IslamBosna.ba- Osmi dan od ofanzive Islamske države Irak i Šem (IDIŠ) na palestinski izbjeglički kamp Jermuk je prošao relativno mirno, dok islamske snage i njihovi saveznici iz Aknef Bejt el Makdisa nisu uspjeli da izvedu kontranapad zbog njihove slabe odbrane na granici sa el-Tadamunom, prenosi internet stranica El-Masdar.

Umjesto toga IDIŠ se usmjerio na vočnjake Jalde, napadajući ostale islamske snage u istočnom el-Tadamunu prije nego što su uspjeli da upadnu u grad i preuzmu kontrolu nad ovim seoskim područjem.

Od srijede ujutro, IDIŠ je potpuno preuzeo kontrolu nad južnim dijelom Falestin kampa i distrikta el-Tadamun, što je dovelo do povlačenja boraca Aknef Bejt el- Makdisa da se povuku na sjever prema područjima koje kontroliše palestinski otpor kako bi sproveli kontranapad sa svojim privremenim saveznicima.

Za ostatak civila u Jermuku može se reći da je život pakao pod kontrolom IDIŠ-a i el-Nusra Fronta.

U utorak IDIŠ-ovi militanti su ušli u stambenu zgradu i uhapsili dvanaestogodišnju djevojčicu bez ikakvog razloga, kasnije su iz Fetah el-Intifade javili da je djevojčica ubijena ispred vlastite kuće.

Prema izvoru iz Fetah el-Intifade djevojčica je identifikovana kao Zejneb Dagastani, a njeno tijelo još uvijek se nalazi ispred zgrade.

Snage palestinskog otpora napale su aglomeraciju IDIŠ-ovih boraca u Palestinskoj ulici u blizini Lubija zgrade, preuzimajući kontrolu nad područjem nakon žestokih sukoba.

Trenutno, IDIŠ kontroliše 60 posto Jermuk kampa, 50 posto Falestin kampa, kao i 50 posto distrikta Tadamun, dok snage palestinskog otpora kontrolišu preostali teritorij.

IslamBosna.ba