IslamBosna.ba- Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je obavijestio svoj kabinet da se vojska priprema za eventualnu vojnu kampanju nad Pojasom Gazze u slučaju da se situacija ne poboljša, navode izraelski mediji.

“Ako se smanji realnost građanskih nedaća u Gazzi, što je poželjno, ali to se sigurno neće dogoditi, stoga se mi vojno pripremamo- to nije prazna izjava”, kazao je Netanyahu.

Egipat i UN su se potrudili da provedu velike projekte u Gazzi, naročito po pitanju vodosnabdijevanja, zatim po pitanjima električne energije i sanitarija kako bi se izbjegla moguća humanitarna kriza.

Nekoliko palestinskih, izraelskih i međunarodnih izvještaja je upozorilo da pogoršanje uslova u Pojasu Gazze, koji je još od 2007. Godine po izraelskom blokadom.

Godine 2014., Izrael je pokrenuo razarajući napad na Gazzu koji je trajao 51 dan i u kojem je više od 2.300 Palestinaca ubijeno, a na desetine ranjene.

Od marta, izraelske okupacione snage su ubile više od 190 Palestinac, dok su na hiljade ranjene tokom protestnih marševa protiv izraelske okupacije  u pograničnom dijelu Gazze.

IslamBosna.ba