Kahira el-Saadi, koja je provela deset godina u izraelskom zatvoru, kaže da su je tri i po godine držali u zatvoru el-Maskobeh u okupiranom el-Kudsu radi ispitivanja a da je nakon toga prebačena u Ramla (Ayalon) zatvor.

Pozivajući se na svoje zatočeništvo u Maskobeh zatvoru, rekla je da su je izraelski čuvari zlostavljali i mučili tokom ispitivanja.

“Stražari su prijetili da će me silovati i mučiti moju djecu ukoliko odbijem saradnju”, kaže Saadijeva, dodajući kako su stražari koristili nad njom najružnije moguće oblike verbalnog i fizičkog zlostavljanja  tokom ispitivanja.

“Onda su pozvali mog supruga i zaprijetili da me nagovori da priznam ili će me silovati pred njim”, dodaje ona.

“Dobro se sjećam kako je molio istražitelja, pukovnika Kohena, da me ne dira”, kaže Saadi.

Ona je također opisala uslove u zatvoru kao ‘strašne’.

Palestinski ministar za pitanja zatvorenika, Ataollah Ebu Sabah, kaže da palestinski zatvorenici trpe teške i neljudske uslove u izraelskim zatvorima, te je naglasio kako su izraelski zatvori puno strašniji od nacističkih.

Sabah je rekao da se u izralskim zatvorima nalazi gotovo 4.400 palestinskih zatvorenika, kao i da se oni koji su osuđeni na duge zatvorske kazne drže u centralnim zatvorima gdje su uslovi veoma nehumani i užasni.

“Ovim zatvorima nedostaje sanitarni čvor i prenatrpani su”, rekao je on.

Saadi je majka četvoro djece, tokom zatvoreništva dvoje njene djece je nije moglo posjećivati pod izgovorom da su odrasli iako nisu imali ni 15 godina. Njenoj trojici braće posjete su također bile zabranjene.

Tokom boravka u zatvoru Maskobeh držali su je devet dana u ćeliji ukopanoj u zemlju.

Saadi je jedna od pet Palestinki koja je služila doživotnu kaznu zatvora prije nego što je oslobođena.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *