IslamBosna.ba– Da li ste ikada željeli da pucate na Palestinca? Izrael je uspostavio vojni simulator koji turistima upravo to omogućuje.

Kontroverzni fantazijski ‘antiteroristički’ kampovi koji se nalaze na okupiranoj Zapadnoj obali omogućavaju posjetiocima priliku da zauzmu ulogu izraelskih snaga u različitim situacijama, od eksplozije na jerusalemskoj pijaci, zatim napada nožem i takmičenja u gađanju snajperom, prenosi izraelski list Haaretz.

Industrija je u posljednjih nekoliko godina doživjela izuzetan procvat, a šest ovakvih objekata je otvoreno širom zemlje. U kampovima se koristi živa municija dok bivši visoko rangirani oficiri izraelske vojske podučavaju turiste borbenim vještinama.

Kalibar 3, kamp postavljen u ilegalnom naselju, također uključuje i živu demonstraciju napadača kojeg su obaraju policijski psi, a sve za samo 115 dolara po osobi, za djecu cijena je 85 dolara, a za veće grupe obezbjeđen je popust.

Sharon Gat, osnivač i direktor kampa, procjenjuje da godišnje kamp posjeti od 15 do 25 hiljada posjetilaca. Većina posjetilaca je iz Sjedinjenih Američkih Država, ali sve više turist iz Brazila, Argentine, Francuske, Italije, Rusije i Kine pokazuje interesovanje za ovo iskustvo.
Gat, koji je tokom svoje službe bio zapovjednik 10 hiljada vojnika, kazao je otvaranjem akademije turistima želio pokazati sposobnosti izraelske države. “Rekao sam sebi da ću otvoriti ovo mjesto javnosti kako bih pokazao kako dug put je jevrejski narod morao da prevali za 75 godina”.
Turistički kampovi također služe u promovisanju ideje o izraelskoj vojsci kao moralnoj sili koja se suočava sa stvarnom prijetnjom, prvenstveno od Palestinaca.

IslamBosna.ba