Izraelski ljevičarski list “Haarec” je objavio da je ministarstvo otvorilo te linije, kojima će se prevoziti palestinski radnici koji putuju između Zapadne obale i Izraela, nakon što su se jevrejski naseljenici žalili da je Palesticima u mješovitim autobusima ugrožena sigurnost.

“Uvođenje posebnih autobuskih linija za izraelske Jevreje i Palestince je uznemirujući plan”, izavila je Džesika Montel, direktorka grupe za ljudska prava B’Tselem, i dodala da je to jednostavno rasizam i da takav plan ne može biti opradan tvrdnjama o potrebi za bezbjednošću Palestinaca.

Izraelsko ministarstvo saobraćaja je saopštilo da će te dvije nove linije “unaprijediti saobraćajne usluge za palestinske radnike koji putuju u Izrael” i da će zamijeniti nelegalne autobuse koji im naplaćuju “previsoke cijene”, prenio je Rojters.

“Ministarstvo saobraćaja nije donijelo nikakve instrukcije ili zabrane kojima se sprečava da palestinski radnici putuju javnim saobraćajem u Izrael ili u Judeju i Samariju. Ministarstvo, uz to, nije ovlašćeno da sprečava da bilo koji putnik koristi usluge javnog saobraćaja”, navodi se u saopštenju.

Grupacije za ljudska prava su, međutim, izrazile bojazan da bi izraelska policija na kontrolnim punktovima na Zapadnoj obali mogla da ukloni palestinske putnike sa redovnih autobuskih linija i da im naredi da koriste nove linije.

(RSE)

Leave a Reply

*

captcha *