IslamBosna.ba- U slučaju moje smrti u postojećem talasu terorizma, u slučaju da me terorista, muško ili žensko, pregazi ili izbode, želim da unaprijed objavim da su moje posljednje riječi:
“Iznenađen sam što se nije dogodilo ranije. Stvarno. Što vam je trebalo toliko dugo vremena? Bezbroj puta dok sam prolazio pored gradilišta u jednoj od gradskih ulica u mirnim, jutarnjim satima, pitao sam se zašto jedan od palestinskih radnika na građevini ne uzme burgiju ili lopatu, testeru ili čekić i ubije me.
Nikada nisam vjerovao u mit suživota u ovoj zemlji. Ne vjerujem u suživot baziran na ekstremnoj nejednakosti kada su u pitanju ljudska prava, društveni status i ekonomske prilike…
Ukoliko poginem u terorističkom napadu, molim da bezbojni emiteri ne šalju izvještaje o mom ubistvu, kao što je to trenutno običaj, već da od toga odustanu. To nije ono što želim. Neće sadržati informacije koju javnost želi ili je potrebno da zna. Samo će podstaći mržnju. Zamolio bih da mojim ubicama, ukoliko ostanu živi, kažu u moje ime da se izvinjavam. Mirim se s njima nakon moje smrti.
A ukoliko moje ubice također umru, izvinjavam im se u ovom trenutku, unaprijed, ne zbog toga što sam zaslužio da umrem, i ne zbog toga što imaju pravo da me ubiju, već zbog toga da moja smrt ima neku vrijednost, da vrijedi nečemu, da ima neki značaj, bez obzira na to koliko je mala. Ja nemam boga. Meni nije potreban Hram na Gori. Ja nemam problema s tim da živim sa Palestincima kao jednakima u binacionalnoj državi ili miroljubivim susjedima u mojoj zemlji i pored njihove. Kakve koristi imam od osvete u moje ime nakon moje smrti? Izvinjavam se za moju bijednu ulogu u nepravdi okupacije. Čak i nakon moje smrti.
Rogel Alpher,
dopisnik izraelskih dnevnih novina Haaretz
IslamBosna.ba