IslamBosna.ba- Izrael je jučer obavijestio Egipat da trebaju spriječiti novog predsjednika Hamasovog Politbiroa, Ismaila Hanijju, da se ‘slobodno’ kreće iz Pojasa Gazze u Egipat, prenijela je izraelska internet stranica vijesti Walla.
Izraelske vlasti su izrazile zabrinutost zbog Hanijjinih ‘očekivanih čestih putovanja’ između Gazze i Egipta, smatrajući ga načinom na koji može povećati svoju moć.
Okupacione vlasti su istakle da je Jahja Sinvar, jedan od osnivača vojnog krila Hamasa, Brigada Izuddin el-Kassam, koji je nedavno izabran za novog šefa grupe u Gazzi, podržao imenovanje Hanijje kao predsjednika Politbiroa.
U nedjelju, glasnogovornik Hamasa, Hazem Kasim je kazao da će Hanijje ostati u Pojasu Gazze naglašavajući da će napustiti istu ‘ukoliko to okolnosti budu diktirale’.

Zvanični izraelski izvori vjeruju da Hanijjin boravak u Gazzi može imati ‘pozitivan utjecaj’, napominjući da će može biti lahko na meti izraelskih snaga ukoliko dođe do eskalacije. On bi se također mogao suočiti sa ograničenim kretanjem izvan Gazze koje bi ograničile njegovu ulogu kao predsjednika Hamasa, dodaje izvor.

IslamBosna.ba