Izrael je u utorak upozorio da Velika Britanija neće moći odigrati “aktivnu ulogu u mirovnom procesu” na Bliskom istoku ako London ne poduzme mjere da spriječi britansko pravosuđe u krivičnom gonjenju visokih izraelskih dužnosnika.

Upozorenje je izdalo izraelsko ministarstvo vanjskih poslova pošto je posjet Londonu bivše ministrice vanjskih poslova Tzipi Livni otkazan zbog prijetnji od krivičnog gonjenja.

Livni, sadašnja šefica opozicije, donijela je tu odluku nakon što je obaviještena da je protiv nje britanski sud izdao nalog za hapšenje nakon žalbe zbog njezine uloge tokom izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze prije godinu dana.

Izrael odbacuje cinični sudski postupak britanskog suda protiv Tzipi Livni na inicijativu ekstremnih elemenata, istaknulo je ministarstvo u saopćenju.

Ako izraelski čelnici ne mogu posjećivati Veliku Britaniju normalno, to će predstavljati realnu prepreku želji Londona da odigra aktivnu ulogu u mirovnom procesu na Bliskom istoku, upozorilo je ministarstvo.

Mediji navode da su hapšenje od britanskog suda zatražili palestinski aktivisti zbog uloge Livni u izraelskoj ofanzivi na Pojas Gaze.

Tokom ofanzive na Hamasove položaje koja je trajala tri sedmice, izraelski premijer bio je Ehud Olmert, ministar odbrane Ehud Barak, a Livni ministrica vanjskih poslova. Livni, Olmerta i Baraka smatraju najodgovornijima za rat u kojem je, kako navode palestinske organizacije za odbranu ljudskih prava, poginulo 1.400 Palestinaca, među kojima najviše civila.

Hina/IslamBosna

Leave a Reply

*

captcha *