IslamBosna.ba- Jedan izraelski istraživački centar, povezan sa krugovima vlasti u Izraelu pozvao je zemlje koje su pod blokadom stavile Katar da svoju blokadu prošire na još jednu zemlju.

Jerusalemski centar za javne odnose, kojim rukovodi bivši izraelski zastupnik u UN-u, Dore Gold, kazao je kako Katar i Turska zajedno učestvuju u finansiranju terorizma i pružanju pomoći terorističkim organizacijama, “te bi zbog toga trebale biti tretirane na isti način.”

U izvještaju koji je objavljen prije dva dana, navodi se kako Turska, “na svojoj teritoriji pruža utočište terorističkim elementima, a uz to vojno, logistički i finansijski podupire terorističke organizacije u Siriji.”

U izvještaju se zagovara “blokada i izolacija Turske kako bi se odrekla podrške terorizmu.”

U izvještaju Centra napominje se da bi, kao način pritiska na Tursku, američki predsjednik Donald Trump prvo trebao pružiti snažnu podršku četveročlanom paktu, kako bi oni prisilili Katar da se povinuje njihovim zahtjevima. U izvještaju se još dodaje da postoji uvjerenje, da ukoliko bi Trump pružio pomoć ovim zemljama, onda bi one ubrzo poduzele iste korake prema Turskoj i njenog predsjednika Redžepa Tajjipa Erdoana.

Pozivajući se na izvore iz arapskih diplomatskih krugova, izvještaj navodi da su se zemlje četveročlanog pakta obavezale da odgovore Turskoj zbog njene podrške Kataru. Također, navodi se da bi uloga Saudijske Arabije u podjeli Sirije na državice mogla biti odlučujuća, a jedna od državica bi bila i kurdska, čime bi se na direktan način suprotstavili Turskoj.

IslamBosna.ba