21:25

Opozicioni napredak u Aleppu: Opozicionari prodiru sve dublje u južni i zapadni Aleppo, sada su preuzeli važnu džamiju.Sa’ad, u Salah ed-Din četvrti. Video snimci prikazuju preuzimanje municije koja se očigledno nalazila unutar džamije.

A tu je i cijela kolekcija video snimaka koji prikazuju danasnje napredovanje opozicionih snaga u Aleppu

{youtube}watch?v=xGVXqNdFwJk&feature=share&list=PL50hSWp06SqeKpELk_iMqrKQZ6ZE7ilhk{/youtube}

20:05

Borbe istočno od Damaska: Danas je Assadov vojni konvoj ponovo pokušao da napadne Utejbu gdje tvrde da se nalazi hemijsko oružje. Po video snimcima sa ovog područja čini se da su dobro opremljeni opozicionari odbili napad.Nekoliko tenkova je uništeno u borbama u posljednjih nekoliko dana.

{youtube} n9NFX6inf4{/youtube}

U međuvremenu opozicioni borci su preuzeli sjedište Šebbiha koje su napadali danima.Sudeći po video snimcima preuzete su velike količine minobacačkih granata

{youtube} ZwU259wm1DI{/youtube}

18:14

Opozicionari pojačali napade u Dariji:Darjja, zapadno od Damaska, već dugo se smatra izuzetno važnim položajem budući da leži u dolini koja vodi ka najvažnijim četvrtima Damaska.Opozicionari već duže vremena okupiraju ovo predgrađe ali režim ga neprestano napada pokušavajući da istjera opozicionare.

Ne samo da nisu uspjeli već se pojavljuju i novi znakovi da su opozicionari blizu da protjeraju Assadove snage.

Naredni video snimak prikazuje opozicionare kako planiraju  preuzeti i proći kroz  tri zgrade a zatim napasti Assadove prve linije sa drugog ugla. Ovo je dokazana strategija koja također pokazuje da su Assadove snage u defanzivi u predgrađu uprkos tenkovima koji nasumično pucaju po ulicama

{youtube} kowVencbGBw{/youtube}

Opozicionari pucaju kroz zidove preuzetih zgrada

{youtube} de92yx1nl3E{/youtube}

Ali Assadove snage uvijek uzvraćaju udarac. Na narednom video snimku,postavljenom na Yalla Souriya blogu, prikazano je granatiranje grada

{youtube} DoebfeUhhOU{/youtube}

17:35

Demonstracije: Svake sedmice sirijski aktivisti glasaju na Facebooku za temu tradicionalnih demonstracija nakon džuma namaza.Današnja tema je „Hemijsko oružje neće sprječiti da sloboda zavlada”.

Naredni video snimak je iz Bustan el-Kasra,Aleppo, koji je vrlo blizu Assadovih ključnih baza na jugozapadu.Jugozapadni Aleppo se nalazi pod brutalnim zračnim napadima Assadovih snaga.Svaki demonstrant sa ovog video snimka nalazi se u smrtnoj opasnosti. Zapravo odvijaju se žestoke borbe u Salah ed-Din četvrti koja se nalazi na manje od kilometar prema zapadu

{youtube} 7vsKqHPtgTA{/youtube}

Salah ed-Din

{youtube} eVUUboyLB_Q{/youtube}

El-Rakka koja je nedavno oslobođena od režimskih snaga

{youtube} 6_mzmVr7kME{/youtube}

22.mart

——————————————————————————————————

22:33

Cijele četvrti u Aleppu sravnjene sa zemljom:U protekla dva dana veliki broj četvrti u Aleppu intezivno bombarduju Assadove zračne snage. Sinoć je više od deset civila ubijeno a na desetine su ranjene nakon rušenja stambene zgrade u Sukkarija četvrti,dok je veliki broj osoba ostao ispod ruševina.

Danas je objavljen veliki broj video snimaka rušenja Tel Zarazir četvrti,jugozapadni dio grada, koja se nalazi u blizini Sukkarija.

