IslamBosna.ba- Prema izjavama izvora iz sirijske opozicije, datim dopisnicima Anadolije u Halebu, danas su terorističke organizacije lojalne sirijskom predsjedniku Baššaru el-Assadu ubile 14 osoba kada su pucali na konvoj izbjeglica koji je, iz okupiranog istočnog Haleba, koji je pod kontrolom opozicije, prešao u naselje er-Ramusa, koje je pod kontrolom režimskih snaga.
U konvoju je bilo 25 autobusa i određen broj automobila. Izvor iz sirijske opozicije je izjavio da su režimske snage i iranske milicije zaustavile konvoj, nakon čega su došli režimska oklopna vozila i vozila sa vojnicima, protjerali su predstavnike Crvenog krsta, a onda nasumično pucali po ljudima, koje su izveli iz autobusa, što je rezultiralo ubistvom 14 osoba. Izvršen je pretres, pokupljen sav novac i dragocjenosti, a onda je naređeno konvoju da se vrati, bez dozvole da preuzme tijela ubijenih.
Američki novinar i aktivista Abdulkerim koji se nalazi zatočen u Halebu kazao je da izvještaji Rusije danas koja je navela da je evakuacija završena nisu istiniti kao ni da je stanovništvo napustilo Haleb.
“Hiljade i hiljade muškaraca, žena i djece je ovdje. Borcima nije dozvoljeno da odu. Ponavljam, njiima nije dozvoljeno da odu niti njihovim porodicama”.
Prema Abdulkerimu, četverica opozicionih boraca su danas ubijena dok je dvadesetak drugih Hizbullah zarobio.
IslamBosna.ba