IslamBosna.ba– Izraelski ministar obavještajnih službi i saobraćaja optužio je u srijedu belgijske vođe da potcjenjuju prijetnju koju predstavljaju muslimanski radikali u toj zemlji nakon smrtonosnih bombaških napada u Briselu.
“Ako u Belgiji nastave da jedu čokoladu, uživaju u životu i paradiraju kao veliki liberali i demokrate, a ne uzmu u obzir činjenicu da pojedini muslimani koji su tu organizuju djela terorizma, oni neće biti u stanju da se protiv njih bore”,kazao je Yisrael Katz za Izraelski radio.
Katz je optužio ne samo evropske lidere već također i američkog predsjednika Barack Obamu da su potkopali borbu protiv militantnog nasilja svojom nespremnosti da ga definišu kao ‘islamski terorizam’.
“Kada ne definišete svog neprijatelja, ne možete voditi kampanju u svijetu”, kazao je on.
Katz je član desničarske stranke Likud premijera Benjamina Netanyahua i mnogi ga smatraju njegovim glavnim rivalom u stranci.
On je zauzeo ratoboran stav protiv talasa nasilja koji pogađa Izrael od oktobra mjeseca, pozivajući da se porodice Palestinaca koji su umiješani u nasilje protjeraju u Pojas Gazze kao sredstvo odvraćanja.

Katzovi komentari su najnoviji u nizu reakcija od izraelskih zvaničnika na napade u Birselu.
U utorak, još jedan član Likuda, ministar nauke, tehnologije i svemira je napao Evropu, optužujući je da ignoriše opasnost od ‘islamskih terorističkih ćelija’ i da su se umjesto toga fokusirali na kritikovanje Izraela.
“Mnogi u Evropi više su voljeli da se bave ludošću osuđivanja Izraela, označavanja proizvoda i bojkotima”, napisao je on na svojoj Facebook stranici.
“U ovom trenutku, ispred nosa građana kontinenta, raste na hiljade ekstremističkih islamskih terorističkih ćelija.”
Njegovi komentari su naišli na osudu lidera izraelske opozicije Isaaca Herzoga, koji je optužio Akunisa, Netanyahuovog saveznika, za ‘jadni cinizam”.
Akunisove komentare je ponovio drugi član Likuda, Nava Boker, koja je kazala da bi se Belgija trebala baviti vlastitim internim terorističkim prijetnjama umjesto da pokreće inicijative za označavanje izraelskih proizvoda.
“Belgija mora odmah zatvoriti svoje granice, izbaciti sve podstrekivače i zaustaviti priliv muslimanske imigracije u zemlju”, kazala je ona.
“Umjesto da ukazuju na radikalni islam kao uzrok broj jedan globalnog terorizma današnjice, belgijski ministar unutrašnjih poslova Jambon je izabrao da tvrdi da se mora učiniti više da se mladi muslimani osjećaju kao kod kuće”, kazala je Boker.

IslamBosna.ba