i raketni napadi.

Novine tvrde da su plemena u el-Rakki, koja je prije nekoliko mjeseci naoružao režim,trebala braniti grad a umjesto toga su pojedine plemenske i vjerske starješine odbile da se bore i predale grad opozicionarima.

Vatan zaključuje da je zasigurno „dužnost, doktrina i čast Arapske sirijske vojske da brani svaki pedalj sirijske zemlje od okupatora ali također je dužnost vojske da ne stvara nove frontove koji bi odgodili pobjedu u drugim područjima”.

Ubijeni režimski vojnikci u Iraku: Opozicionari iz Islamske države Irak tvrde da stoje iza prošlosedmičnog napada na konvoj u zapadnom Iraku u kojem je ubijeno 48 sirijskih vojnika i devet pripadnika iračke garde.

Vojnici su ušli,po navodima, u Irak zbog medicinskog tretmana nakon bitke u kojoj su opozicionari preuzeli grad na sirijskoj strani granice.

U izjavi postavljenoj na internetu Islamska država Irak navode da su odgovorni za napad na ‘nusarijsku vojsku i režimsku miliciju Šabbiha’.

Sirijski oficir koji se nalazi među 13 preživljelih navodi da su njegovi zapovjedici u Damasku odbili sve zahtjeve da im pošalu pojaćanje kako bi odbranili granični prelaz koji se nalazi na oko 500 km od glavnog grada.

On kaže da je izgubio šestoricu ljudi kada su odbili da predaju Jarubijah granični prelaz opozicionim snagama. Kada se on sa preostala 63 vojnika pokušao premjestiti na drugi granični prelaz prema jugu upali su u zasjednu. Kako on navodi najmanje 51 Sirijaca i devet iračana je ubijeno.

Masovno ubistvo: Opozicioni aktivisti tvrde da je najmanje 20 tijela mladića pronađeno u Kuvejk rijeci koja protiče u blizini Aleppa,oni smatraju režim odgovornim za ubistva-

Krajem januara oko 110 tijela pronađeno je u ovoj rijeci nakon masakra u selima u pokrajini Aleppo. Od tada po izvještajima stanovnici svakodnevno pronađu po nekoliko tijela.

Video snimak postavljen u nedjelju na internetu prikazuje 16 tijela mladih muškaraca obučenih u civilnu odjeću kako leže na obalama rijeke. Pojedini su se utopili i imali su ruke svezane,dok su drugi ubijeni pucnjem u glavu ili su imali duboke rane na vratu.

Luej el-Halabi,aktivista iz Aleppa,navodi da je bio prisutan kada su mladići izvučeni iz rijeke. „Danas sam izbrojao 23 tijela. Jednom je doslovno mozak ispao”.

Halabi tvrdi da su ubijeni bili zatvorenici iz sigurnosnih zgrada u područjima koje kontroliše režim.

Muhammed Nur, drugi aktivista navodi da su ubijeni i civili i zarobljeni opozicioni borci. „Do sada smo identifikovali šestoricu.Petoricu su protekle sedmice uhapsile snage zračne obavještajne službe.

Homs:Opozicionari su probili režimske liniej sjeverno i zapadno od Homsa,olakšavajući postojeću blokadu svojih položaja unutar grada usred neprekidnih zračnih napada,navode opozicioni aktivisti.

Opozicionari iz pokrajina Hama i Idlib napravili su pomak ka Homsu tokom ovog vikenda sa sjevera dok su brigade iz ruralnih područja Homsa napali vladine položaje u četvrti Baba Amr.

