IslamBosna.ba– Izraelsko tužilaštvo je podnijelo u petak tužbu protiv rabina Ezre Sheinberga iz grada Safed nakon što se više desetina žena žalilo na silovanje i druga seksualna zlostavljanja.
Sud je produžio pritvor Sheinbergu dok je istraga u toku.
Izraelski mediji navode da je Sheinberg uhapšen na aerodromu Ben Gurion ranije ovog mjeseca dok je pokušava da pobjegne iz zemlje.

Rabin Sheinberg, koji se nalazi u zatvoru nakon što je optužen za silovanje i bludne radnje od strane velikog broja žena, maltretira zatvorske čuvare, prenose izraelski mediji.

Sheinberg (46), oženjen i otac osmero djece, je osnivač Orot HaAri  ješive (jevrejske srednje škole gdje se izučava Talmud i stiče status rabina) u Saferu koja je osnovana 1999. godine. On je ugledna i istaknuta ličnost u nacionalnoj vjerskoj zajednici i posebno je hvaljen kao duhovni rabin sa čak natprirodnim sposobnostima da vidi budućnost i daje savjete na toj osnovi.

Smatran je jednim od ličnosti u usponu u vjerskom cionizmu koji je bio uključen u jevrejsku mističnu doktrinu kabalu i dominantnu rabinsku ličnost u nacionalnoj- vjerskoj javnosti u sjevernom Izraelu. Prema izvještajima Kipa, nacionalne- vjerske internet stranice vijesti, rabinovi učenicu su pobacali i spalili njegove knjige nakon što su objavljene optužnice.

Jedan broj stražara i policajaca je podnio službene žalbe zatvorskoj službi tvrdeći da Sheinberg pokušava da ih zastraši bacanjem kletvi, prenio je izraelski vojni radio.
Osoblje Tzalmon zatvora u Galileji, navodi da Sheinberg izdvaja određene zaposlenike, zapisuje njihova imena sa uniformi, a zatim govori: “Baciću na vas kepeidu”. Kepeida je duhovno prokletstvo na osobu koja je izazvala bijes ili prekršaj.

Sheinberg je smatran štićenikom bivšeg glavnog rabina Mordechai Eliyahua, koji je bio jedan od vođa vjerskog cionizma. Sheinbergov utjecaj i moć su porasli nakon Eliyahove smrti 2010. godine kada je veliki broj sljedbenika Eliyahua počeo slijediti njegova učenja.
Tokom proteklih nekoliko godina na desetine žena je javno govorilo o zlostavljanju koje su pretrpjele pružajući veliki broj svjedočenja i izjava pod zakletvom na uznemiravanja od strane izraelske vojske i policajaca.

IslamBosna.ba