22:52

Silovanje-neprijavljena kriza: Mnogo je lakše brojati mrtva tijela ili žive izbjeglcie nego izbrojati žrtve seksualnog nasilja. Lauren Wolfe, direktorica Women Under Siege,navodi da su vladine snage počinile većinu napada koje su uspjeli pratiti: 60 odsto napada na žene i muškarce počinile su vladine snage, dok drugih 17 odsto provele su zajednički vladine snage i Šebbihe. Kada je riječ o silovanju žena vladine snage su počine 54 odsto tih napada,dok su Šebbihe počinile 20 odsto,a zajednički šest odsto.

Sveukupno FSA je navodno počinila manje od jedan odsto seksualnih napada u njihovim ukupnim izvještajima. Oko 15 odsto napada imaju nepoznate počinitelje ili su navedeni kao drugi.:

Wolfe navodi da deset odsto žena nad kojima je počinjeno seksualno nasilje pati od ansksioznosti, depresije ili drugih psiholoških trauma. Po izvještajima tri odsto je ostalo trudno nakon silovanja, dok dva odsto pati od hroničnih tjelesnih bolesti kao rezultat silovanja.

22:40

Damask kritikovao Hamas: Nakon što je Hamas ponovo izabrao Halida Mešala da vodi organiziaciju tvrdolinijaške sirijske novine kritikovale su Hamas optužujući ga da je digao ruke od borbe protiv Izraele pridružujući se Kataru u podržavaju terorista (izlizana fraza koju sirijski režim koristi za opoziciju)

Hamas je pomjero ‘pušku sa ramena otpora (Izraelu) na rame kompromisa’, navodi El-Tevra.

„Danas, kada Mešal postaje vođa Hamasa po peti put…Zapadn obala,Gaza i cijela okupirana Palestina nema razlog za slavlje”.

Mešal ‘ne može vjerovati svojoj sreći. Nakon pohvale historije borbe okrenuo se sigurnom zagrljaju Katara, bogatstvu i debljini u doba oluja Arapskog proljeća”, dodaju dalje novine.

Hamas je premjestio svoj štab iz Damaska u Dohu tokom prošle godine dok su vođe organizacije otvoreno podržavale Assdovu opoziciju navodeći da režim koristi nasilje da uguši svoje neistomišljenike.Međutim Mešalovo neslaganje sa Damaskom izgleda da ima više veze sa pragmatizmom nego sa moralnim bijesom. Veći dio Palestinaca podržavao je zahtjeve demonstranata širom Bliskog istoka i Sjeverne Afrike i naravno ogorčeni su Assadovim nasilnim otporom. Čak štaviše vođe Hamasa su na početku sukoba u Siriji bili neodlučni i podjeljeni na najvišem nivou,čak se nisu ni izjašnjavali po pitanju sirijske krize. Kako se brojčano povećavao broj demonstracija protiv Assada u Palestini postalo je jasno da je Assad izgubio narodnu podršku u regiji i da je sada podrška usmjerena ka sirijskoj opoziciji. U februaru 2012. godine Mešal i druge vođe Hamasa su odjednom podigli svoje glasove.

19:10

Lokalni koordinacioni odbori navode da su režimske snage  danas granatirale Utejbu,Muadamijah,Džuber i Zamalku, predgrađa Damaska, dok je jedno dijete ubijeno uslijed zračnog napada na Merdžeh četvrt.

Režimski avioni su također napali i Mazereb i Tafas,također u glavnom gradu,navodi ova grupa aktivista.

Zračni napadi na Istočnu Gutu

{youtube} LqGL1sPGHQQ{/youtube}

Video snimak postavljen danas prikazuje ranjenu djecu prilikom granatiranja Muadamijaha

{youtube}RFjm8C0FqLk{/youtube}

A sljedeći video (upozorenje na sadržaj)prikazuje stanovnike kako nose ranjenog muškarca kroz ulice Taibije

{youtube}-Gz_KrdkFWI{/youtube}

LCC je također izvjestio i artiljerijskom granatiranju Harbila u pokrajini Aleppo, dok su režimski avioni bombardovali grad Aleppo i sela Aziza i Ajn esSafir

Grupa je također izvjestila da su režimski avioni bacali kasetne bombe na Daeel u pokrajini Dera’a.

