IslamBosna.ba– Organizacija el-Aksa za vakuf i tradiciju upozorila je na inicijativu cionističkog pokreta “Obećani hram” da se jedan dio al-Akse (el-medresa et-teknizija) i zvanično pretvori u sinagogu.

Okupator je ovaj prostor pretvorio u prostor za molitve svojih vojnika koji vrše službu u ovom dijelu el-Akse, dakle, ovaj objekat je postao vojni centar za graničnu policiju 1969. godine.

Predsjednik udruženja “Savez za hram” advokat Aviad Wesley  je u pismu koje je uputio šefu policijske ispostave u Jerusalemu da dozvoli ulazak članovima “Obećani hram” da u ovaj objekat obavljaju svoje obrede “kao u zvaničnoj jevrejskoj sinagogi i svetom mjestu za jevreje.”

Prema izvještajima iz cionističkih medija, on je zaprijetio policiji u Jerusalemu da će ih tužiti ukoliko odbiju njegov zahtjev i dao im roka da se po njegovom zahtjevu izjasne do sutra.

On je ovo saopćio nakon što je njemu lično u nedjelju zabranjeno da uđe i nakon odbijanja službenika policije da jednoj grupi Jevreja dozoli ulazak u prostorije el-Medrese et-tenkizije.

On je u svome pismu istakao da je ovaj prostor “jevrejska sinagoga” i da ona ima veliku ulogu i značaj jer je jedina sinagoga koja se, prema njegovim tvrdnjama, nalazi na granici Brda hrama i jedina u kojoj se Jevreji mogu moliti na Brdu hrama.

Emir el-Hatib, direktor Organizacije el-Aksa upozorio je na opasnost ovakvih poteza, postavljajući pitanje “šta da razumijemo iz sve učestalijih planova i zahtjeva da se ovaj dio Mesdžida pretvori u jevrejsku sinagogu nakon što ga je okupator pretvorio u vojni punkt i vojnu sinagogu u nekim periodima.”

Šejh Raid Sallah je još prije šest i sedam godina upozoravao na nastojanje Jevreja da ovaj objekat pretvore u svoju sinagogu ističući da je ovo neodvojivi dio Mesdžidu-l-Akse. On je također otkrio da postoji plan da se iznad ovog objekta izgradi najveći jevrejski hram.

IslamBosna.ba