IslamBosna.ba- Izraelska vojska je pokrenula istragu nakon što su vojnici izraelskih odbrambenih snaga bacili granatu za omamljivanje na grupu Palestinaca koja je sjedila u bašti kafića.
Na video snimku su prikazana četverica palestinskih mladića u bašti dok pored njih prolazi izraelski vojni džip i nakratko zastaje.
Nakon nekoliko sekundi džip nastavlja dalje, a mladići užurbano skaču sa svojih stolica nakon čega je uslijedila velika eksplozija, dim i krhotine koje lete u zrak.
Internet stranica Vijesti iz Remale, koja je u petak objavila video snimak sigurnosnih kamera na svojoj Facebook stranici, navela je da je video snimljen dan ranije u selu Kafr Lakif u blizini Kalkije na sjeveru Zapadne obale.
Na 30 sekundi video snimka, kako džip odlazi, uočljivo je da je objekat bačen sa stražnjeg dijela vozila prema mladićima, neposredno prije eksplozije.
Granate za omamljivanje, također poznatije kao zvučne bombe, se koriste za privremeno dezorijentiranje neprijatelja i izazivaju snažan bljesak te poremećaje sluha.
Izraelska grupa za ljudska prava B’Tselem, navodi da ove granate najviše koriste izraelske okupacijske snage za kontrolisanje masa. “One su u stvari opasno oružje koje može prouzrokovati smrt, teške ozlijede i oštećenje imovine ukoliko se nepropisno koristi”, navodi B’Tselem.

IslamBosna.ba