LCC je objavio snimak granatiranja u Dera’i.

{youtube}DwgtTsNchy4{/youtube}

Reuters prenosi izvještaj novinara iz Damaska čije ime ne može biti otkriveno iz sigurnosnih razloga.

Novinar navodi kako je u toku novi egzodus stanovnika uslijed neprekidnih borbi.

Velili dio stanovnika grada dugo je tvrdi da postojeći sukob ne može doprijeti do centra glavnog grada, dok su drugi tvrdili da će ostati bez obzira na posljedice ali sada je strah čak i najokorelje stanovnike.

Biznismen Ibrahim, iz Rukn el-Dina, kaže da njegova supruga nije voljela ići iz njihove četvrti  čak ni na odmor. „A sada,ko bi i pomislio da se pakujemo da odemo? Allah jedino zna kada ćemo se vratiti.”

„Situacija se samo pogoršava. Ponekad čujem režimske granate iznad naše zgrade kako lete ka opozicionim područjima. Onda sjedim i molim se misleći da će nas granate odmazde pobiti. Imamo desetogodišnju kćerku i ona sada živi u strahu. Ne mogu ovo više podnijeti. Možda će se za nekoliko mjeseci stvari smiriti, i mi ćemo se vratiti.Allah zna”, kaže njegova supruga Lana.

Novinar je razgovarao sa još jednim bračnim parom,Mejadom i Jassirom. koji su pobjegli od borbi na periferiji i sada se nalaze kod roditelja u centralnom Damasku. Ovakva preseljenja su sasvim uobičajena u posljednje vrijeme. Jassir kaže:” Kada smo se vjenčali obećali smo da zbog roditelja se nećemo odseliti u inostranstvo. Ali sada su stvari toliko loše da nas roditelji mole da odemo”.

Mejada navodi „naši životi su na čekanju već dvije godine. Koliko još možemo ovako izdržati?”

10:23

Aktivisti navode da su opozicione brigade uključujući i Džebhat el-Nusru oslobodile bazu 49. bataljona režimskih snaga na periferiji Dera’e nakon sedmicu dana opsade baze

{youtube} ef0KQHDtmXU{/youtube}

{youtube}tResGphfc8g{/youtube}

03.april

————————————————————————

23:25

Deir ezZur se lagano oslobađa režima:Ebu Elbera’a je borac Džebhat el Nusre u Deir ezZuru,istočni dio Sirije. On kaže da režimska vojska u ovom dijelu Sirije se lagano smanjuje.

“Oni kontrolišu jedino aerodrom i planinu. Sada smo usmjereni na oslobađanje aerodroma naročito nakon što smo zaplijenili veliki dio oružje od režimske vojske.Imamo ruske i ukrajinske tenkove,oklopna vozila,artiljeriju kao i protivavionske projektile-Kobre. Više nemoramo kupovati oružje iz Iraka.

On navodi da su naftni izvori oko Deir ezZura u ‘stanju haosa’, gdje vojnici FSA kao i režimske snage prodaju sirovu naftu.

“U potrazi smo za naftnim inženjerima koji bi se pobrinuli za ove izvore i držali ih u funkciji. Sada ih trenutno samo čuvamo i ne koriste se.Jedino šta se koristi jeste plin kako bi se zadovoljile dnevne potrebe stanovnika.”

El-Nusra je počela samostalno dijeliti zalihe hrane civilima koje su dobili od Crvenog križa iz straha ‘da pojedini borci koji tvrde da su FSA ne bi hranu prodavali umjesto da je dijele stanovništvu”,kazao je on.

“Nakon oslobađanja svake četvrti po nekoliko naših boraca ostane da vodi objekte unutar četvrti, naprimjer pekare,da se ponovo otvore škole,makar osnovne a naravno i da se očisti od smeća i ruševina. Za mjesec dana uspostavićemo šerijatski sud u Deir ezZuru koji će se baviti problemima stanovnika kao i mogućim sporovima”.

On negira da postoje strani borci u Siriji kao što to tvrdi Muaz el-Hatib. “Jedini stranci u Siriji su el-Hatib i njegove pristalice koji se većinom nalaze u Turskoj,i samo pričaju i drže konferencije za medije”.