{youtube} TaeXoZOeb-Y{/youtube}

Hums je danas možda prošao još gore.Ranije smo postavili video snimak iz Telbise, mada jedan od aktivistaje javio kako je današnje bombardovanje Baba Amra gotovo doseglo historijske razmjere. Možda ovo zvuči kao hiperbola a video snimci prikazuju pojedine od eksplozija

{youtube} xw8o97wgA34{/youtube}

Postavljeni su i video snimci koji prikazuju različita predgrađa i sela Istočne Gute,istok Damaska

{youtube} N7DRv_PVN50{/youtube}

Sa ovolikom količniom bombardovanja i to u gotovo u svakom dijelu zemlje nije ni iznenađujuće da svakodnevno pogine od 100 do 150 osoba

20:19

Video snimak iz el-Iman džamije:Državna televizija emitovala je snimak unutrašnjosti džamije el-Iman nakon eksplozije.Scene su veoma potresne

{youtube}48H0QtJe0bI{/youtube}

Jedan drugi istaknuti sirijski alim, šejh Muhamed el-Jakubi na svom Facebook profilu izrazio je žaljenje zbog ubistva šejha el-Butija pohvalivši njegov dosadašnji rad za islam.Međutim šejh el-Jakubi navodi da je el-Buti namjeravao prebjeći iz režima tražeči povoljnu priliku što daje ovom ‘samoubilačkom napadu’ sasvim drugačiju notu.Šejh el-Jakubi okrivio je režim za ovaj iscenirani napad.

Opoziciona sirijska Nacionalna koalicija osudila je ovaj napad.

Ostaje pitanje da li će se sada nakon el -Butijevog ubistva mladići Sirije pridružiti ‘režimskom džihadu’, koji je zagovarao el-Buti ili će njegovo ubistvo imati suprotan učinak?

18:54

Ubijen šejh Muhamed Ramadan Seid el-Buti-Aktivisiti iz Damaska javljaju da je uslijed eksplozije u džamiji el-Iman poginuo poznati sirijski alim šejh Muhammed el-Buti.Ove tvrdnje je potvrdila i sirijska Opservatorija za ljudska prava.Šejh Buti drži predavanja utorkom i četvrtkom u navedenoj džamiji.Nakon izbijanja ustanka protiv režima aktuelnog predsjednika el-Assada šejh Buti je otvoreno stao na stranu režima.

Opservatorija navodi da je šejh el-Buti ubijen u eksploziji u džamiji el-Iman u el-Mezra’a četvrti Damaska. Opservatorija dodaje da je najmanje 15 osoba ubijeno u eksploziji a da je na desetine ranjeno.

El-Džezira prenosi da se radi o samoubilačkom napadu.

18:19

Opozicionari blizu preuzimanja Adre? Adra, istočni Damask, već dugo predstavlja simbol režimske moći. U gradu je koncentrisan veliki dio Republikanske garde kao i zatvor za političke disidente. Sada je jedna od rijetkih režimskih baza u istočnim predgrađima.

Ali po svemu sudeći uskoro će pasti pod kontrolu opozicionih snaga. Danas su Lokalni koordinacioni odbori postavili video snimak borbi ispred vanjskih zidova baze 39. brigade

{youtube} GLhYYTzNXWE{/youtube}

Drugi video snimci prikazuju zračne napade na grad kao i granatiranje. Naredni video snimak prikazuje ishod zračnog napada

{youtube} 3LfCGNV–xM{/youtube}

Horor u Humsu: Zračni napadi ubili su najmanje devet osoba u Talbisi,sjeverni Hums. Lokalni koordinacioni odbori postavili su video snimke koji prikazuju momenat kada avion ispušta bombu na grad

{youtube} 0fFEGMPD6eM{/youtube}

Drugi napeti snimak prikazuje pad bombe i učinak na terenu

{youtube} PK1yEg21Rfc{/youtube}

Drugo bombardovanje

{youtube}qH87KDTJCJM{/youtube}

Video snimak nakon bombardovanja (UPOZORENJE NA SADRŽAJ SNIMKA)

{youtube} _rPHiMih8IQ{/youtube}

Jedan od aktivista prikupio je više od 20 video snimaka zračnih napada i njihovih žrtvi. Prema @SamerSniper, najmanje devet osoba je ubijeno dok su na desetine ranjene u pet zračnih napada na grad.

