Džamija El-Aksa je islamska džamija izgrađena zbog Božije odredbe. ‘’Božija odredba ne može se izmijeniti bilo kakvim drugim odlukama ili odredbama’’, izjavio je Salama, koji je tražio podršku od Palestinskih građana u Jerusalemu i od arapskih i islamskih nacija da brane džamiju. 

Kao sredstvo za održavanje čvrstog stava Palestinaca generalno, dodao je molbi zahtjev za opću obrazovnu, financijsku I političku podršku Palestini od svojih regionalnih podržavača. Izraelska vojska se ‘’raspršila’’ među proteste Palestinaca na palestinskom tlu šireći vojni pritisak uz sjeverni I sjevero-istočni dio Jerusalema, kao i kod same dzamije, izolirajući opkoljeno područje. Ovi događaji dolaze u vrijeme velikih previranja iI nestrpljive ćudi , dok će palestinske vođe voditi diskusiju u UN-u u utorak o ponudi za državnost. 

Dan Yakir, legalni savjetnik udruženja za građanska prava u Izraelu, izrazio je svoju zabrinutost dok Izrael razmatra provedbu određenih urgentnih zakona da mogu rukovati s mogućim nemirima nakon događaja.

‘’Plan da se prođu regulacije urgentnih zakona je pravi primjer potencijalnog za ozbiljnu štetu prava kada se drakonske mjere sprovode’’, potvrdio je Yakir u subotu veče. Konkretne prijedloge za urgentne zakone izrađen od strane Ministarstva za javnu bezbjednost, uključuje mjere koje će znatno smanjiti prava uhićenika ili pritvorenika.

Ukratko, oni uključuju produljenje pritvora osumnjičenog u razdoblju od 3-9h, stvarajući velika izolirana mjesta za pritvorene  I dopuštenje korištenja sile nad, ne samo uhićenicima, nego I pritvorenicima.

Prijedlozi bi dopustili policiji da pritvore osumnjičene, uključujući maloljetnike na 48 sati prije nego što budu izvedeni pred suca. Osim ovih događaja, Palestinska UN- ponuda je također izazvala nemire između doseljenika i Palestinaca u okupiranoj Zapadnoj Obali.  U protestima koordiniranim regionalnim Vijećem Zapadne Obale i Vijeća doseljenika. Doseljenici će marširati prema palestinskim gradovima, protesti će se održavati u Tel Avivu i izraelske zastave će se distribuiratii i visit sa auta doseljenika. Doseljenici  se nadaju da će očitati stav prema ponudi  o državnosti Palestine, kao I prema onome što oni vide kao anti-Izraelski dnevni rad UN-a. 

Aktivist Itamar Ben-Gvir je prenio  Ynet, rekavši: ‘’Izaći ćemo i pokazati Arapima ko su vlasnici doma. Podržat ćemo inicijativu I maširati prema Palestinskim gradovima’’.

 

(solidarnostbosniacom/IslamBosna.ba)

Leave a Reply

*

captcha *