Nepoznati vandali su na zidovima džamije ispisali riječi “cijena” i “osveta”. Izraelska policija, strahujući od nasilja u sjevernom Izraelu, podigla je nivo sigurnosti na najviši nivo u tom području.

Lokalni stanovnici su kazali da je požar u džamiji izbio u usred noći.

Načelnik policije sjevernog Izraela, general-major Roni Atiya, kazao je da će se zbog ovog slučaja oformiti poseban istražni tim.

Šejh Osman el-Hayeb, jedan od upravnika džamije, rekao je da stanovnici sela “moraju odlučiti kako će reagovati na ovaj događaj, jer su ostali bez džamije”.

“Počinioce ovog nedjela treba kazniti”, dodao je al-Hayeb.

U međuvremenu su učenici lokalne škole zapalili gume na ulazu u selo, te blokirali glavne ceste koja vodi prema ovom naselju.

Šejh Kamal Hatib, zamjenik šefa Sjevernog odjeljenja “Islamskog pokreta”, tvrdi da je “rasizam ušao u židovsko stanovništvo, te da izraelska vlada podstiče korake mržnje protiv muslimana”.

„Jasno je da su ovo uradili jevrejski ekstremisti. Uprkos našim unutrašnjim podijelama, niko od nas ne bi smeo da ošteti džamiju”, objašnjava jedan mještanin.

 

14390050024e897fa3e7997345294220_extreme

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je izrazio „bijes” zbog paljenja džamije u arapskom selu Tuba-Zangariji na sjeveru Izraela.
„Premijer je bio bijesan kada je vidio snimke, i rekao da je taj čin suprotan vrijednostima Države Izrael koja pridaje veliki značaj slobodi vjeroispovesti,” navodi se saopštenju iz kabineta premijera. „Ovakvi šokantni prizori nisu dostojni Države Izrael.”, kaže premijer Netanjahu.

(Agencije/IslamBosna.ba)

Leave a Reply

*

captcha *