Hemijsko oružje: Još uvijek traje prebacivanje krivice između režimskih i opozicionih snaga po pitanju napada hemijskim oružjem u utorak.

Obje strane su pozvale na međunarodnu istragu.Režim ističe da želi od UN-a formiranje specijalne,nezavisne i neutralne tehničke misije koja bi utvrdila opozicionu odgovornost na Han el-Assali gdje državni mediji navode da je ubijeno 26 osoba.

Opozicija koja odgovornost prebacuje na režim također traži istragu.

Međutim UN navodi da sirijska vlada nije podnijela službeni zahtjev za istragu.

Pitanje koje se postavlja jeste da li će incidenti dovesti do hitne reakcije poput vanjske intervencije. Govoreći na konferenciji za štampu u Izraelu, američki predsjednik Barack Obama se osvrnuo vrlo oprezno na postojeću situaciju.

Obama je izjavio da SAD razmatra ‘da li je ili njie pređena crvena linija’ dok smatra režim odgovornim ukoliko je došlo do upotrebe hemijskog oružja. On je izjavio da međunarodna zajednica mora djelovati ukoliko je došlo do upotrebe hemijskog oružja.

Obama je pozvao sirijskog predsjednika Bešara el-Assada da ode, upozoravajući protiv “upotrebe hemijskog oružja protiv sirijskog naroda ili njegovog prenosa na terorističke grupe”. Assad mora otići kako bi budućnost Sirije mogla započeti, kazao je on.

21.mart

——————————————————————————————————

20:20

Deir ezZur: Opozicionari povratili pod svoju kontrolu el Umari džamiju, simbol ustanka

{youtube} iTrfJPXOZn4{/youtube}

{youtube} 8BGF8Dro96Q{/youtube}

20:07

Stanovnici proslavljaju oslobađanje Kabadžiba u Deir ezZuru

{youtube} e-b_hh9gfvE{/youtube}

20:02

Opozicionari napali sjedište zračne obavještajne službe: Tokom dana pojavio se veliki broj izvještaja da opozicionari napadaju sjedište zračne obavještajne službe u Harasti,istočni Damask. Od ranih jutarnjih sati aktivisti izvještavaju o opozicionom minobacačkom napadu na ovu bazu. Naredni video snimak prikazuje napad na bazu koja predstavlja jednu od ključnih položaja preostale režimske vojske u Harasti

{youtube} KA5o5c7xrAM{/youtube}

20.mart

——————————————————————————————————

23:04

Opozicioni napredak u jugoistočnom Damasku: Nedaleko od mjesta gdje je izvješteno od drugom napadu hemijskim oružjem,elUtejba, opozicionari su izvršili napad na Konferencijsku palatu kao i palatu u blizini međunarodnomg aerodroma u Damasku. Video snimak prikazuje dim iznad palate uslijed opozicionog napada.

{youtube} xsJvOpAnMscg{/youtube}

23:00

Opozicioni pritisak na Aleppo:Napad hemijskim oružjem privukao je svačiju pažnju ali sirijski opozicionari nisu gubili vrijeme. Na jugozapadnom Aleppu,u blizini mjesta napada,Han el-Assalija, opozicionari su nastavili svoj napad na Artiljerijsku akademiju. Video snimak od danas prikazuje opozicionare u napadu na ovu Assadovu bazu

{youtube}8iE4uCc6Ibg{/youtube}

18:10

Napad hemijskim oružjem-Državna novinska agencija Sana tvrdi da su opozicionari upotrijebili hemijsko oružje ubivši 15 osoba u napadu u pokrajini Aleppo.

