IslamBosna.ba- Vojni analitičar izraelskog najtiražnijeg lista, Yedioth Ahronot, je kazao da ono što je palestinski otpor učinio Izraelu u ovoj trenutnoj izraelskoj ofanzivi na Pojas Gazze  nisu uspjele tri arapske vojske tokom ratova u prošlosti.

U intervjuu za izraelski radio Rešet Bet, Ron Ben-Jišai je kazao da su Hamas i Islamski džihad učinili ono što ‘egipatska, jordanska i sirijska vojska’ nisu mogle u svojim ratovima sa Izraelom.

Ben-Jišai kaže da Izrael tokom ratova sa ovim vojskama nije bio uvučen u kampanju iscrpljivanja jer ratišta nisu bila unutar zemlje, a palestinski otpor je sada uspješno prenio borbu unutar Izraela.

“Hamas i Islamski džihad’, istakao je on,’ su prvo uspjeli da iscrpe izraelsku vojsku, a zatim i narod Izraela. U prethodnim ratovima sa egipatskom vojskom, nijedan Izraelac nije napustio svoju kuću, dok u postojećem ratu na hiljade stanovnika je pobjeglo iz svojih kuća.

On je nastavio „Svi kibuci oko Pojasa Gazze su prazni zbog palestinskih projektila i raketa koje nisu prestale“

Analitičar napominje da je za ovaj rat potrebna nova vojna i politička studija, daleko od verbalnih prijetnji izraelskih lidera.

IslamBosna.ba