IslamBosna.ba-Dok sam odrastala čitala si mi Ružno pače. I godinama sam vjerovala da sam to ja. Jako puno vremena si me učila da sam ništa više od loše kopije općeg mjerila (muškarca).

Nisam mogla trčati tako brzo ili podići jednaku količinu tereta. Nisam mogla zaraditi jednaku svotu novca i prečesto sam plakala. Odrasla sam u muškom svijetu gdje nisam pripadala.

I kada nisam mogla biti poput njega, željela sam da mu udovoljim. Šminkala sam se vašom šminkom i nosila sam vaše kratke suknje. Dala sam svoj život, svoje tijelo, svoje dostojanstvo nastojeći da budem lijepa. Znala sam da šta god uradim da ću biti vrijedna samo do onog stepena kada udovoljavam i kada sam lijepa svom gospodaru. I tako sam provela svoj život na naslovnici Cosma i dala sam ti svoje tijelo da ga prodaješ.

Bila sam rob, a učila si me da sam slobodna. Bila sam tvoj objekt, ali si se klela da sam uspješna. Učila si me da je moja svrha u životu da budem na raspolaganju, da privučem, da budem lijepa za muškarce. Uvjerila si me da je moje tijelo stvoreno da prodaje tvoje automobile. I odgajala si me da mislim da sam ružno pače. Ali si lagala.

Islam mi kaže da sam labud. Ja sam drugačija- i treba da bude upravo tako. I moje tijelo, moja duša su stvoreni za nešto više.

Allah kaže u Kur’anu: “ O ljudi, Mi vas od jednog čovjeka i jedne žene stvaramo i na narode i plemena vas dijelimo da biste se upoznali. Najugledniji kod Allaha je onaj koji ga se najviše boji, Allah, uistinu, sve zna i nije Mu skriveno ništa“ (El-Hudžurat, 13)

I počašćena sam. Ali ne preko mog odnosa prema muškarcima. Moja vrijednost kao žene ne mjeri se veličinom struka ili brojem muškaraca kojima se dopadam. Moja vrijednost kao ljudskog bića se mjeri na višoj razini: razini pravednosti i pobožnosti. I moja svrha u životu- uprkos tome što navode modni časopisi- je nešto uzvišenije od toga da izgledam lijepo za muškarce.

I Allah mi kaže da se pokrijem, da sakrijem svoju ljepotu i kažem svijetu da nisam tu da bih udovoljila muškarcima svojim tijelom. Allah je podigao dostojanstvo ženskog tijela naređujući da bude poštovano i pokriveno, da se pokaže samo onome koji to zaslužuje- samo muškarcu za kojeg sam udata.

Dakle, onima koji žele da me ‘oslobode’, želim da kažem samo jednu stvar: „Hvala, ali ne hvala“.

Ja nisam ovdje da bih bila na izložbi. I moje tijelo nije za javnu upotrebu. Ja nisam svedena na objekat ili par nogu koje prodaju cipele. Ja sam duša, um, Allahov sluga. Moja vrijednost mjeri se ljepotom moje duše, mog srca, mog moralnog karaktera. Dakle, ja ne robujem vašim standardima ljepote, i ja se ne potčinjavam vašem smislu za modu. Pokoravam se nečemu većem.

Sa mojim hidžabom pokazana je moja vjera, a ne moja ljepota. Moja vrijednost kao ljudskog bića definisana je kroz moj odnos sa Allahom, a ne preko mog izgleda. Ja pokrivam nevažno. I kada me pogledate- vi ne vidite tijelo. Vidite samo ono što sam ja- rob moga Stvoritelja.

Vi vidite da sam kao muslimanka oslobođena te tihe vrste ropstva. Ja ne polažem račune Allahovim robovima na Zemlji. Ja polažem račune njihovom Kralju.

Napisala: Jasmin Mudžahid

IslamBosna.ba