IslamBosna.ba– Izraelski ministar obrazovanja Naftali Bennett je pozvao svoje pristalice u četvrtak da daju svoje živote kako bi se osigurala aneksija Zapadne obale.
Govoreći na konferenciji u čast preminulog desničarskog izraelskog zakonodavca, Hanan Porata, ministar Bennet se usprotivio iseljenju Amona, izraelskog naselja na Zapadnoj obali koje je 1995, godine izgrađeno na privatnoj palestinskoj zemlji i smatra se ilegalnim prema međunarodnom i izraelskom zakonu. Vrhovni sud je donio odluku da Amona bude iseljena do kraja godine.
“Kao što je Hanan govorio mi nemamo pravo da dijelimo zemlju. Niti riječima, niti djelima, niti prešutnim pristankom, niti tihim izgovorima. Niti političari, niti pravnici”, kazao je izraelski ministar obrazovanja. “Put koncesije, put podjele zemlje nije uspio”.
“Moramo ostvariti san, a san je da Judeja i Samarija budu dio suverene države Izrael”, kazao je Bennett, koristeći izraelski naziv za Zapadnu obalu.

Ministar obrazovanja koji predvodi vjersku cionističku Habayit Hayehudi stranku, pozvao je aktivnu politiku pripajanja Zapadne obale, kazavši da ‘put koncesije’ nije uspio.
“Moramo danas djelovati i dati svoje živote. Mi ne možemo nastaviti obilježavati zemlju Izrael kao taktički cilj a palestinsku državu kao strateški”, izjavio je on za izraelski list Haaretz.
Zapadna obala, koju je 1967. godine okupirao Izrael, trebala bi, zajedno sa Pojasom Gazze, predstavljati palestinsku državu. Svjetske sile, uključujući SAD, smatraju rješenje o dvije države idealnim sporazumom okončanja 68- godišnjeg sukoba. Ali Izrael nastavlja izgradnju i proširenje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali.
Tzipi Livni, bivša premijerka i kopredsjedavajuća opozicione stranke Cionistička unija, kritikovala je Bennettove komentare, izražavajući bojazan da bi Palestinci mogli brojno nadmašiti Izraelce u jednoj državi koja bi uključivala Zapadnu obalu.
“Bennettov san i manjina koju on zastupa su noćna mora cijelom narodu Izraela. Država sa arapskom manjinom, kontinuiranim nasilnim sukobima”, kazala je ona za Haaretz.
Američki State Department i Bijela kuća osudili su u srijedu nove izraelske planove izgradnje naselja, osuđujući svoje bliskoistočne saveznike da su na još jedan korak ka cementiranju realnosti neprekidne okupacije koja će “dodatno dovesti u pitanje izraelsko obavezivanje na mir putem pregovora”.

“Akcije izraelske vlade objavom gradnje tih naselja podrivaju potragu za mirom”, izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

IslamBosna.ba