Glasnogovornik južnoafričke vlade, Jimmy Manyi, rekao je novinarima: “Ovo je potez u skladu s pozicijama Južne Afrike, mi prepoznajemo UN razgraničenje iz 1948 i ne priznajemo da su okupirani teritoriji izvan ovih granica dio Izraela”.

Na to je uzvratio glasnogovornik izraelskog ministarstva vanjskih poslova, Yigal Palmor, rekavši: “ovakvo isključenje i diskriminacija podsjećaju na ideje rasističke naravi koje bi vlada Južnoafričke Republike, više nego ijedna druga, morala u potpunosti odbaciti”.

Međunarodni bojkot proizvoda iz Južne Afrike pridonio je rušenju rasističkog apartheid režima u Južnoj Africi 1980-ih, Izrael je tada bio jedna od posljednjih država koja je pristala na bojkot. 2009 Europska Unija donijela je odredbu kako izraelska naselja na prostoru Zapadne Obale više neće imati povlašteni ekonomski status kojeg imaju ostali izraelski proizvođači. Oko 500,000 Židova živi u više od 100 naselja koje je Izrael izgradio nakon 1967 i okupacije Zapadne Obale i Istočnog Jeruzalema. Međunarodni zakon smatra ova naselja ilegalnima, prenosi BBC.

Kolumnist Bradley Burston u izraelskom listu Haaretz piše kako je odluka Južnoafričke Republike pravična. “Južna Afrika donijela je odluku koja će jednoga dana možda biti važan korak prema miru na Bliskom Istoku”, piše Burston ističući kako se radi o “elegantnom nenasilju protiv vlade Netanyahua čiji je glavni cilj zauvijek izbrisati Zelenu granicu”. Naravno, Burston se pritom referira na tzv. “zelenu granicu” koja označava razgraničenje između Izraela i susjednih država nakon arapsko-izraelskog rata 1948.

U drugim vijestima iz JAR-a, predsjednik Jacob Zuma stao je u obranu rudara nakon strašnog pokolja od strane policije u blizini rudnika kompanije Lonmin gdje je u nekoliko dana poginulo 44 osoba. Zuma je istaknuo kako rudarski sektor ima dovoljno novaca za povećanje plaća radnicima i zaprijetio je kako će kompanijama koje ne unaprijede životne prostore za radnike biti oduzeta licenca. Osnovana je istražna komisija s ciljem otkrivanja tko je kriv za ubojstva – unatoč činjenici da je iz samih video zapisa itekako jasno tko je kriv, policija koja je otvorila vatru na radnike. U isto vrijeme informacije govore kako je došlo do pobune radnika i u nekim drugim rudnicima u JAR-u.

 

(vakatba)

Leave a Reply

*

captcha *