IslamBosna.ba-Iz egipatske zajednice u Velikoj Britaniji prenose da je šejh Ali Džumu’a,bivši muftija Egipta,otkazao planiranu posjetu Londonu iz straha da bi mogao biti pravno gonjen zbog podrške državnom udaru i ubijanju demonstranata u Egiptu.

U ekskluzivnom intervjuu za Arabi 21, izvori navode da je šejh Džumu’a dobio poziv da prisustvuje i održi govor na svjetskoj vjerskoj konferenciji u organizaciji British Councila i Ministarstva vanjskih poslova, koji se održao prije dvije sedmice. Međutim, šejh Džumu’a je otkazao posjetu nakon savjeta pravnih tijela Egipta da postoji mogućnost njegovog hapšenja pri dolasku u London.

Stranka slobode i pravde je angažovala međunarodni pravni tim koji će procesuirati Egipćane na britanskim sudovima koji su optuženi za zločine nad demonstrantima koji su se protivili državnom udaru, kao i onima koji su podstakli počinjenje tih zločina. Pravni tim, koji uključuje britanskog advokata za ljudska prava Michaela Mansfielda i južnoafričkog međunarodnog pravnog stručnjaka Johna Dugarda, imenovalo je političko krilo Muslimanske braće,Strankaslobode i pravde i članovi Vijeća šure, a vodi ih advokatski ured sa sjedištem u Londonu – ITN Solicitors.

Pravni tim je prije nekoliko sedmica održao konferenciju za štampu gdje su potvrdili da će biti podnešena tužba protiv svih onih koji su odgovorni za zločine,bez obzira da li su političari, vjerske ličnosti, vojno osoblje ili civili ukoliko su neposredno učestvovali u zločinima ili su ih poticali.

Advokati u u Velikoj Britaniji optužili su egipatsku vojsku i privremenu Vladu u zemlji za zločine protiv čovječnosti u danima sukoba koji su uslijedili otkad je predsjednik Muhamed Mursi svrgnut u julu.

U izvještaju visoko profilirani pravni tim optužio je vojsku za niz zločina i kršenja ljudskih prava.

“Dokazi koje smo prikupili tokom našeg istraživanja pokazuju prima facie slučaj da su se dogodili slijedeći zločini: ubistvo, nezakonito zatvaranje, mučenje, progoni protiv grupa koje se mogu identificirati, prisilni nestanak osoba i druga nečovječna djela slične naravi, namjerno nanošenje teške patnje ili ozbiljne ozljede tijela ili mentalnog i fizičkog zdravlja”, rekao je Tyab Ali, glavni advokat u slučaju.

Važno je napomenuti da se šejh Džumu’o pojavio u video snimku u kojem podstiče vojne vođe da ubijaju demonstrante koji se protive državnom udaru,opisujući ih kao ‘haridžije’ koji zaslužuju da budu ubijeni jer nisu dostojni egipatskog identiteta. Međutim, šejh Džumu’a je kasnije negirao da su demonstranti Muslimanskog bratstva bili predmet njegovog govora.

Britanski zakon dozvoljava krivično gonjenje međunarodnih zvaničnika ukoliko se dokaže da su počinili ratni zločin bilo gdje u svijetu.

IslamBosna.ba