Paracetamol je širom svijeta najpopularnija tableta protiv bolova, koristi se i za spuštanje temperature, za simptome prehlade i gripe… U BiH se prodaje bez recepta, a može se dobiti kao sirup, u čepićima i tabletama. No, znate li da predugo korištenje paracetamola dokazano šteti jetri?

Paracetamol je jedan od najčešćih lijekova protiv bolova koje koristimo, a posebno ga koriste oni koje muči glavobolja. Međutim stručnjaci se pitaju treba li provoditi strožu kontrolu prodaje, jer je jedna od nuspojava opasno oštećenje jetre.

Porodica pokojne Britanke Desiree Phillips dobro zna za ovu fatalnu nuspojavu. Naime, 20-godišnja Desiree umrla je prošlog augusta zbog akutnog otkazivanja jetre uzrokovanog trovanjem paracetamolom.

Dok se mučila zbog bolova nakon operacije nekarcenogene kvržice u grudima, uzela je par tableta više nego je preporučeno. Pronašli su je u nesvijesti i hitno prebacili u bolnicu. Tamo su joj transplantirali jetru, ali je pokušaj spašavanja bio neuspješan.

Paracetamol se polako, ali sigurno nakupljao u tijelu, jednako kao i nusproizvod, a to je tvar pod imenom NAPQI koja napada jetru.

U novembru prošle godine istraživanje je pokazalo da samo par paracetamola više nego je dopušteno na dan može biti fatalno te da je postupno predoziranje vjerovatnije nego ono namjerno, prenosi Magazin. Doktori upozoravaju da čak i kad se u tijelu nakupi fatalna doza, pacijent nema nikakve simptome 24 sata, a kad se oni pojave zna biti prekasno za uspješnu intervenciju.

Zanimljivo da je predoziranje paracetamolom najčešći razlog otkazivanja jetre u V. Britaniji. Problem je što se lijek uzima olako, a ljudi koje muči hronična glavobolja izgube mjeru misleći da par tableta više nego je preporučeno na dan nije problem.

Problem je i to što je paracetamol dostupan u jako puno kombinacija. Naime, najpopularnija je tableta protiv bolova, koristi se i za spuštanje temperature te za simptome prehlade i gripe. U različitim zemljama prodaje se pod različitim imenima i može se dobiti kao sirup, u čepićima i tabletama.

 

(Vijesti.ba)

Leave a Reply

*

captcha *