Mala grupa ultra-ortodoksnih Jevreja u gradu Beit Šemeš odlučila je da nosi burke, koje su tipične za muslimanke, još prije tri godine kako bi zaštitili skromnost svojih žena.

Od tada, ovaj običaj se proširo na još pet drugih izraelskih gradova prouzrokujući uzbunu među ultra-ortodoksnim vjerskim vođama koji su nekad nošenje burke vidjeli kao relativno bezazlenu egocentričnost, misleći da broj žena koje nose burke ne prelazi više od nekoliko stotina.

„Postoji prava opasnost pretjerivanjem, radite suprotno od onoga što je namjera a koje će proizvesti teške prijestupe u seksualnim pitanjima“, izjavio je Šlomo Pappenheimu, član rabinskog vijeća koje priprema ukaz.

Ultra-ortodoksne žene moraju se oblačiti konzervativno i držati glavu prekrivenu maramom, šeširom ili perikom kada su u javnosti. Ali ni to nije bilo dovoljno za pojedine, koji insistiraju da se samo uz pokrivanje lica i nošenje višestrukih slojeva odjeće koji skrivaju oblik tijela može doista biti primjereno i ‘čisto’.

“U početku sam samo nosila periku”, izjavila je jedna od žena koja nosi burku za Haaretz novine.

“Sada kad vidim ženu s perikom, molim se Bogu da joj oprosti za nošenje te stvari na glavi.”

Od kako je stavila burku, žena kaže da su je vrijeđali susjedi koji su je nazivali ‘smrdljivom arapkinjom’ i da su je izraelski vojnici tražili da im pokaže svoja lična dokumenta kako bi im dokazala da nije muslimanka.

Trend je također izazvao napetosti u porodičnom životu. Jedan čovjek je otišao u rabinski sud u pokušaju da rabini svojim autoritetom utječu da njegova žena prestane nositi burku.

Plan je propao. Sud je zaključio da je ponašanje žene isuviše ekstremno i naredio da par što prije prođe vjerski razvod.

IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *