IslamBosna.ba – Izraelski list Maariv je u ponedjeljak navečer otkrio da je Izrael počeo sa diplomatskim napadom na Tursku i Katar, zbog toga što, navodno, ove dvije zemlje podržavaju politički islam i što su potpora terorizmu, prije svega Hamasu. Netanyahu je od svojih ministara zatražio da krenu u diplomatsku ofanzivu i da se inteziviraju optužbe na račun Katara i Turske za finansiranje i podržavanje terorizma.

Pema tom stavu, Turska je „bliska Zapadu, a u isto vrijeme nastoji realizirati ciljeve ekstremnog islama.“ List navodi da je Izrael odlučio krenuti u diplomatsku aktivnost nakon godina šutnje na postupke Katara i Turske. Taj napad ima za cilj udaljiti ove dvije zemlje od Zapada i u tom kontekstu predstavnici izraelskih nacionalnih medija prošle sedmice su se susreli sa predstavnicima brojnih međunarodnih organizacija.

Na ovom sastanku je, prema pisanju Maariva, dogovoreno da se u medijskoj ofanzivi izjednači Hamas sa Islamskom državom i optuže Turska i Katar, koji se tradicionalno smatraju saveznicima Zapada, pogotovo Turska koja je i članica NATO-a, za njihovu podršku. Izraelski Ministar odbrane Moša Ja’lon je jučer optužio Tursku da je u Istanbulu otvorila predstavništvo Hamasa na čijem čelu je Salih el-Aruri, pitajući se da li je svijet svjestan toga? On je još istakao: „Nemoguće je zanemariti ulogu ovakvih država koje vode dvojnu politiku i Međunarodna zajednica je dužna jasno se oglasiti u ovom slučaju bez obzira na interese.“ Prema njegovim tvrdnjama, „ovakav stav međunarodne zajednice nimalo ne koristi u borbi protiv terorizma.“ Još ranije su poslanici Likuda, u Knesetu predložili usvajanje zakona kojim bi se Katar definisao kao neprijateljska zemlja Izraelu, jer nedvosmisleno pomaže islamski pokret otpora Hamas.

IslamBosna.ba