“Teroristi su ispalili raketu sa hemijskim supstancama u Han Assaliju, okolina Aleppa, a prvi izvještaji govore da je 15 osoba ubijeno,i to većinom civila”, tvrde oni.

Satima prije nego što je Sana prenijela izvještaj aktivisiti su izvijestili da je na desetine osoba hospitalizirano nakon udisanja ‘nepoznatog gasa’ u Han el-Asaliju.Selo su prije tri sedmice preuzeli opozicionari i od tada se nalazi pod režimskim granatiranjem.Aktivisti tvrde da je jutros režim izvršio napad jer zbog čega bi opozicionari izvršili napad hemijskim oružjem na svoju teritoriju.

U međuvremenu opozicioni Lokalni koordinacioni odbori tvrde da su režimske snage izvršile napad hemijskim oružjem na grad Utejba,u blizini Damaska, te da su ubijene tri osobe a da je nekoliko ranjeno.

{youtube}LIXPh67FW9g{/youtube}

Tokom zime javljeno je da je izvršen hemijski napad na jednu od četvrti Homsa i to najvjerovatnije hlorom. Današnji izvještaji govore o napadu na dvije lokacije,Aleppo i Damask, što sugeriše da se radi o koordinisanom napadu.

Medijski centar iz Aleppa navodi da aktivisti iz Aleppa i Damaska navode kako je režim upotrebio hemijsko oružje u napadu na el-Asal u Aleppu i el-Utejbu u Damasku.

Prema aktivistima iz Aleppa, režim je granatirao Policijsku akademiju,pod kontrolom opozicionara, i to sa skud projektilom ali greškom projektil je pao na područje pod režimskom kontrolom.

El-Utejba, nalazi se istočno od glavnog grada i već dugo je pod kontrolom opozicionara. Štaviše režimske baze na sjeveru,Adra, su pod napadom i sa ovog područja u Istočnoj Guti,opozicionari vode svoje borbe napredujući ka srcu Damaska. Ovo područje je pod neprekidnim zračnim i artiljerijskim napadom režimskih snaga.

Utejba nema neki vojni,geografski niti simbolički značaj ali je centar područja pod kontrolom opozcionara u istočnom Damasku i dovoljno je daleko od centra glavnog grada tako da se područje djelovanja gasa ne može proširiti toliko daleko.

U Aleppu, Han el-Asaliju situacija je drugačija.el-Assali se nalazi na zapadu Aleppa i to na prvim linijama borbi odakle opozicionari napreduju ka najutvrđenijim bazama režimskih snaga. Prošlog mjeseca u ovom području pala je pod kontrolu Policijska akademija ali to je bio tek početak. Opozicionari sa svojim tenkovima, artiljerijom kao i drugim naoružanjem preuzetim iz nekoliko režimskih baza vrše uporan pritisak i napade na Assadovu artiljerijsku akademiju kao i druga vojna zdanja koja čine glavna uporišta režimskih snaga u jugozapadnom Aleppu. Bez ovih baza grad će pasti pod kontrolu opozicionara.

Ovo područje je uvijek pod napadom režimske artiljerije i naravno tu su i zračni napadi.

Glavno pitanje predstavlja motiv.

17:10

Sirijska opozicija izabrala premijera-Opozicijske vođe okupljeni u Sirijsku nacionalnu koaliciju su na sastanku u Istanbulu izabrali bivšeg poslovnog čovjeka Ghassana Hitta za privremenog premijera i njegov je zadatak da sastavi vladu koja bi trebala djelovati na području kojeg kontroliraju pobunjenici, koji se već dvije godine bore protiv vladajućeg režima predsjednika Bashara al-Assada.

Pozivajući se na svjedoka, novinska agencija Reuters je objavila da je na glasanju u utorak učestvovalo 50 članova Koalicije i da je Ghassan Hitto dobio 35 glasova, prenosi agencija Hina.

