IslamBosna.ba– U svome obraćanju povodom 50 godina naseljavanja okupirane sirijske Golanske visoravni, izraelski predsjednik Reuven Rivlin je pozvao svijet da prizna Golansku visoravan kao dio Izraela.
“Interna izraelska rasprava o Golanu, ako je i postojala, je završena. Mi nikada nećemo ostaviti stanovnike Galileje izložene namjerama i oružju režima koji masakrira svoje građane. Narodi svijeta moraju formalno priznati da je Golan sastavni dio države Izraela, i od ključne važnosti je za naše postojanje kao naroda”, kazao je on.
“Pedeset godina jevrejskog naseljavanja na Golanskoj visoravni nije samo pedeset godina jevrejske historije na Golanskoj visoravni. Svako ko poznaje jevrejsku historiju ovdje na Golanu zna da je to historija od 2.000 godina. Mi ovdje imao arheološke iskopine iz biblijskih vremena. Da budem tačan, sve do Sporazuma Sykes-Picot, Golanska visoravan je zauvijek i uvijek bila sastavni dio regije Galileje”, kazao je on.

Golanska visoravan, ranije poznata kao Sirijska visoravan je plato na granici između Izraela, Libana, Jordana i Sirije. Pod okupacijom je Izraela od Šestodnevnog rata sa Sirijom, 1967. godine, te ponovo 1973. godine nakon Jomkipurskog rata. Izrael je 1981. godine unilateralno anektirao Golan, ali taj korak nije priznala međunarodna zajednica.

Više od 131.000 Sirijaca – kršćana, muslimana i Druza, istjerani su kada je Izrael okupirao tu oblast prije 50 godina.

Linija prekida vatre na Golanu se smatra relativno mirnom, ali stanje se pogoršalo početkom rata u Siriji 2011. godine. Od tada projektili redovno padaju na izraelski dio Golana gdje živi više od 20.000 izraelskih doseljenika, uz 20.000 Druza.

Političko i strateško značenje Golanske visoravni prelazi njezinu veličinu – visoravan se prostire na 1.800 četvornih kilometara, od čega je spornih 1.200 četvornih kilometara. To je područje bogato vodom u inače vrlo suhoj regiji.

IslamBosna.ba