Broj poroda etiopskih Jevrejki koji žive u Izraelu se u posljednjih 10 godina prepolovio što je dovodilo do raznih špekulacija.

Rachel Mangoli, izvršna direktorka podružnice WIZO-a (Ženske međunarodne cionističke organizacije) u selu Katz, je još 2010. godine postalo sumnjivo to što je među 45 žena iz Etiopije unutar 4 godine rođeno samo jedno dijete. Dok je istraživala ovu pojavu nabasala je na kontroverzno sredstvo za sprječavanje trudnoće pod nazivom Depo-Provera i naša da je ono odgovorno za nisku stopu porođaja.

Dok je istraživala ovu pojavu nabasala je na kontroverzno sredstvo za sprječavanje trudnoće pod nazivom Depo-Provera i našla da je ono odgovorno za nisku stopu porođaja.

Prije nekoliko sedmica je na izraelskoj televiziji prikazan jedan dokumentarac o 35 migranatkinja, koje su govorile o tome kako su već u izraelskim bolnicama u Etiopiji ili najkasnije u tranzitnim kampovima bile tretirane Depo-Provera injekcijama za sterilisanje. Čak i onda kad su izričito bile protiv toga.Jedna od intervijuiranih žena je izjavila kako je medicinsko osoblje reklo da se radi o cjepivima. „Uzimali smo ih svaka tri mjeseca. Rekle smo da ne želimo.” Navodi se da su pojedine žene bile prisiljene da uzimaju lijek dok su bile u tranzitnim kampovima u Etiopiji.

Vlada je prvo negirala ovu praksu ali onda je objavljeno pismo u kome izraelsko ministarstva zdravlja naređuje ginekolozima da prekinu upotrebu injekcija.

Gotovo 100.000 etiopijskih Jevreja se od 1980.-tih uselilo u Izrael na osnovu Zakona o povratku iz 1950., ali njihovo jevrejstvo je upitno od strane pojedinih rabina. Njihovim dolaskom počela je operacija nazvana “Krila goluba”, čiji je cilj da se preostali Etiopljani, koji tvrde da su potomci etiopskih Jevreja, a koji su primili kršćanstvo prije više generacija i sada se vraćaju judaizmu (tzv. Falaš Mure) dovedu u Izrael do marta 2014.,ali samo ako prihvate ortodoksni judaizam.

Prošle godine, premijer Benjamin Netanyahu, koji također drži i zdravstveni portfolio, je upozorio da ilegalni imigranti iz Afrike ‘predstavljaju prijetnju našem postojanju kao jevrejske i demokratske države”.

Pridošlice su naišle na ogromne kulturološke razlike i diskriminaciju u izraelskom društvu.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *