„Nema podjele Bosne i Hercegovine, nema nikakvih referenduma, nema trećeg entiteta, nema Herceg-Bosne, nema ni priče o trećem entitetu, nema stolnih gradova. Mostar pripada svim Mostarcima!“, ovim riječima pred prepunom salom Narodnog pozorišta javno se obavezao Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH na svečanoj akademiji obilježavanja dvadesete godišnjice formiranja IV korpusa A RBiH u Mostaru.

Izetbegović se u svom govoru prisjetio ratnih strahota s kojima su Bošnjaci Mostara bili suočeni tokom agresije.

„Mi smo iz Sarajeva gledali kako padaju jedan po jedna most, kako se ruši Stari most i čudili se kako opstaje odbrana Mostara. Ljudi nekad nisu svjesni vlastite veličine jer je gledaju izbliza“, kazao je Izetbegović.

On je ocijenio kako su Bošnjaci tek na pola puta u odbrani Bosne i Hercegovine, ali da su prešli goru polovicu historijskih kušnji. Argumentirajući svoje stavove kazao je:

„ Neki su iskoristili šansu da politka bude rat nastavljen mirnodopskim sredstvima, da pokušaju ostvariti ratne ciljeve politikom“.

Izetbegović je govorio o zastoju reformi, ekonomije, o paritetima u srukturama vlasti, demilitarizaciji, o putu u NATO, o ostanku OHR-a u BiH i Bonskim ovlastima, o politiziranju visokog sudskog vijeća, nezavisnosti medija.

„Nema prodaje interesa BiH zarad par godina varljive vlasti. Nema kapitulantskih kompromisa. Pobjedićemo jer volimo ovu zemlju, pobijedićemo jer smo antifašisti, jer vjerujemo u jednakost ljudi. “, zaključio je Izetbegović.

Na kraju govora on je pozvao Bošnjake da se na popisu stanovništva izjasne svojim višestoljetnim nacionalnim imenom.

(Bporta.ba / Vakat.ba)

(bportalba)

Leave a Reply

*

captcha *