21:38

*U bombaškom napadu opozicionara na Univerzitet u Damasku poginulo je 15 osoba u četvrtak, izvijestila je državna novinska agencija SANA, dok se borbe između vojske i opozicionara intenziviraju oko prijestolnice.

Uporište snaga Bešara el-Assada, Damask je ključni grad u dvogodišnjem sukobu koji je prerastao u rat u kojem je poginulo više od 70.000 osoba, podsjetio je AFP.

SANA izvještava da su granate ispaljene na kafeteriju na Arhitektonskom fakultetu u Baramkehu, cebtralnom naselju u kojem se nalazi nekoliko vladinih zgrada među kojima je i ministarstvo odbrane.

Provladini i držani mediji su ovaj napad nazvali terorističkim.

{youtube} mScKdR5gtZM{/youtube}

{youtube} c7SnkVbKHoA{/youtube}

28.mart

—————————————————————————————————–

22:15

Opoziciona prva ambasada-Sirijska opoziciona koalicija, koju je Arapska liga priznala kao jedinog legitimnog predstavnika Sirije, otvorila je svoju prvu ambasadu u katarskoj prijestonici Dohi.

U prisustvu ambasadora arapskih i zapadnih zemalja, šef sirijske Nacionalne koalicije Muaz el-Hatib i katarski državni ministar za vanjsk poslove Abdullah bin Hamad El Attiyah presjekli su vrpcu na ulazu u ambasadu, prenio je Reuters.

Odsvirane su nacionalne himne Katara i Sirije dok su zvaničnici i sirijski opozicionari stajali ispod zastave sirijske opozicije, okružene crvenim, zelenim, bijelim i crnim balonima.

BGZCt45CEAEl_Kn_1

27.mart

—————————————————————————————————–

22:05

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon naimenovao je u utorak švedskog profesora Ake Sellstroma da predvodi misiju UN-a koja će istražiti navode o upotrebi hemijskog oružja u Siriji. Profesor Selstrom je bivši glavni inspektor UN-ovog posebnog povjerenstva (UNSCOM) čiji su inspektori nadzirali u Iraku uništenje hemijskog i biološkog oružja.

21:53

U pokrajini Dera’a izvješteno je o žestokim borbama u Busr el-Hariru kao i Kerbet Gazalehu, sjeveroistočno od grada Dera’a. Oba područja su preuzeli opozicionari u posljednjih nekoliko sedmica ali režim sada nastoji povratiti kontrolu nad ovim gradovima koji kontrolišu autoputeve Dera’e. Međutim opozicionari nisu nimalo defanzivni jer napadaju i preostala uporišta režimskih snaga.

{youtube} uLHy8Lc54Mw{/youtube}

U Damasku režim je nastavio zračne i artiljerijske napade nad velikim brojem četvrti,a borbe se još uvijek odvijaju u blizini Džubera gdje je i snimljen naredni video snimak

{youtube} TW_IP4cb30M{/youtube}

21:15

Eksplozija u Damasku:U eksploziji autobombe u sirijskoj prijestolnici Damasku u utorak ima veći broj mrtvih i ranjenih, izvijestila je državna televizijska stanica. Televizijska stanica el-Ihbarija je izvijestila da je bomba eksplodirala u sjeveroistočnom naselju Rukn el-Din u blizini vojnog skladišta.

Aktivisti opozicije, koji su se našli u tom području, kažu da nije poznato da li je došlo do eksplozije autobombe ili je na područje ispaljena minobacačka granata. Međutim Opservatorija za ljudska prava navodi da se među ubijenima nalaze civili i vojnici.-

Ni vojska ni aktivisti za sada ne znaju tačan broj žrtava.

18:47

El-Hatib poručio vođama arapskog svijeta da pokidaju lance ropstva:Arapska liga na početku dvodnevnog sastanka u Dohi razmotriće priznavanje opozicije kao legalnog predstavnika sirijskog naroda.