Deir ezZur je vrlo uništen grad.Čak i onda kada se borbe završe borba za opstanak stanovnika Deir ezZura tek počinje. Naredni video snimak,kojeg su danas postavili iz Lokalnih koordinacionih odbora prikazuje veliko oštećenje Fakulteta nauka. Drugi video snimak prikazuje eksplozije gdje se u pozadini mogu čuti zvuci borbi i granatiranja

23:03

 Lokalni koordinacioni odbori navode da je FSA danas oborila režimski avion na jugu Idliba.

Ova grupa aktivista postavila je video snimak za koji navode da predstavlja granatiranej obližnjeg Maarat el-Numana

{youtube} fMQJy8V7RbQI{/youtube}

Naredni video (upozorenje na sadržaj snimka) postavljen je danas i prikazuje stanovnike Hadžer el-Esveda kako izvlače tijelo djevojke ili žene ispod ruševina srušene zgrade.

{youtube} -1U_dE9M72M{/youtube}

22:30

El-Arabija prenosi da su opozicione snage preuzele pod svoju kontrolu bolnicu Ibn Sina u okolini Damaska

21:27

Opoziciona zasjeda: Naredni video snimak prikazuje opozicione borce kako pripremaju zasjedu režimskom konvoju koji prenosi zalihe ka Zabadaniju.Zabadani je područje koje je prije godinu dana bilo potpuno pod opozicionom kontrolom. Područje je geografski izolovano, smješteno u planinama zapadno od Damaska.

{youtube} Hzx5xvFL4uI{/youtube}

02.april

——————————————————————————————————-

21:48

Formiran prvi kršćanski opozicioni bataljon u Hami

{youtube} sNdgX-YS4KU{/youtube}

21:29

Sirijski novinari bilježe greške opozicije-Od ranih jutarnjih sati u subotu, snažne eksplozije potresaju sirijsku prijestolnicu Damask, čija naselja Vladine snage raketiraju iz višecijevnih raketnih bacača.

Tenkovskom napadu izloženo je južno predgrađe Dara’a. Najteže borbe vode se oko aerodroma u Halepu, a zračnim i artiljerijskim napadima izložena su i naselja u Homsu, Idlibu i Rastanu.

Slobodna sirijska vojska došla je u posjed snimka koji pokazuje ispaljivanje raketa Scud, koje su proteklih dana pogađale gradove na sjeveru Sirije.

Suprotstavljaju se novoj vlasti

Dok nasilje ne jenjava, sirijski novinari neumorno izvještavaju o onome šta se dešava u njihovoj zemlji. Među njima ima i onih koji sve otvorenije govore o greškama opozicije.

Reporterka Al Jazeere Zeina Khodr razgovarala je sa novinarima u Halepu.

Sirijski novinar Ghaith Merjan ranije se bojao govoriti protiv Vlade, a sada kaže kako ga ništa neće spriječiti da se otvoreno suprotstavi novoj vlasti.

Dugo je bilježio sukobe, granatiranja i ubijanja za koje su odgovorne državne snage, ali sada se fokusira i na ono što naziva „greškama opozicije”.

Ekipi Al Jazeere pokazao je dokaze da neke pobunjeničke jedinice krše zakon.

Na jednom snimku, skupina naoružanih muškaraca upala je u školu i pričinila veliku štetu, pokušavajući uhapsiti pripadnika neprijateljske jedinice.

„Moram govoriti o lošim stvarima koje se dešavaju, jer jedino tako možemo zaštititi revoluciju. To je neophodno zato što se ne želimo riješiti ovog Bashara al-Assada samo da bismo dobili novog”, kaže Merjan.

Te snimke pokazao je na Sudu koji su osnovale opozicione grupe u Halepu. Umiješani u napad nakon toga su protjerani iz grada.

„Kad ljudi izađu na ulice, ne okupljaju se samo kako bi izrazili protivljenje potezima Vlade. Često kritiziraju novu stvarnost u dijelovima Halepa koji su pod kontrolom pobunjenika. Žale se na bezakonje, nepostojanje javnih službi… kao i na patnje kroz koje prolaze”, javila je Khodr.

A to je, kaže Mohammed Sayed, razlog zbog kojeg on mora biti glas onih koje niko ne čuje.

