“Previše židova ne razumije zbog čega su ovdje”, rekao je Aumann, dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju prošle godine.

On upozorava da će proširenost osječaja nemarnosti među izraelcima dovesti do kraja države Izrael.

“Ako ne razumijemo zbog čega smo ovdje, i da mi nismo Amerika ili bilo koje mjesto gdje samo živimo, nećemo preživjeti”, rekao je on.

“Želja da živimo kao bilo koji drugi narod će nas održati samo možda 50 godina, ako budemo tada jos ovdje.”

Aumann je nagrađen Nobelovom nagradom iz ekonomije zbog toga što je povećao znanje o borbi i saradnji kroz analizu teorije o igri.

On je preselio iz Sjedinjenih Država u Izrael pedesetih godina i pomogao je da se osnuje Centar za Racionalnost na Hebrejskom Univerzitetu u Jerusalemu.

Njegovi komentari su došli u vrijeme kada je Izraelska vlada pokrenula kampanju u utorak da ubijede izraelce koji su napustili Izrael i otišli u Ameriku da se vrate, navodi Yediot Ahronot.

Prema ciframa Izraelskog ministarstva za absorbiranje imigranata, trenutno se nalazi 700 000 izraelskih državljana van Izraela, pretežno u Americi.

Nedavna anketa, objavljena od Centra Kaplan za židovske studije i istraživanja na Univerzitetu u Kape Townu, pokazuju značajan opad u vjerovatnoći da bi južnoafricki Židovi emigrirali za Izrael.

Anketa pokazuje da su juznoafrički Židovi jako povezani za svoju zemlju prebivalista i da nemaju nikakve namjere da je napuste.

Godine 2001, Židovska Agencija imala je imigraciju iz Južne Afrike kao glavni prioritet (zajedno sa Argentinom i Francuskom) osiguravajući “korpu za absorbiranje” u iznosu od 10 000 dolara za novu imigrantsku familiju u prvoj godini.

Kao posljedica  Izraelske agresije na susjedni Libanon, mnogi Izraelci su se redali ispred stranih ambasada u Izraelu tražeći vize.

Čitava populacija sjevernog Izraela je živjela u skladištima tokom rata, kada je palo 4000 raketa koju je ispalila libanonska odbrambena grupa Hizbullah.

Oko 160 Izraelaca, večinom vojnika, je ubijeno u teškim borbama sa borcima Hizbullah-a i u raketnim napadima na sjeverni Izrael.

18og Aprila 1948, Palestinski Tiberius je zauzet od strane Menachem Beginovih Irgun trupa, tjerajući 5,500 Palestinaca u bijeg. Aprila 22. je  Haifa pala u ruke cionista i protjerano je 70 000 palestinaca.

25og Aprila, Irgun je poceo bombardirati sektore palestinskog grada Jaffe – najvećeg grada u Palestini u to vrijeme, tjerajući 750 000 stanovnika u paničan bijeg.

Maja 14og, dana prije osnivanja tvorevine Izraela na ruševinama Palestine i na palestinskim leševima, Jaffa se predala bolje opremljenim cionističkim bandama i samo 4,500 stanovnika je ostalo u gradu.

 

Preuzeto sa Islamonline.net

 

Preveo Salih S. Trebinjac

Leave a Reply

*

captcha *