“Opozicija je pozvana na Arapski samit i zauzeće mjestio Sirije u Arapskoj ligi”,kazao je zvaničnik.

Pojedine članice Lige, uključujući Irak,Liban i Alžir protive se ovom priznavanju. U nedjelju vođa sirijske Nacionalne koalicije izjavio je da ponosi ostavku međutim da će se obratiti na samitu. “Odlučio sam da govorim u ime sirijskog naroda na konferenciji u Dohi. Ovaj postupak nema ništa sa ostavkom o kojoj će se kasnije raspravljati”, kazao je Muaz el-Hatib prije konferencije.

Obraćajući se kazao prisutnima na konfereniji istakao je da ga nije stid zahvaliti se SAD ili bilo kome drugom za podršku ali, dodaje on, Washington mora igrati veću ulogu,naprimjer, u humanitarnoj pomoći.

„Odbijamo bilo kakva naređenja diktirana sa strane. Razlike na međunarodnom nivou su pogoršale krizu. Mi smo počeli sa revolucijom i jedino sirijski narod može odlučiti kako će se završiti. Mi ćemo odlučiti ko će voditi zemlju. Življećemo zajedno u skladu.”

El-Hatib se obratio vođama arapskog svijeta kazavši: “Bojte se Allaha u ponašanju prema svom narodu, i učvrstite pravdu u vlastitim zemljama”.

El-Hatib je pozvao da se svi zatvorenici u arapskom svijetu oslobode u znak solidarnosti sa Sirijom, “pokidajte lanac ropstva”.

Emir Katara kazao je el-Hatibu nakon ovog njegovo poziva da vjeruje da će vladari provesti ono što je tražio.

26.mart

——————————————————————————————————

22:19

Rat u Damasku: Danas je izvješteno o intezivnim borbama u velikom dijelu Damaska.

Kao prvo izgleda da je režim pokrenuo ofanzivu na Džuber, sjeveroistočni Damask. Naredni video prikazuje velike količine dima kao i zvuk koji vjerovatno dolazi od granata. Izvještaji govore da je režim ušao u ovo područje a da su opozicionari zatim uspjeli da ga povrate. Najjednostavnije što možemo reći čini se da područje nije ni pod čijom kontrolom

{youtube} iy0rS4l9TAg{/youtube}

Također veliki dio istočnog dijela grada je bombardovan. Video snimci prikazuju raketiranje Ajn Tarme.

U Deriji, na zapadu, najmanje šest osoba je ubijeno uslijed raketiranja i zračnih napada,izvijestili su Lokalni koordinacioni odbori.

{youtube} bwlM-P1TR-U{/youtube}

Aktivisti su izjavili da su minobacačke granate pale u blizini glavnog stožera sirijske vojske u blizini trga Umejada. U ovom području nalazi se veliki broj administrativnih i sigurnosnih objekata.

U Utejbi,za koju je prošle sedmice izvješteno o hemijskom napadu, opozicionari uspješno uništavaju Assadove tenkove i odbijaju već danima žestoke napade. Danas je uništen veliki broj tenkova i oklopnih vozia.

Ono što je interesantno na narednom snimku jeste M79 90mm ručni bacač granata ili Osa- naziv koji se koristio u bivšoj JNA

{youtube}S6vYbpkSpGs{/youtube}

21:55

Ranjen pukovnik Rijad el-Assad: Opozicioni glasnogovornik potvrdio je jučerašnje glasine o ranjavanju opozicionog zapovjednika Rijada el-Assada. Rijad el-Assad je nekad bio vođa FSA dok ga nije zamijenio brigadni general Selim Idris. Po izvještajim el-Assad je ranjen u Mejadinu, pokrajina Deir ezZur, istočna Sirija

Aktivisti iz Mejadina navode da je bomba podmetnuta ispod sjedišta automobila te da je eksplodirala dok je obilazio grad.Oni navode da opozicionari kontrolišu grad i većinu okolnih područja iako predsjednik el-Assad još uvijek ima pristalica koje aktivisti optužuju za napad.