Nove opasnosti

Desetljećima je sirijske medije kontrolirala država. Bilo je malo onih koji su se suprotstavljali vlasti.

Sada ljudi na područjima koja više nisu pod nadzorom Vlade, izražavaju svoja mišljenja.

Ali Sayed, iz Medijskog centra u Halepu, kaže da se suočavaju s novim opasnostima, posebno jer se naoružane skupine ponekad okreću jedna protiv druge.

„Sada mnogi imaju oružje. Na početku su se digli protiv Vlade, a sada imamo sve više otmica i pljački. Nema sigurnosti. Možda je oko nas hiljadu novih Bashara koji sada imaju moć”, pojašnjava on.

Opoziciju čine brojne skupine sa različitim ciljevima. Dok jedni trenutna zbivanja nazivaju izgradnjom demokratije, drugi upozoravaju da, kad nekadašnju vladavinu sile zamijeni novostečena sloboda, moć oružja postaje jača i opasnija od bilo čega drugog.

(AJ Balkans)

{youtube} z8iQJMm7PhE{/youtube}

19:05

Mart 2013.-najkrvaviji mjesec sirijskog ustanka-Sirijska Opservatorija za ljudska prava navodi da je u mjesecu martu ubijeno 6.005 osoba što čini mart 2013. godine najkvavijim mjesecom od početka ustanka za dostojanstvo i slobodu. Više ljudi je poginulo prošlog mjeseca nego u prvih 9 mjeseci ustanka, koji je započeo kao građanski, nenasilni, narodni ustanak.

U martu je ubijeno:

-2080 civila, uključujući: 298 djece i 291 ženu

-1.400 opozicionih boraca

-86 prebjeglih vojnika

-1464 redovnih vojnika

-588 neidentificiranih osoba

Do 31.marta 2013. Opservatorija je dokumentovala da su ubijene 62.554 osobe i to od 18.marta 2011. kada je ubijena prva osoba u Dera’i.

-30.872 civila uključujući 4.390 djece i 2.726 žena

-11.238 opozicionih boraca

-1.814 prebjega

-15.283 redovnih vojnika

-2.097 neidentificiranih osoba

-1.250 neidentificiranih opozicionih boraca

U ove brojke nisu uključene hiljade prisilno nestalih osoba u režimskim zatočeničkim centrima, niti na stotine otetih članova regularnih snaga niti drugi zarobljeni od opozicionih snaga.

Ovaj broj također ne uključuje poginule prorežimske ubice (Šebbihe) prije nego što ih je režim organizovao u paravojsku, niti civile ubijene osumnjičene kao ‘režimski doušnici’. Opservatorija procjenjuje da je broj mrtvih veći od 12.000.

18:36

Režim pokušava prodrijeti u Deriju ali opozicionari uzvraćaju napad: CFDPC, mreža aktivista koja izvještava iz Damaska i predgrađa, izvještava o današnjim borbama u Deriji, ključnom predgrađu zapadno od glavnog grada.

Oni navode da je režim poslao pojačanje od sedam tenkova, tri oklopna vozila, kao i veći broj transportnih vozila sa vojnicima sa mezzeh vojnog aerodroma. CFDPC je postavio veći broj video snimaka koji prikazuju Deriju nakon žestoih borbi

{youtube} ZvvNzV_cHdg{/youtube}

{youtube} UETP8GsbSvc{/youtube}

{youtube} ad7ObI-qJ8I{/youtube}

Preuzeto oružje u ovom predgrađu nakon oslobađanja jedne od zgrada koja je služila kao uporište režimskih snaga

{youtube} kFMH5Dh8dQk{/youtube}

01.april

——————————————————————————————————–

15:32

Saudijske novine El-Hajat pišu da je egipatsko Nacionalno žensko vijeće podnijelo zahtjev državnim vlastima da zabrane brak Egipćana sa sirijskim izbjeglicama.

U saopštenju od petka Vijeće je navelo da su poslali pismo ministru unutrašnjih poslova Muhamedu Ibrahimu i ministru pravosuđa Ahmedu Mekkiju da uvedu zabranu dok je Svjetska federacija žena Egipta iz Evrope uputila isti zahtjev predsjedniku Muhammedu Mursiju. Vijeće tvrdi da je fenomen ženidbe Sirijki postao poprilično rasprostranjen u gradovima 6. Oktobar,10. Ramazan i Novi Kairo,kao i u pokrajinama Aleksandrija,Dakahilija,Garibija i Kena.

