IslamBosna.ba– Dva desničarska zastupnika u Knessetu u četvrtak su pozvala na sastanak parlamenta kako bi se razgovaralo o trenutnoj turskoj podršci i dodijeli humanitarne pomoći Istočnom Jerusalemu i Mesdžidu-l-Aksi.
Israel HaYom, list na hebrejskom jeziku blizak premijeru Benjaminu Netanyahuu, prenosi da su rabin Yehud Glick, član izraelske desničarske stranke Likud, i Shuli Maalem, član desničarske stranke Jevrejski dom, pozvali na održavanje sastanka Knessetovih odbora za vanjske poslove i sigurnost kako bi razgovarali o velikoj ulozi Turske u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

Oni su podnijeli zahtjev nakon što je isti list objavio izvješće na naslovnoj strani u srijedu koji kritikuje tursku humanitarnu aktivnost u historijskom gradu.

U izvješću se navodi da je jedan vijek nakon pada Osmanskog carstva, Turska počela da ponovo širi svoj utjecaj u području ulažući milione dolara humanitarne pomoći u Istočni Jerusalem i kompleks Mesdžidu-l-Akse, kojeg Jevreji nazivaju Hram na Gori.

Prema izvješću, turski saveznici u Istočnom Jerusalemu su ljuti neprijatelji Izraela: poimenice šejh Raid Salah, vođa Islamskog pokreta u Izraelu (sjeverna ogranak) i šejh Ikrime Sabri, bivši muftija Jerusalema.

“Od 2004. godine Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) je uložila milione dolara u 63 različita projekta širom Istočnog Jerusalema”, stoji u izvješću.

“Opći cilj turskih aktivnosti je očuvanje i jačanje muslimanskog nasljeđa i identiteta Jerusalema”, navodi se dalje.

U izvješću se ističe da TIKA trenutno radi na obnavljanju muslimanskog arhivskog materijala iz osmanskog perioda u Istočnom Jerusalemu i ikonske Kubetul Sahre, naglasavajući da je ‘tursko prisustvo’ lahko uočivo u gradu.

“Turske zastave i hrana se vide svukuda, što ukazuje na utjecaj ove zemlje u gradu”.

Prema izvješću, tekuća turska ulaganja u Jerusalem su umanjila raniji jordanski utjecaj, uprkos tome što hašemitska kraljevina ima historijski status ‘čuvara svetih mjesta Kudsa’.

List se dalje žali na sve veću popularnost Turske i turskog predsjednika Redžepa Tajjipa Erodana među palestinskim stanovnicima Jerusalema.

Ranije ovog mjeseca, za jevrejskog gradonačelnika Jerusalema, Nir Barakata, spremljeno je izvješće o sve većem turskom utjecaju u gradu pod naslovom ‘Turci preuzimaju Jerusalem’.

IslamBosna.ba