Pukovnik el-Assad je putovao sa prijateljom i lokalni aktivistom, Berakatom el-Havejšom, i obojica su ranjeni. Pukovnik je odveden u lokalnu improviziranu bolnicu gdje mu je amputirano desno stopalo prije nego što je upućen na liječenje u Tursku.

{youtube} dYgTB0uTMu0{/youtube}

25.mart

——————————————————————————————————

21:20

Aktivisti navode da su opozicione snage preuzele pojas od 25 km koji se proteže od granice sa Jordanom do okupirane Golanske visoravni.

Borci Džebhat el-Nusre, El-Jarmuk brigade, el-Mutaz Billah brigada kao i druge preuzele su kontrolu nad el-Rai vojnim kontrolnim punktom, istočno od Sahem el-Golana u južnoj pokrajin Dera’a.

Opozicionari u Dera’i preuzeli ozloglašeni režimski kontrolni punkt kraj el-Mensur džamije u el Beledu

{youtube}dmhQeVHxZ44{/youtube}

21:04

Bešara el-Assada ranio tjelohranitelj?Arapski mediji prenijeli su vijest da je sirijski predsjednik Bešar el-Assad teže povrjeđen nakon što ga je u subotu naveče ranio pripadnik osobnog obezbjeđenja.

Izvor navodi da je Assad prebačen u Šami bolnicu u Damasku nakon ranjavanja a njegova povreda je opisana kao vrlo ozbiljna te da se bori za život dok je u međuvremenu sirijska vojska zatvorila sve ceste koje vode ka bolnici.

Još uvijek ne postoji zvanično saopštenje sistema dok izvori bliski predsjedniku Assadu negiraju vijest dodajući da se predsjednik nalazi u dobrom stanju i visokom moralu te da će se u narednim danima obratiti naciji.

17:06

Damask: Minobacačka granata pala je u blizini zgrade državne televizije.Nije izvješteno o ozbiljnijoj šteti

{youtube} q12y2XITIXM{/youtube}

16:46

Tenzije unutar opozicije: Glasnogovornik opozicione FSA, Luaj Mukdad, izjavio je da FSA ne priznaje Gassana Hittoa kao premijera koji je izabran tokom sastanka sirijske Nacionalne koalicije tokom protekle sedmie.

„Mi unutar FSA ne priznajemo Gassana Hittoa kao premijera jer Nacionalna koalicija nije postigla koncenzus”, kazao je on.

Mukdad navodi da govori u ime Vojnih vijeća i Glavnog stožera kada kaže da ne priznaju premijera kojeg je nametnula Nacionalna koalcija bez postizanja koncenzusa.

„Pozivamo sve članove Koalicije da isprave ono što je pogrešno”,dodao je on bez daljeg detaljisanja.

„Uz sve poštovanje prema Hittou nije moguće da FSA prizna premijera koji nije dobio koncenzus od svih članica Koalicije”, dodao je Mukdad.

Hitto je izabran na sastanku u Istanbulu nakon što je 35 članova od 49 glasalo za njega, međutim nekoliko ključnih članova Koalicije,uključujući i zvaničnog glasnogovornika Velida el-Bunija, izašlo je sa sastanka i bojkotovalo glasanje.Kasnije je najmanje 12 članova Koalicije izjavilo da suspenduju svoje članstvo u Koaliciji u znak protesta protiv izbornih rezltata na koje gledalu kao nezakonite.

Opozicioni borci smatraju naimenovanje Hittoa udarcem u leđa jer je do naimenovanja bio potpuno nepoznat sirijskoj javnosti.Kako oni navode Hitto je prije sedmicu dana doveden iz SAD-a da bude prvi šef države nakon revolucije.Salim Idriss, zapovjednik Glavnog stožera FSA navodi da je Hitto izabran pod tajanstvenim okolnostima te da FSA ne može priznati premijera.

