IslamBosna.ba– Mads Gilbert, vjerovatno najpoznatiji ljekar koji je radio u Gazi u vrijeme posljednje brutalne agresije Izraela na ovaj mali prenaseljeni komad zemlje, je dobio doživotnu zabranu od Izraela na ulazak u Gazu. Gilbert je radio u bolnici El-Šifa u vrijeme posljednje agresije na Gazu, a također i u agresiji 2008-2009. godine.

Gilbertu je ulazak u Gazu uskraćen prošlog mjeseca. Norveški državni sekretar, Bard Glad Pedersen, je za jedne norveške novine rekao: “Iz norveške perspektive, mi smo bili protiv Gilbertovog izuzimanja i tražili od Izraela da promijeni svoju odluku. Humanitarna situacija u Gazi je još uvijek teška i postoji potreba za medicinskim radnicima.” Zabrana Gilbertu da uđe u Gazu očito proizilazi iz njegovog angažmana u Gazi i zbog više gostovanja na zapadnim medijima, gdje je Gilbert opisivao brutalnost izraelske armije u obračunu sa stanovnicima Gaze.

Izvještavanje o izraelskim zločinima definitivno nema istu jačinu kada o njemu govore Palestinci, ili muslimani općenito, i kada o njemu govori jedan renomirani zapadnjački humanitarac. On je svojim svjedočenjima nanio veliku štetu izraelskom pokušaju opravdanja ubijanja hiljada civila u Palestini. On je također jedan od potpisnika “otvorenog pisma za narod Gaze”, koje je objavljeno u medicinskom naučnom časopisu “The Lancett” u avgustu ove godine. Uprkos očite blokade Gaze, koja se očituje između ostalog i ovom zabranom ulaska dr. Gilbertu, Izrael uvijek nastoji da naglasi da on ne vrši okupaciju i blokadu Gaze.

IslamBosna.ba