IslamBosna.ba- Izraelsko ministarstvo poljoprivrede odlučilo je da obustavi izvoz mesa u Evropu i da ga prodaje na lokalnom tržištu i drugim dijelovima svijeta uslijed bojkota izraelskih naselja u EU, prenosi izraelski list Haaretz u nedjelju.

Odluka EU došla je nakon što je Visoko povjerenstvo utvrdilo da izraelska fabrika mesa, Auf Tof, dobija perad od dobavljača iz naselja u Jordanskoj dolini.

Prema Haaretzovom izvoru, odluka ministarstva poljoprivrede došla je nakon što je Evropska komisija uvela nove sankcije po kojima se otežava izvoz mesa u zemlje Evropske unije.

Evropska komisija je odlučila da 17. februara uvede nove propise po kojima se ne priznaju izraelske veterinarske službe kada se radi o mesnim proizvodima koja potiču iz naselja na Zapadnoj obali, istočnom Jerusalemu i na Golanskoj visoravni.

Izraelski zvaničnik je kazao da je ministarstvo poljoprivrede sprovelo istragu gdje se pokazalo da naselja u Jordanskoj dolini snabdijevaju fabriku Auf Tof sa peradima, što je dovelo do straha da svi njihovi proizvodi ne ispunjavaju uvjete za izvoz u EU.

Haaretz dodaje da Izraelci strahuju da bi obustava izvoza ribe mogla pratiti obustavu izvoza mesa u EU.

IslamBosna.ba