Većina aktivista povezuje naimenovanje Hittoa sa podnošenjem ostavke Muaza el-Hattiba.

14:02

Zvanično saopštenje Muaza el-Hatiba:

Saopćenje velikom narodu Sirije,

U ime Allaha, Milostivog,Samilosnog

Pod budnim očima svijeta zločinački režim nas ubija vec dvije godine i to na neviđen način. Mnogi su ponudili pomoć i to čisto na humanitarnoj osnovi i hvala im na tome. Ali tu je i surova stvarnost (kako) ukrotiti narod Sirije i preuzeti njihovu revoluciju te pokušaj kontrolisanja iste.

Sve što se dogodilo sirijskom narodu,od uništenja infrastrukture, hapšenja na desetine hiljada djece Sirije i raseljenja na stotine hiljada drugih kao i druge tragedije nisu bile dovoljne svijetu da donese međunarodnu odluku i dozvoli narodu da se sam brani.

Oni koji su spremni da se povinuju vanjskim silama dobiće podršku a oni koji se ne povinuju nemaju ništa drugo do gladi i opsade. Mi nećemo moliti nikoga da nam pomogne.

Ukoliko je odluka da umremo kao Sirijci onda nas pustite da umremo kako mi želimo.Vrata slobode su otvorena i neće se zatvoriti, ne samo za sirijski narod već za sve ljude.

Režim svojom arogancijompropustio je najvrijednije šanse da dođe do sveobuhvatnog nacionalnog pomirenja i veliki broj vanjskih sila,međunarodnih i regionalih, pokušalo je dovede Siriju do toga.

Naša poruka svima je da će sirijske odluke donositi Sirijici,i to samo Sirijci.

Obećao sam našem narodu i zakleo sam se na Allaha da ću podnijeti ostavku ukoliko situacija dođe od određene crvene linije.Danas ispunjavam svoje obećanje i dajem ostavku u Nacionalnoj koaliciji kako bih radio za slobodu koja nije dostupna kroz zvanične institucije. Razumijemo da zvanični putevi nastoje ostvariti plemenite ciljeve,ali to nisu ciljevi koji mi želimo ili nastojimo ostvariti.

Nastaviću put naše braće koja traže slobodu za naš narod. Doprijeću do razumjenajva i prenijeću poruku svim stranama koje dijele naš bol i nade.

Još malo sabura moj narode.Zar zora nije blizu?

Eselamu alejkum i nekad je Allahova milost nad vama

Ahmed Muaz el-Hatib

13:11

Vođa opozicije Muaz el-Hatib podnio ostavku:Muaz el-Hatib, vođa sirijske Nacionalne koalicije objavio je da podnosi ostavku na mjesto vođe glavne opozicione grupe.On navodi da je obećao sirijskom narodu i Allahu da će podnijeti ostavku kada stvari dođu do ‘crvene linije’. On navodi da podnosi ostavku kako bi mogao da radi za slobodu koja nije dostupna u službenim institucijama.On dalje dodaje da vanjske sile su jedino voljne da podrže one koje im se pokore a oni koji ne iskažu poslušnost nemaju ništa do gladi i opsade.Sve što se dogodilo sirijskom narodu počev od uništenja infrastrukture, hapšenja na destine hiljada Sirijaca, te raseljavanje stotina hiljada Sirijaca, kao i druge tragedije nisu bile dovoljne da se donese međunarodna odluka koja bi omogućila sirijskom narodu da se brani,navodi on.

11:25

Izrael uzvratio vatru: Izraelske odbrambene snage ispalile su projektil na sirijsku teritoriju u blizini Golanske visoravni kao odgovor na dva incidenta preljevanja sukoba u posljednja 24 sata.

Najmanje dva sirijska vojnika su ranjena,javljaju mediji.

Izraelski mnistar odbrane Moshe Yaalon izjavio je nakon incidenta da će na svako kršenje suvereniteta Izraela i pucnjeva iz Sirije biti odgovoreno ‘ušutkavanjem izvora’.

