IslamBosna.ba– Izraelski doseljenici zapalili su nedjelju kuću u vlasništvu rođaka porodice Davabeš koji su ubijeni u julu prošle godine kada su doseljenici zapalili njihovu kuću.
Kuća se nalazi u selu Duma u blizini grada Nabulusa na Zapadnoj obali. Vlasnik kuće, Ibrahim Davabeš je ključni sjednok ubistva njegovih rođaka.
Ibrahim i njegova supruga su spavali kada su ekstremistički izraelski doseljenici zapalili njihovu kuću. Oni su evakuisani u palestinsku bolnicu zbog udisanja dima.
Trenutno, Ibrahim svjedoči na suđenju dvojici ekstremističkih jevrejskih doseljenika, među kojima je i Amiram Ben-Uliel.
Važno je napomenuti da je osamnaestomjesečna beba Ali ubijena u požaru, dok su od posljedica kasnije umrli i njegovi roditelji Saad i Riham, dok je petogodišnji brat Ahmed još u procesu liječenja.

Novinar Hajat Davabaš citira Ibrahimovu suprugu koja je navela da ih je samo prije nekoliko dana izraelska obavještajna služba obavijestila da su u neposrednoj opasnosti. Ona je dodala da je porodica u posljednja tri dana čula strane glasove i pokrete oko kuće.
Gasan Daghlas, zvaničnik Palestinske samouprave koji prati aktivnosti naselja na sjeveru Zapadne obale, kazao je da su nepoznati napadači bacili Molotovljeve koktele na kuću Ibrahima Davabše oko 2 sata ujutro razbivši prozor dok je Ibrahim sa porodicom spavao.
On dalje navodi da postoji dovoljno indikacija da se radi o izraelskim doseljenicima: “Način na koji su napali, tip bombi kao i vrijeme napada ukazuju da se radi o izraelskim doseljenicima”.

IslamBosna.ba