Onaj ko prati tok predizborne kampanje u Izraelu vidi da bi nacionalno-religiozne partije mogle da ostvare veliki uspjeh. One se utrkuju u tome koja će iznijeti radikalnije stavove. Od nedavno je načeta čak i tema koja je do sada važila kao tabu: postavlja se pitanje van mirovnog rješenja za Bliski istok, koje predviđa uspostavljanje države za Palestince.

Tako ultra-desničar Moše Feiglin predlaže da svakom Palestincu, koji dobrovoljno napusti Zapadnu obalu, bude isplaćeno i do pola miliona dolara. Jair Šamir, kandidat desničarske stranke „Naša kuća Izrael“ savjetuje svima da dobro pogledaju kartu i da će im odmah biti jasno da tu nema mesta za još jednu državu. Ultra-ortodoksna partija Šaas strahuje da bi Netanjahu mogao da, nakon izbora, uđe u koaliciju sa ljevicom i upozorava da bi to „ugrozilo religiozne vrijednosti u Izraelu“.

Tu je i stranka „Jevrejska kuća“ koju vodi multimilioner Naftali Benet. Njegove riječi naročito su omiljene među mlađim, desničarski orijentisanim Izraelcima. Ankete pokazuju da je u vrlo kratkom vremenu od nule došao do povjerenja birača koje bi moglo da mu donese 18 mjesta u Knesetu. On neće moći da sruši premijera Netanjahua, ali ugrožava vladajuću koaliciju koja je već izgubila deset mjesta.

Benet, sin useljenika iz SAD, bio je predsjedavajući Udruženju jevrejskih useljenika na Zapadnoj obali i odbija rješenje koje podrazumijeva uspostavljanje palestinske države. On tvrdi da je prošlost pokazala da su pregovori o tom uzaludni i da Izrael mora sam da riješi svoje probleme. Benet najavljuje da neće poštovati odluke suda o raspuštanju jevrejskih naselja. Takve odluke je Vrhovni sud u Jerusalimu više puta donosio. Benet zato želi da sudije ubuduće imenuje vlada, što kod intelektualaca u Izraelu izaziva zabrinutost. Mnogi strahuju da bi to bio kraj nezavisnog sudstva u Izraelu.

Predstavnici partija lijevog centra zbunjuju, u međuvremenu, svoje potencijalne birače najavama o raznim mogućim koalicijama i različitim izjavama o tome da bi mogli da uđu u koaliciju s premijerom Netanjahuom. Radnička partija je to prije nekoliko dana kategorično odbila, ali to može i da se promijeni. Ankete pokazuju da bi ta stranka mogla da dobije 15 mjesta u Knesetu.

Cipi Livni, bivša ministarka vanjskih poslova, sa svojom novoformiranom strankom „Pokret“ mogla bi da osvoji pet do jedanaest mjesta u parlamentu. Međutim, ona je nedavno u drugi plan postavila lični uspjeh i tvrdi da je mnogo važnije da birači daju glas „bilo kojoj stranci lijevog centra“.

Tri sedmice uoči izbora, 31 procenat birača još ne zna za koga će glasati. Mnogi su razočarani, poput studentkinje Rone Aviram iz Tel Aviva koja za političare kaže da su to „sve egoisti koji daju lažna obećanja“. Ona će glasati za ljevičarsku stranku „Merec“. To je gotovo jedina stranka koja zagovara kraj okupacije palestinskih teritorija i mir. Prognoza za tu stranku glasi: pet mjesta u parlamentu.

(enovinecom/IslamBosna.ba)

Leave a Reply

*

captcha *