Palestinski istraživač,  specijalizovana za slučajeve zatočenika, Awni Farawna, izjavila je da je cionistička banda otela ukupno 7.600 palestinske djece, djevojčica i dječaka od 2000. godine; 246 djece je i dalje iza rešetaka, izjavio je Međunarodni media centar za Srednji istok (International Middle East Media Center).

Najmanje 200 djece je zatvoreno shodno administrativnim zadržavanjem, bez optužbe ili suđenja. Neka od djece su bila 12 godina starosti.

Jedan pritvoreni je sad 13 mjeseci star pošto je rođen iza rešetaka. Njegova majka, Fatima Al Zoq, je oteta dok je bila trudna, i porodila se u zatvoru dok je bila pod lisicima, a noge su joj bile vezane za bolnički krevet.

Farawna je izjavila da je izraelsko ciljanje djece politika ciljanja djetinjstva i zdravog rasta, i izrazila je zabrinutost za sudbinu pritvorene djece pošto su bili podvrgnuti raznim vrstama nasilja, uključujuči mučenja i nasilje, koje utiču na njihov rast, psihičko i fizičko stanje, i dodatno utiču na njihovo obrazovanje.

Stotine djece je bilo odvojeno od škola dok su bila zatvorena; stotine djece je bilo uhapšeno dok su bila djeca i odrasli su iza rešetaka. Mnogi od njih su proveli više vremena iza rešetaka nego sa svojim porodicama.

Nekoliko pritvorene djece je seksualno zlostavljano i vršeno je nasilje nad njima od strane istražitelja i vojnika, dok ih je određen broj izraelskih zatvorenika, držanih zbog kriminalnih aktivnosti, takođe napadao.

Farawna je izjavila da međunarodni zakon i ugovori koji se odnose na djecu zabranjuju lišavanje djece njihove slobode, zabranjuje mučenje i nasilje nad njima.

Mnoga djeca su uhapšena više od jednog puta prije nego što su napunila 18 godina, druga su oteta kao djeca, i izrasli su u mlade žene i muškarce dok su bili u zatvoru.

Nekoliko djece koja su odrasla u zatvoru i koja su kasnije puštena imaju probleme da se uklope u spoljašnji svijet; neki postaju naslini i teže ka traženju osvete.

Farawna zahtjeva od međunarodnih organizacija za ljudska prava da intervenišu i da izvrše pritisak na Izrael sa ciljem da obavežu Izrael da se povinuje međnarodnom zakonu i četvrtoj ženevskoj konvenciji.

Izvor:minber.ba/ prevod- S.A.

Leave a Reply

*

captcha *