No, nekoliko uglednih članova Koalicije napustilo je sastanak prije glasanja, smatrajući da je inostrani pritisak utjecao na izbor Ghassana Hitta, koji se je školovao na Zapadu.

Oni članovi Koalicije koju su podržali njegov izbor, smatraju da Hitto, osim tehnokratskih sposobnosti, ima osjećaja za politiku i da je dobar pregovarač.

Također, ističu da će ih on dobro predstavljati u međunarodnoj zajednici i da nije opterećen političkim sukobima unutar Nacionalne koalicije.

Rukovođenje cijelom zemljom

Šef sirijskih pobunjenika rekao je ranije u Istanbulu da glavna pobunjenička grupa Slobodna sirijska vojska želi da prijelazna vlada rukovodi cijelom Sirijom, a ne samo oblastima oslobođenim od režimskih snaga.

“Mi tražimo prijelaznu vladu za cijelu sirijsku teritoriju, i da ona bude jedina legitimna vlada u zemlji… Za bilo koje institucije koje ne bi slijedile tu vladu, smatrat će se da su nelegalne i biće sudski gonjene”, rekao je načelnik generalštaba Slobodne sirijske vojske Salim Idris.

“Assadova vlada je okupaciona vlada koja je izgubila legitimitet”, rekao je on.

Na pitanje kako bi funkcionirala prelazna vlada on je kazao:”Institucije u teritorijama koje nisu oslobođene, imat će mogućnost da izraze svoju odanost prelaznoj vladi”.

Buduća vlada premijera Hitta treba osigurati redovno snabdijevanje strujom i vodom ljudi koji žive u dijelovima zemlje pod kontrolom pobunjeničkih snaga.

Ovo je do sada najozbiljniji pokušaj snaga koje se bore protiv predsjednika Assada da uspostave svoju vladu i okupe sve grupe koje se bore protiv Assadovih snaga.

Dva prethodna pokušaja formiranja prelazne vlade propala su zbog podjela unutar koalicije, a neki pripadnici opozicije su prije početka konferencije rekli da nema garancija da će ovog puta uspeti da postignu dogovor, navodi AP.

(AJ Balkans)

19. mart

——————————————————————————————————-

20:26

Damask: Aktivisti tvrde da su opozicionari danas napali značajne mete u Damasku. Oni navode da su minobacačima napali predsjedničku palatu, međunarodni aerodrom u Damasku kao i sigurnosne postaje kako bi obilježili drugu godišnjicu početka ustanka protiv aktuelnog predsjednika Bešara el-Assada.

Lokalni koordinacioni odbori objavili su naredni video snimak za koji navode da predstavlja napad na konferencijsku palatu u glavnom gradu

{youtube} iYipJX2t7o0{/youtube}

Napad na Azar toranj

{youtube} 7rBEiagQ72M{/youtube}

20:18

Liban: Sirijski borbeni avioni ispalili su četiri rakete na dijelu granice sa Libanom.

„Sirijski avioni bombardovali su granicu između Libana i Sirije ali još uvijek ne mogu reći da li su pogodili libansku teritoriju ili samo sirijsku”, kazao je visoko rangirani neimenovani libanski vojni zvaničnik.

Međutim, libanski sigurnosni zvaničnici na terenu su potvrdili da su ratni avioni ispalili četiri rakete na položaje sirijske opozicije na libanskoj strani granice pogodivši grad Arsal.

Libanska nacionalna novinska agencija izvještava: „Sirijski borbeni avioni bombardovali su predgrađa gradova Hirben Junin i Vadi el-Hajl u goletima Arsal planina.

Hizbullahova El-Manar TV navodi da su avioni ciljali dvije kolibe koje koriste opozicionari u Vadi el-Hajl području Arsalija.

Lokalni stanovnik Suhejl Fliti izjavio je za AFP da su projektili pali na poljoprivredno zemljište i da nema povrijeđenih u incidentu.

SYRIA_21-02-13_DAMASCUS_BOMB_2

Leave a Reply

*

captcha *