IslamBosna.ba-Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u nedjelju podržao grupu jevrejskih doseljenika koji su snimljeni kako nasilno preuzimaju palestinsku kuću u gradu Hebronu (El-Halilu) na okupiranoj Zapadnoj obali.
Iako je izraelska granična policija uklonila doseljenike iz kuća u petak, Netanyahu je u nedjelju potvrdio da se da će im biti dozvoljeno da se presele u građevine čim papire za njihovu navodnu ‘tajnu kupovinu’ budu kompletirani.
“Vlada podržava naselja, naročito u danima poput ovih, kada su oni pod terorističkim napadima”, kazao je Netanyahu na sedmičnom sastanku kabineta.
“U trenutku kada proces kupovine (konfiskovanja kuća) bude autorizovan, mi ćemo dozvoliti naseljenicima da preuzmu dvije kuće u Hebronu”, dodao je on.

Ranije u nedjelju, lokalni mediji su citirali izvještaj izraelskog radija da su doseljenici u pregovorima s vladom po pitanju vlasništva nad najmanje jednom kućom i osiguravanja da se nijedan ulaz ne bude okrenut prema palestinskim susjedima.
U četvrtak, na internetu se dijelio video snimak na kome su prikazane desetine izraelskih doseljenika kako nasilno otvaraju dvije palestinske kuće u Hebronu, što je izazvalo gnjev velikog broja Palestinaca.

Hebron je epicentar višemjesečnog talasa nasilja u kojem je život izgubilo više od 160 Palestinaca, zajedno sa 29 Izraelaca ili stranaca.

IslamBosna.ba