24.mart

——————————————————————————————————-

21:45

Izrael: Izraelska vojska objavila je da su ispaljeni meci na izraelski patrolni džip na Golanskoj visoravni u subotu naveče.

Vozilo je oštećeno ali nema povrijeđenih.

IDF navodi da nije jasno da li su pucnji bili usmjereni na IDF-ovu patrolu ili se radi o zalutalim mecima uslijed sukoba između opozicionih i režimskih snaga u Siriji.

21:40

Aleppo:Opozicioni borci klanjaju namaz u S’ad ibn ebi Vekas džamiji nakon jučerašnjeg oslobođenja, vjerovatno u ovoj džamiji dugo nije obavljan namaz jer je režimskim snagama služila kao baza

{youtube} dUif1e_n3YQ{/youtube}

21:28

Opozicione snage preuzele su pod svoju kontrolu i grad Sahem na Golanskoj visoravni

{youtube} xKh3yXT1Fp8{/youtube}

21:20

Aktivisti iz Damaska javljaju da je oslobođena još jedna vojna baza u Džuberu. Vozilima iz baze blokiran je put

{youtube} hRymRBrPmxE{/youtube}

21:02

Dera’a:Opozicione snage potpuno oslobodile protivzračnu bazu 38. brigade ubivsi zapovjednika baze

{youtube} juSI0Bk1p9g{/youtube}

Proslava oslobođenja baze

{youtube} RAkhTeoB3K4{/youtube}

{youtube} Aj_M2xAWDrs{/youtube}

Zarobljeni režimski vojnici

{youtube} EePrTrQeU-w{/youtube}

Preuzeto oružje i municija iz baze

{youtube} lrv3H2Aj20w{/youtube}

Preuzeti tenkovi

{youtube} GaSN3OYfrMQ{/youtube}

Preuzete termalne rakete

{youtube} V9Ptp2nV_8w{/youtube}

Baza se nalazi u blizini sela Seida i to na međunarodnom autoputu koji povezuje Damask sa Jordanom.

20:45

Dera’a:Opozicione snage oslobodile kontrolni punkt u Džilinu

{youtube} ak1bc4j8AnQ{/youtube}

16:50

Dženaza el-Butiju: Na hiljade ljudi okupilo je se u Damasku na dženazi šejha Muhameda Seida Ramadana el-Butija koji je ubijen u četvrtak.

Sigurnosne snage blokirale su sve ceste koje vode ka Umejjada džamiji gdje je obavljen dženaza namaz.

Okupljeni su nosili tabute el-Butija i njegovog unuka koji je također ubijen u četvrtak dok su mase uzvikivale Allahu Ekber.

Državna televizija je navela da je predsjednika Assada na dženazi predstavljao jedan od ministara iz njegovog kabineta.

{youtube} X_byJDh2MyQ {/youtube}

16:45

Sastanak Alevija: Oko 150 aktivista iz alevijske zajednice,kojoj pripada i predsjednik Bešar el-Assad, sastaće se ovog vikenda u Kairu kako bi zatražili demokratsku alternativu njegovoj vladavini.

Ovo je prvi sastanak Alevija koji su se priključili opoziciji,na sastanku oni će donijeti nacrt deklaracijie pozivajući na ujedinjenu Siriju te pozivati ostale frakcije na saradnju kako bi se sprječio sektaški sukob ukoliko dođe do svrgavanja Assada.

Organizacioni odbor u svojoj izjavi navodi:” Režim,koji postaje sve izoliraniji i slabiji, radi na tome da preokrene sektaški fanatizam u krvoproliće. Također pojedine anti-režimske snage naginju ka sektaškom sukobu.

Lišavanje režima sektaške karte na koju igra je krucijalno za njegov pad kao i za dogovor o sirijskom nacionalnom savezu utemeljenom na modernom ustrojstvu,pravdi i jednakim pravima za sve građane.

23.mart

Leave a Reply

*

captcha *