IslamBosna.ba- Izraelski ministar Yisrael Katz, zadužen za obavještajne službe, jučer je predložio da se pet izraelskih naselja aneksira u Jerusalem i ukloni 100 hiljada Palestinaca iz gradskog popisa, prenose izraelski mediji.

“Ova naselja, ovi gradovi su Maale Adumim, Gush Etzion, Givat Zeev, Beitar Illit i Efrat. Oni će postati dio Jerusalema, ali bez promjene njihovog statusa”, kazao je on novinarima.

Ilegalni izraelski jevrejski doseljenici koji žive u ovim ilegalni naseljima će moći učestvovati na općinskim izborima, ali naselja neće biti pod potpunim suverenitetom Izraela.

Ovaj prijedlog, koji stranka Likud preporučuje da postane zakon, isključuje 100 hiljada palestinskih stanovnika u Šuafatu i drugim područjima izvan separacijskog zida iz grada čak iako su u nadležnosti grada. Katz je kazao da će za njih biti izgrađena nova općina.

Izraelski list Times of Israel kaže da ovaj prijedlog čini ‘jevrejskijom’ zvaničnu demografsku ravnotežu Jerusalema.

Međunarodna zajednica, uključujući i SAD, najbliži prijatelj Izraela, smatra izraelska jevrejska naselja ilegalnim i preprekom miru.

“Ja sam jastreb, ali pametni jastreb, humanitarni jastreb”, kazao je Katz, član vladajuće stranke Likud premijera Benjamina Netanyahua.

On je dodao da će kabinet ove sedmice raspravljati o ovom zakonu, ali da još uvijek nema punu podršku Netanyahua.

IslamBosna.ba