IslamBosna.ba- Dan prije nego što je palestinski tinejdžer Muhammed ebu Hudajr otet i živ spaljen od strane jevrejskih mladića, izraelska palamentarka Ayelet Shaked je objavila na svom Facebook profilu poziv za genocid nad Palestincima.

To je poziv na genocid jer proglašava ‘cijeli palestinski narod neprijateljem’ i opravdava njihovo uništenje ‘uključujući i starije osobe i žene, i palestinske gradove i sela, palestinsku imovinu i infrastrukturu. To je poziv na genocid jer poziva na ubijanje palestinskih majki koje rađaju ‘male zmije’.

Ukoliko njen komentar ne ispunjava pravnu definiciju poziva na genocid onda to ništa drugo ne može ni biti.

Shaked je viši zvaničnik Habeyit Hayehudi (Dom Jevreja) stranke koja je dio izraelske vladajuće koalicije. Njen komentar i apel dobio je na Facebooku više od četiri hiljade lajkova a podijeljen je više od hiljadu puta.

Uri Elitzur, na koga se ona poziva, a koji je umro prije nekoliko mjeseci, bio je vođa pokreta doseljenika i bliski savjetnik premijera Benjamina Netanyahua.

„Ovo je članak pokojnog Uri Elitzura, napisan prije 12 godina ali je ostao neobjavljen. On je danas relevantan kao što je to bio i u to vrijeme:

„Palestinski narod nam je objavio rat, a mi moramo odgovoriti ratom. Ne operacijom, ne sporim ratom, ne slabim intenzitetom, ne kontroliranom eskalacijom, ne bez toga da se unište terorističke infrastrukture, ne bez ciljanih ubistava. Dosta je zaobilaženja. Ovo je rat. Riječi imaju značenje. Ovo je rat. To nije rat protiv terora, i nije rat protiv ekstremista, a nije ni rat protiv Palestinske uprave. Ovo su oblici izbjegavanja stvarnosti. Ovo je rat dva naroda. Ko je neprijatelj? Palestinski narod. Zašto? Pitajte ih, počeli su.

Ne znam zašto nam je toliko teško definirati stvarnost jednostavnim riječima koje nam jezik stavlja na raspolaganje. Zbog čega moramo izmišljati ime za rat svake druge sedmice, samo da bi izbjegli da ga nazovemo njegovim imenom. Zbog čega je toliko užasavajuće razumjeti da je cijeli palestinski narod neprijatelj? Svaki rat se vodi između dva naroda, i u svakom ratu narod koji je započeo rat, taj cijeli narod, je neprijatelj. Izjava da nije rat predstavlja ratni zločin, odgovor da je rat svakako da nije niti je upotreba riječi ‘rat’, niti jasno definiranje neprijatelja. Naprotiv: etika rata (da, postoji takva stvar) je zasnovana na pretpostavci da postoje ratovi na ovom svijetu, i da rat nije normalno stanje stvari, te da je u ratovima obično cijeli narod neprijatelj, uključujući i starije osobe i njegove žene, njegove gradove i njegova sela, njegovu imovinu i infrastrukturu.

U etici ratovanja je poznato da se nije moguće suzdržati od nanošenja boli neprijateljskim civilima. To ne osuđuje ni britansko zrakoplovstvo koje je bombardiralo i potpuno uništilo njemački grad Drezden ili SAD avioni koji su uništili gradove Poljske i sravnili s zemljom pola Budimpešte, mjesta čiji očajni stanovnici nikada nisu ništa učinili Americi, ali koji su morali biti uništeni kako bi se dobio rat protiv zla. Etika ratovanja ne zahtijeva da Rusija bude izvedena pred sud, iako je bombardirala i uništila gradove i sela  Čečenije. Ona ne osuđuje mirovne snage UN-a za ubijanje na stotine civila u Angoli, niti NATO snage koje su bombardirale Miloševića u Beogradu, grad sa milion civila, starijih, beba, žena i djece. Etika ratovanja prihvata u principu kao ispravno, ne samo politički, ono što je Amerika uradila u Afganistanu, uključujući bombardiranje naseljenih mjesta, uključujući stvaranje rijeke izbjeglica od nekoliko stotina hiljada koji su pobjegli od strahota rata, na hiljade onih koji se nemaju gdje vratiti.

I u našem ratu ovo je višestruko ispravnije, jer vojnici naših neprijatelja se kriju među stanovništvom, a i samo uz njihovu podršku oni se mogu boriti. Iza svakog teroriste stoji na desetine muškaraca i žena, bez kojih teroristi ne mogu djelovati. Akteri rata su oni koji potiču u džamijama, koji pišu ubilačke nastavne programe i planove, oni koji skrivaju, koji osiguravaju prijevozna sredstva, i svi oni koji ih poštuju i daju im moralnu podršku. Oni su svi neprijateljski borci a njihova krv će biti na našim rukama. Sada ovo uključuje i majke šehida, one koje ih šalju u pakao sa cvijećem i poljupcima. One trebaju slijediti svoje sinove, to bi jedino bilo pravedno. One trebaju umrijeti, kao i  fizički domovi u kojima su odgojile zmije. Inače će se tako izleći još puno malih zmija“

Šokantne riječi poput ovih od strane izraelskih vođa imaju utjecaja jer su to riječi koje prate djela. Ili kako je to rekao 2012. tokom izraelskog napada na Gazzu ministar unutrašnjih poslova Izraela Eli Yishai: „Cilj operacije je vratiti Gazzu nazad u Srednji vijek. Jedino tada će Izrael biti miran četrdeset godina“.

Kada se Izrael iživljava nad cijelim palestinskim narodom, podvrgavajući ga onome što Human Rigths Watch naziva ‘kolektivnim kažnjavanjem’ onda šalje jasnu poruku izraelskoj javnosti da je jedina pravedna stvar koju Palestinci mogu uraditi osveta.

Shaked očigledno ima puno gore stvari na umu.

IslamBosna.ba