Video snimak koji prikazuje četvrt Baba Amr jutros

{youtube} 8WNgCm-Q0b4{/youtube}

11.mart

——————————————————————————————————

20:26

Damask: Novi video snimak za koji se navodi da je snimljen iz režimskog tenka prikazuje pustoš u Derji. Snimak je napravila ruska novinska agencija Abkhazian Network News Agency (ANNA)

{youtube} IKdg8noMLY8{/youtube}

20:15

U južnom Idlibu oboren još jedan MiG režimskih snaga

{youtube} e0XmYMAud4A{/youtube}

18:45

Pokrajina Homs: Nakon preuzimanja četvrti Baba Amr režimske zračne snage pokrenule su bombardovanje četvrti. Sukobi još uvijek traju u starim dijelovima grada kao i u Haldiji.Režimske snage opkolile su i zatvorile sve prilaze gradu

Bombardovanje Baba Amra

{youtube} hVd1ULlUPPA{/youtube}

17:48

Islamske brigade formirale Šerijatski odbor istočne Sirije: Islamske frakcije koje kontrolišu velike dijelove istočne Sirije oformile su Šerijatski odbor za istočnu Siriju. Odbor je preuzeo izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast, uspostavljajući policiju, sudove, urede za fetve,humanitarnu pomoć kao i ured za upućivanje ljudi na Pravi put. Šerijatski odbor je također postavio i video snimak svojih vojnih sposobnosti

{youtube} I4pwU6jM8KM{/youtube}

Nakon gotovo godinu dana opozicionari su povratili kontrolu nad Baba Amrom,četvrti Homsa

{youtube}NVFYEf4TSok{/youtube}

14:18

Opozicija: Opoziciona Sirijska nacionalna koalicija odgodila je sastanak o formiranju prelazne vlade.

Koalcija je trebala da se sastane u utorak kako bi izabrali premijera međutim sastanak je odgođen i zakazan za 20. mart.

Izbjeglice: Visoki izaslanik UN-ove Agencije za izbjeglice, Antonio Guterres, izjavio je danas da se broj sirijskih izbjeglica može udvostručiti ili čak utrostručiti tokom ove godine na osnovu postojećeg priliva izbjeglcia.

Ukupan broj Sirijaca koji su registrovani ili čekaju na registraciju van Sirije prešao je početkom ovog mjeseca jedan milion.

Granatiranje i pobjede: 

Zvuci jutrošnjeg režimskog granatiranja Homsa

{youtube} msSqSCiea-8{/youtube}

Opozicionari preuzeli kontrolu nad naseljem El-Zubejr u El-Sejjida Zejneb, Damask

{youtube} ierH1dVkzzc{/youtube}

Opozicionari preuzeli kontrolu nad bazom 137. raketne brigade u Han Šejhu,predgrađe Damaska

{youtube} rguQc2eHgzQ{/youtube}

Žrtve: Lokalni koordinacioni odbori tvrde da je 111 osoba ubijeno u subotu,uključujući 44 osobe u Damasku i njegovim predgrađima, 18 u pokrajini Aleppo,17 u pokrajini Rakka i 13 u pokrajini Idlib.

Centar za dokumentovanje nasilja navodi da je 51.895 osoba ubijeno od početka sukoba u martu 2011. godine, a među njima je 51.893 civila.

Oslobođeni mirovnjaci: Uslijed relativno mirnog dana na političkim i vojnim frontovima subotu je obilježilo puštanje 21 mirovnjaka.

Dvadesetjedan Filipinac pripadnik posmatračke misije UN-a zarobljen je u srijedu na Golanskoj visoravni. Brigada Šehidi Jarmuka prvobitno je izjavila da su mirovnjaci zarobljeni kao protest zbog režimskih napada zahtjevajući povlačenje sirijskih snaga.Kasnije oni su promijenili izjavu navodeći da su ‘zaštitili’ mirovnjake uslijed žestokih borbi u području.

Oslobađanje mirovnjaka zakazano je u petak ali uslijed kontinuiranog bombardovanja Džemle mirovnjaci nisu oslobođeni. Privremno primirje u subotu omogućilo je da se u subotu Filipinci prebace u Jordan.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon pozdravio je oslobađanje kazavši da obje strane moraju poštovati UN-ovu ‘objektivnost’.

10.mart

644187_342441392530885_1299883050_n

Leave a Reply

*

captcha *