IslamBosna.ba-Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je odbio turski zahtjev podizanja opsade Gazze, kazavši da je to nemoguće i da je sigurnost Izraela na prvom mjestu.
Netanyahu također tvrdi da je Izrael jedina zemlja koja trenutno šalje zalihe u ovu primorsku enklavu. Tokom sastanka njegovog Likud bloka u izraelskom parlamentu, Knessetu, Netanyahu je, kako prenosi Haaretz, kazao da će Izrael dozvoliti ulazak opreme potrebne za obnovu Gazze, ali neće prihvatiti nikakve pregovore za sigurnost Izraela.
Netanyahu je također kazao da Ankarina odluka da protjera Hamasovog zvaničnika Saliha el-Arurija, koji je proveo gotovo dvije decenije u izraelskim zatvorima, nije dovoljna da se postigne pomirenje između dva naroda. On je zahtijevao da Turska garantuje da na njenom tlu ne postoje nikakve anti-izraelske aktivnosti.
Međutim izraelski izvori navode da Turska neće pristati na takve uslove i da neće zatvoriti urede Hamasa u Ankari, prenosi Haaretz. Izvor dodaje da je protjerivanje el-Arurija i američki zahtjev.
Netanyahu je ponovio da nasuprot turskim zahtjevima, on neće podići opsadu Gazze ili promijeniti politiku pomorske blokade Gazze. Što se tiče izraelske nadoknade turskim državljanima koje su ubili turski komandosi na brodu Mavi Marmara, Netanyahu je kazao da je Izrael pristao da uplati 20 miliona dolara u humanitarni fond kako bi se isplatile nadoknade porodicama žrtava. Međutim, on je ponovio da još nije postignut dogovor s Turskom po pitanju potencijalnog obnavljanja diplomatskih odnosa.
“Postoje kontakti s Turskom, ali još uvijek nije došlo do pomirenja”, prenosi Haaretz obraćanje Netanyahua članovima Likuda. “Postoje razlike u pogledu budućih aktivnosti Hamasa u Turskoj i politike blokade Gazze”. Viši izraelski zvaničnici kažu da je ovaj sporazum ‘manje od pola spreman’.
Izraelske novine prenose da je turski premijer Ahmet Davutoglu kazao da se Ankara još uvijek pridržava svojih uvjeta za bilo kakvo pomirenje sa Izraelom, među kojima je isplaćivanje nadoknade porodicama ubijenih turskih državljana na brodu Mavi Marmara kao i podizanje opsade Gazze.
IslamBosna.ba