IslamBosna.ba– Izraelski rabin pukovnik Eyal Qaril iz izraelskog vojnog rabinata je dozvolio izraelskim vojnicima da siluju palestinske žene, pišu palestinski mediji.
Dozvola je došla kao odgovor na pitanje: “Da li je dozvoljeno u našem vremenu da IDF- ov vojnik, naprimjer, siluje djevojke tokom borbi, ili je takvo nešto zabranjeno?”
“Ratovi Izraela su vjerski ratovi, po čemu se razlikujemo od ratova koje vode druge nacije između sebe”, kazao je izraelski rabin.On je kazao da tokom ratova, izraelski vojnik mora zadržati svoju borbenu sposobnost, stoga zabrana koja slabi njegovu sposobnost mora biti uklonjena čak iako je vezana za moral.
“Kao što se u ratu zabrana rizikovanja vlastitog života krši zbog dobrobiti drugih, tako je i sa zabranama nemorala”, kazao je rabin.
Da bi stvari pojasnio, on dodaje: “Vino koje dotaknu osobe koje nisu Jevreji, čija upotreba je zabranjena u miru, je dozvoljeno u ratu, da bi se održao dobri duh ratnika. Konzumiranje zabranjene hrane je dozvoljeno u ratu kako bi se zadržala sposobnost ratnika, čak iako su zabranjene u miru”.
“Tako, rat ukida neke zabrane o seksualnim odnosima iako je zbližavanje sa ženama koje nisu Jevrejke vrlo ozbiljna stvar, ono je dozvoljeno tokom rata (pod posebnim okolnostima) zbog razumijevanja za teškoće koje trpe ratnici”.
On je čak otišao dalje od silovanja i kazao: “A pošto je uspjeh u cjelini tokom rata je naš cilj, Tora dozvoljava pojedincu da zadovolji zle potrebe svoje duše”.

Pošto se izraelski vojnici bore sa Palestincima, jasno je razumljivo da je izraelski rabin mislio na palestinske žene kada je odgovarao na pitanje.

IslamBosna.ba