Policija se suprotestavila učesnicima protesta kako bi bili zaustavljeni u pokušaju da dodju do Salehove rezidencije

Prema bolničkim izvorima i izjavama očevidaca, ubijeno je sedam protivnika Salehovog režima, a više desetina demonstranata je povrijedjeno kada su bezbjednosne snage ispalile suzavac i koristile vodene topove u obračunu s više hiljada ljudi koji traže da se Salehu sudi.

Demonstranti su uzvikivali “Bez imuniteta” ušavši u prestonicu tokom marša koji je počeo nekoliko dana ranije u gradu Taiz, 200 kilometara južno od Sane. Tokom demonstracija, prema riječima očevidaca,čuli su se pucnji iz vatrenog oružja.

Poruka demonstranata odnosi se na sporazum koji Salehu garantuje imunitet od krivičnog gonjenja zbog njegove uloge tokom višemjesečnog nasilnog sloma demonstracija.

Sporazum čijem su postizanju posredovale susjedne zemlje članice Savjeta za zaljevsku saradnju, postignut je sa ciljem da Saleh lakše preda vlast i da se izbjegne gradjanski rat.

Prema sporazumu, Saleh je pristao da preda vlast svom zamjeniku, a privremena vlada će pripremiti zemlju za izbore na kome će biti izabran njegov nasljednik u februaru.

Ukoliko ode sa vlasti, Saleh će biti četvrti arapski lider koji je nakon masovnih protesta bio prinudjen da ode sa političke scene.

(b92net)

Leave a Reply

*

captcha *