IslamBosna.ba– Izbjeglički logor Jermuk još od početka sirijske revolucije pati zbog neprestane opsade, rasprostranjene gladi, prisilnog raseljavanja i obnavljanja borbi.

Veliki broj boraca povezanih sa tzv. Islamskom državom (ID)  upao je u srijedu u izbjeglički logor Jermuk u Damasku pod izgovorom zaštite palestinskih izbjeglica koje već duže od tri godine žive pod nametnutom opsadom od strane sirijskog režima, kazao je Adham ebu Selmija, palestinski izbjeglica prije nego što su ga snage tzv. Islamske države ubile.

Borci ID-a iznenada su u srijedu pokrenuli napad na Jermuk te su preuzeli kontrolu nad velikim dijelom logora, kazao je Ebu Selmija za Palestinski informativni centar.

Jedina bolnica u logoru je bombardovana tokom napada, dodao je on.

Jermuk logor je osnovan 1957. godine na površini od 2,11 kvadratnih kilometara za smještaj izbjeglica.

Samo 18.000 izbjeglica je ostalo zarobljeno u logoru koji je bio dom za oko 150.000 palestinskih izbjeglica.

U razgovoru sa novinarom Palestinskog informacionog centra, Ebu Selmija je istakao da je grupa aktivista iz Jordana, Gazze, Libana i Turske pokrenula u srijedu medijsku kampanju na društvenim medijima u znak podrške logoru pod haštagom #Yarmouk_will_not_go_down.

Haštag se vrlo brzo proširio društvenim medijima, a istaknute političke i medijske ličnosti su se pridružile kampanji.

U sklopu kampanje, glasnogovornik pokreta Hamas, Hussam Bedran je napisao na svom Twitteru: „Jermuk neće pasti, Gazza neće pasti, Jerusalem neće pasti. Mi smo na Pravom putu, i mi nikada nećemo biti poraženi“.

 IslamBosna.ba