Vijeće tvrdi da je samo u periodu od godinu dana sklopljeno 12.000 ovakvih brakova. U saopštenju se navodi da su ovi brakovi predstavljaju oblik trgovine ljudima te da  krše međunarodne norme ljudskih prava.

Od početka sirijskog ustanka Sirijke koje su pobjegle iz ratom razorene zemlje udavale su se za egipatske građane kako bi osigurale svoj boravak. Pojedini muškarci opravdavaju svoj postupak navodeći da je se radi o altruističnom činu kako bi zaštitili žene od izbjegličkog statusa. Mehr u ovakvim brakovima obično ne prelazi više od 500 egipatskih funti (nešto više od 110 KM) čime žene postaju potpuno ovisne o svojim muževima kako finansijski tako i pravno, navodi Vijeće.

14:36

Aleppo:Opozicione snage preuzele pod svoju kontrolu četvrt Ešrafija većinski naseljenu kurdskim stanovništvom

{youtube} M8PxDzMzg7U{/youtube}

14:34

Video snimak koji priklazuje kako borci iz Džebhat el-Nusre dijele namirnice koje su preuzeli prilikom preuzimanja baze 38. brigade u pokrajini Dera’a

{youtube} cJ5ZnAHs1lM{/youtube}

30.mart

——————————————————————————————————–

23:12

Lokalni koordinacioni odbori navode da su opozicionari danas oborili tri režimska aviona u Bukemalu u Deir ezZuru koristeći termalne rakete preuzete tokom oslobađanja Kom područja, kao i jedan avion u Han Šihu u pregrađu Damaska i jedan u Džebel Zaviji u Idlibu. U Rakki FSA je ušla u grad Ajn Issu nakon što je oslobodila sve režimske kontrolne punktove. U Bukemalu, FSA je oslobodila kompaniju Kom nakon žestokih sukoba koji su doveli do predaje 50 režimskih vojnika i jednog pukovnika. U Aleppu opozicionari su preuzeli u potpunosti četvrt Šejh Maksud, dok u Palmiri,Homs, opozicionari su preuzeli naftno polje na iračkoj granici zarobivši veliki broj režimskih vojnika.

14:06

Oružje i opozicionari: Od januara sve više je dokaza da SAD i pojedine evropske zemlje snadbjevaju privatnim kanalima opozicionare sa naprednim oružjem dok je sve žešća javna debata po pitanju ove vrste pomoći.

U četvrtak francuski predsjednik Francois Hollande je izjavio da će Pariz podržati evropski embargo na isporuku oružja bilo kojoj grupi u Siriji.

Hollande je dodao da prije slanja oružja u Siriju se trebaju dobiti jamstva da ono neće završiti “u rukama terorista’ a da trenutno takve garancije ne postoje.

Opozicioni napredak? Opozicionari tvrde da su preuzeli grad Dael u pokrajini Dera’a, u blizini jordanske granice.

Ebu Džemal,glasnogovornik brigade Fedžr el-Islam opisao je preuzimanje grada

{youtube} fWlCoZZRFeU{/youtube}

Izbjeglice: UN-ova izbjeglička agencija kritikovala je Tursku zbog toga što je vratila 130 sirijskih izbjeglica u Siriju nakon pobune u Sulejmanšah kampu bez prethodnih konsultacija sa Agencijom.

Zvaničnik u kampu kao i dvoje sirijskih izbjeglica izjavli su da su izbjeglice prisiljene da napuste kamp.

Melissa Fleming ,glasnogovornica UNHCR-a,upozorila je danas Tursku da prisilnim povratkom krši međunardni zakon i da ovaj način ne može se korisiti kao ‘kazna ili zastrašivanje”.

Turski zvaničnici su juče negiratli da je 130 osoba prisiljeno da napusti kamp već das u dobrovoljno otišli.

aleppo_syria_wide-d84f77b58e66a44e483fc0c1611e44acada8f361

Leave a Reply

*

captcha *