Prije nego je danas izglasano novo rukovodstvo Općinskog vijeća Tuzla, riješena je i jedna dilema.

Naime, Sabahudin Imamović, Šef kluba SDA u OV Tuzla, zatražio je od prezimenjaka Jasmina, načelnika Tuzle da se za govornicom izjasni kako se nacionalno izjašnjava.

-Ovo nije nikakva provokacija, niti prebrojavanje krvnih zrnaca. Jednostavno se radi o poštovanju ustavnih odredbi. Jer, ako za predsjedavajućeg izaberemo Hrvata, za zamjenicu Srpkinju, pitanje je ko će na tri najvažnije pozicije u Općini zastupati Bošnjake. S obzirom na to da se u nekim ranijim izjavama izjašnjavao kao ‘ostali’, molim načelnika Imamovića da riješi ovu dilemu koju smo imali i na međustranačkom sastanku-kazao je Sabahudin Imamović.

Jasmin Imamović je, ipak, ovo pitanje shvatio kao provokaciju.

-Da, Bošnjak sam, bez obzira što ne pripadam SDA. I ja i SDP ćemo se uvijek boriti da se ljudima ne zabranjuje da izražavaju svoju nacionalnu pripadnost, da mi niko ne kaže “nisi Bošnjak ako nisi SDA”. Bošnjaci su stariji od SDA-uzvratio je Jasmin Imamović.

Naglasio je da se na posljednjem popisu 1991. godine izjasnio kao Musliman, jer tada nije bilo vraćeno ime Bošnjacima, te da se kasnije u svim prijavama CIK-u izjašnjavao kao Bošnjak.

Dodao je i da se sa “Sabahudinom Imamović slaže jedino u tome da se ni u čemu ne slažu”.

Ni Sabahudin nije ostao dužan.

-Ne daj Bože da su Bošnjaci samo u SDA, to bi bila katastrofa. Bošnjaštvo nije privatna stvar SDA, niti bilo kojeg pojedinca, da je tako ja bih se prvi protiv toga borio. Dakle, ovdje se radi isključivo o poštivanju ustavnih odredbi, ali, evo, sad ste mi draži kada znam da ste Bošnjak-kazao je Sabahudin, obraćajujući se prezimenjaku Jasminu.

 

(bportalba)

Leave a Reply

*

captcha *