U Sarajevu su jutros od 6.00 sati u funkciji autobuske linije Vijećnica – Ilidža i Vijećnica – Dobrinja, te autobuske linije koje od Ilidže saobraćaju prema Hrasnici i Rakovici, kao i autobuske linije od Parka do Vogošće i Ilijaša, rečeno je u Službi za odnose s javnošću KJKP “Gras”.

Također, od 6.00 sati u funkciji su i trolejbuske linije Dobrinja – Trg Austrije, Dobrinja – Otoka i Otoka – Trg Austrije, a u funkciji su i  minibuske linije Park – Jezero i Park – Bare.

Na pomenutim trolejbuskim linijama od jutros ukupno saobraća 20 trolejbusa, na linijama za Jezero i Bare saobraćaju po dva minibusa, a četiri, odnosno devet autobusa saobraća na linijama od Vijećnice do Dobrinje, odnosno do Ilidže.

“I pored napora preduzeća ‘Rad’ i ‘Gras’, trolejbuski saobraćaj za Jezero još nije uspostavljen, ali očekujemo da će trolejbus za Jezero početi saobraćati još u jutarnjim satima”, izjavila je glasnogovornica “Gras”-a Meliha Sabljić.

Ni danas tramvajski saobraćaj neće biti u funkciji.

Iz snježnih nanosa jučer je deblokirano 13 tramvaja koji su bili zaglavljeni na tračnicama posljednja dva dana.

Kako je najavljeno, danas će biti nastavljena akcija čišćenja tramvajske pruge od snijega i leda, tako da će mašine komunalnog preduzeća “Rad” očistiti nanose snijega, a radnici preduzeća “Gras” i vojnici turskog bataljona EUFOR-a ručno bi trebali čistiti snijeg i led sa tramvajske pruge.

I članovi Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu najavili su da će se pridružiti akciji čišćenja tračnica, a iz KJKP “Gras” uputili su apel i svim građanima koji su to u mogućnosti da se priključe ovoj akciji.

Ukoliko to bude dozvoljavala situacija na terenu, planirano je da se u saobraćaj tokom dana uključi maksimalan broj trolejbusa – 32 vozila, te 20 minibusa prema padinskim dijelovima Sarajeva, gdje saobraćajnice budu prohodne.

“Gras” je dobio dozvolu da može koristiti zglobne autobuse i oni će danas biti uključeni u saobraćaj na linijama za Tarčin i Hadžiće.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *