Ministar finansija Juval Stajnic rekao je da je američka državna sekretarka “apsolutno pretjerala”.

 “Izraelska demokratija je živa, liberalna i aktivna. Ja ne poznajem bolje demokratije u svijetu”, rekao je on kako navodi izraelski list “Haaretz”.

 Klintonova je kritikovala nedavne pokušaje koalicije desnog centra da umanji donacije nevladinim organizacijama, javlja BBC. Ona je dodala da pokušaji u nekim dijelovima Jerusalima da se razdvoje muškarci i žene u gradskim autobusima “podsjećaju na slučaj Roze Parks”.

 Klintonova je ovo komentarisala na zatvorenoj sjednici foruma Saban u Vašingtonu, kome su prisustvovali i izraelski i američki zvaničnici.

 Pred publikom u kojoj je bio i zamjenik premijera Dan Meridor i vođa opozicije Cipi Livni ona se posebno osvrnula na zakon koji predviđa limitiranje finansiranja nevladinih organizacija, javljaju izraelski mediji.

 Ona je, također, izrazila zaprepašćenost incidentima u vezi sa rastućom diskriminacijom protiv izraelskih žena. Diskriminacija uključuje posebna sjedišta za žene u nekim jerusalimskim autobusima, što je Klintonova usporedila sa pobunom Roze Parks 1950-tih godina, afroamerikanke koja nije željela da ustane putnicima bijelcima.

 Ona je dodala da slučaj nekih izraelskih vojnika, koji nisu željeli da slušaju izvođenje pjevačica, podseća na Iran.

 Ministar za zaštitu okoline Gilad Erdan rekao je da se “zvaničnici moraju koncentrisati na ono što se događa u njihovim zemljama”. Međutim, on je dodao da deli zabrinutost Klintonove u vezi sa pravima ponašanja žena.

IslamBosna.ba/Agencije

Leave a Reply

*

captcha *